Αδέσποτα Κύπρου : Χιλιάδες υιοθεσίες σκύλων στο εξωτερικό

Λευκωσία:

 Χιλιάδες σκύλοι από την Κύπρο υιοθετούνται από φιλόζωους στο εξωτερικό σε μια προσπάθεια να τους γλυτώσουν από την ευθανασία. Το τελευταίο οκτάμηνο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, 1.707 σκύλοι απεστάλησαν από τη Κυπριακή Δημοκρατία σε άλλα κράτη-μέλη.

Οι φιλοζωικές οργανώσεις, με τα πενιχρά μέσα και σε εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό κλίμα, προσφέρουν μια εξειδικευμένη υπηρεσία στα ζώα αλλά και στην κοινωνία, καταστώντας τα καταφύγια διαφωτιστικά κέντρα, ασφαλή άσυλα για τα ζώα και πραγματοποιώντας εκατοντάδες υιοθεσίες σκύλων και γάτων ετησίως σε χώρες όπως Γερμανία, Βρετανία, Αυστρία, Ελβετία, σκανδιναβικές χώρες, ακόμα και στον μακρινό Καναδά.

Στόχος όλων όσοι υιοθετούν από τη Κύπρο είναι να σώσουν τα ζώα από τη δυστυχία και την ευθανασία και αυτό είναι πολύ λυπηρό για την Κύπρο, η οποία κατατάσσεται στις 10 χώρες όπου τα ζώα υποφέρουν.

Μιλώντας στον «Φ», η πρόεδρος της οργάνωσης Φωνή για τα Ζώα της Κύπρου, Μαίρη Αναστάση, υποστήριξε ότι η Κύπρος κατέχει την παγκόσμια πρωτιά στον αριθμό αδέσποτων σκύλων, αλλά παράλληλα και την παγκόσμια πρωτιά σε υιοθεσίες αδέσποτων και εγκαταλελειμμένων σκύλων στο εξωτερικό.

Την περασμένη τριετία 2012-14 και με έναν πάρα πολύ πρόχειρο υπολογισμό (ελλείψει στατιστικών στοιχείων), έφυγαν από την Κύπρο για διάφορες χώρες του εξωτερικού (υιοθεσίες) γύρω στις 4.500 εγκαταλελειμμένα σκυλιά. Το 2015 και λόγω της εφαρμογής του traces με το οποίο γίνεται υποχρεωτική η καταγραφή όλων των αποστολών σκύλων για υιοθεσίες, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έχουν καταγράψει τον συγκλονιστικό αριθμό των 1.707 σκύλων μόνο μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του 2015 (1 Ιανουαρίου – 28 Αυγούστου).«Ο αριθμός των υιοθετούμενων σκύλων στο εξωτερικό μέχρι το τέλος του 2015 θα φτάσει σε πολύ ψηλούς αριθμούς! Αυτό δεικνύει το μέγεθος του προβλήματος το οποίο οι κυβερνώντες επιδεικτικά κρύβουν κάτω από το χαλί, όπως και για πολλά άλλα θέματα.

Με τους πιο μέτριους υπολογισμούς, τα καταφύγια σκύλων στην Κύπρο φιλοξενούν ανά πάσα στιγμή γύρω στα 3.000 ζώα (μη λαμβάνοντας υπόψη άτομα που έχουν κάνει τα σπίτια τους καταφύγια)», αναφέρει η κ. Αναστάση.Οπόταν, υποστηρίζει, δικαίως πλέον και με στοιχεία που σπάζουν κόκαλα, η Κύπρος, συγκριτικά με το μέγεθός της, κατατάσσεται ως η πρώτη χώρα από όσες  μπήκαν τα τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με χιλιάδες εγκαταλείψεις σκύλων κάθε χρόνο αλλά και χιλιάδες υιοθεσίες είτε μέσω φιλοζωικών οργανώσεων είτε ομάδων φιλόζωων.

Σύμφωνα με την κ. Αναστάση, οι υιοθεσίες έχουν λάβει τρομακτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια λόγω του ότι έγινε πλέον γνωστό, ότι χιλιάδες αδέσποτα και με τον νόμο, θανατώνονταν κάθε χρόνο από τους δήμους και κοινότητες. Πολλά φιλόζωα άτομα έχουν προσεγγίσει δήμους και κοινότητες για συνεργασία, με απώτερο σκοπό να βγάζουν ζώα από τα υποστατικά τους πριν περάσει η 15θήμερη προθεσμία για ευθανασία τους, και είτε τα φιλοξενούν στα σπίτια τους, είτε πληρώνουν τα μαλλιοκέφαλά τους σε ξενοδοχεία σκύλων και άλλα υποστατικά για να διαμείνουν μέχρι να βρεθεί άτομο στο εξωτερικό να τα υιοθετήσει.

Πολλές φορές, σπίτια φιλόζωων γίνονται καταφύγια ζώων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κόστος €1,3 εκατ. για την αποστολή στο εξωτερικό

Η διαδικασία της υιοθεσίας τις πλείστες φορές είναι χρονοβόρα και πολύ δαπανηρή. Οπόταν συχνά-πυκνά βλέπουμε στο διαδίκτυο εκκλήσεις βοήθειας για να μαζευτούν λεφτά για αποστολή σκύλων στο εξωτερικό. «Μία υιοθεσία σκύλου κατά μέσο όρο, ανάλογα και με τη χώρα αποστολής στοιχίζει γύρω στα €750 ευρώ (ετοιμασία διαβατηρίου, αναλύσεις, αεροπορικά κλπ). Τουτέστιν 1.707 αποστολές επί €750 ισούται με €1,3 εκατ. μέχρι στιγμής!Παρόλο που υπάρχουν όντως αρκετοί Κύπριοι φιλόζωοι που βοηθούν και χρηματικά και πρακτικά, τα περισσότερα ποσά έρχονται από ξένους πολίτες οι οποίοι βλέπουν το δράμα των ζώων στην Κύπρο (μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης) και προσπαθούν αγωνιωδώς να τα γλυτώσουν από την ευθανασία», αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Φιλοζωικών Οργανώσεων Κύπρου. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι εφικτό και μεγάλος αριθμός σκύλων προσκομίζονται είτε στις κατά τόπου Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για ευθανασία είτε σε ιδιώτες κτηνίατρους με τους οποίους μπορεί οι Αρχές να είναι συμβεβλημένες.

Τις πλείστες φορές τα ζώα είναι κακοποιημένα και ταλαιπωρημένα από την εγκατάλειψη και τα έξοδα για κτηνιατρική περίθαλψη ανέρχονται σε πάρα πολλές χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο. Τα πλείστα λεφτά προσφέρονται από το υστέρημα των πολιτών της Κύπρου είτε από ξένους.

Όλα αυτά στιγματίζουν την Κύπρο ως μία βάρβαρη χώρα στην οποία η εγκατάλειψη, η παραμέληση και η κακοποίηση ζώων είναι καθημερινό φαινόμενο και δεν είναι τυχαίο που ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, αντί να λαμβάνει παράπονα για τις προσφερόμενες υπηρεσίες στα τουριστικά μας θέρετρα, λαμβάνει παράπονα για κακοποιήσεις ζώων!

Κύπρος – Πηγή: philenews.com  # αδέσποτα Κύπρου

Ακολουθήστε μας:

@AllaboutDog στο Twitter|Facebook|Google|Pinterest|Instagram|LinkedIn|YouTube