Ρέθυμνο:Πιλοτικά ξεκίνησε το δημοτικό κτηνιατρείο με 70 στειρώσεις αδέσποτων ζώων σε 2 βδομάδες

Ανακούφιση στο έντονο πρόβλημα που παρατηρείται στο Ρέθυμνο με τα αδέσποτα ζώα, που δημιουργούν εστίες στις γειτονιές της πόλης και βρίσκονται φοβισμένα και εκτεθειμένα σε κινδύνους, αναμένεται να δώσει η λειτουργία του δημοτικού κτηνιατρείου στο Ζουρίδι, που ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες και μετρά ήδη έναν σημαντικό αριθμό στειρώσεων.

Το δημοτικό κτηνιατρείο στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο στο Ζουρίδι. Ωστόσο, η λειτουργία του σε ό,τι αφορά τις στειρώσεις γίνεται αποκλειστικά μέσω των δύο φιλοζωικών οργανώσεων του Ρεθύμνου που είναι αρωγοί της συνολικής προσπάθειας και δεν υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να απευθυνθεί μεμονωμένα.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η ομαλή ροή στην προσέλευση των αδέσποτων, ενώ είναι εύκολο να ελέγχεται και ο αριθμός των στειρωμένων ζώων, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα στον Νομό.

Παράλληλα, τη βοήθειά τους στο δημοτικό κτηνιατρείο προσφέρουν εθελοντές κτηνίατροι από τη Γερμανία.

70 ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ

Ηδη μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων της δοκιμαστικής λειτουργίας του έχουν στειρωθεί περίπου 70 αδέσποτα ζώα, με τον Δήμο Ρεθύμνου να εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος, μιας και η πιο άμεση λύση, όπως τονίζουν οι αρμόδιοι, στο οξύ πρόβλημα με τα αδέσποτα, είναι να περιοριστεί η αναπαραγωγή τους.

Στη συνέχεια, από πλευράς Δήμου, εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας μια δομής που θα μπορέσει να φιλοξενήσει τα ζώα που στειρώνονται, αφού επί του παρόντος μετά τη στείρωση και την αποθεραπεία τους, τα αδέσποτα επιστρέφουν εκεί που βρέθηκαν αρχικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν μεταφερθούν τα αδέσποτα στο δημοτικό κτηνιατρείο, οδηγούνται σε ιδιώτες κτηνιάτρους προκειμένου να τους τοποθετήσουν το ειδικό τσιπάκι που προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Ο αντιδήμαρχος Συντονισμού του δημοτικού έργου και επικοινωνίας του Δήμου Ρεθύμνου κ. Βασίλης Θεοδωράκης, μιλώντας στην “Κρητική Επιθεώρηση”, υπογράμμισε: «Η λειτουργία του δημοτικού κτηνιατρείου έχει ξεκινήσει δοκιμαστικά πριν από δύο εβδομάδες.

Η συμβολή των δύο φιλοζωικών σωματείων του Ρεθύμνου είναι καθοριστική για τη λειτουργία του και οι στειρώσεις γίνονται αποκλειστικά μέσω των δύο σωματείων. Εμείς σαν Δήμος είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι, διότι οι στειρώσεις είναι το πρώτο βήμα στην επίλυση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων.

Eίναι πολύ σημαντικό να μην έχουμε άλλα αδέσποτα. Στη συνέχεια ο Δήμος θα εξετάσει σοβαρά τόσο την προοπτική ενημερωτικών δράσεων που αφορούν την αλλαγή της κουλτούρας και νοοτροπίας σε ό,τι αφορά τους πολίτες που έχουν ζώο, όσο και της δημιουργίας μιας δομής που θα φιλοξενεί τα αδέσποτα. Ωστόσο, η δημιουργία μιας δομής είναι χρονοβόρα και έχει μεγάλη γραφειοκρατία».

ΕΛΕΓΧΟI ΓΙΑ ΤΣΙΠΑΚΙΑ

Παράλληλα, ο Δήμος Ρεθύμνου, όπως τόνισε ο κ. Θεοδωράκης, έχει ζητήσει τη συνδρομή του Λιμεναρχείου και της Αστυνομίας προκειμένου να πραγματοποιούνται τακτικοί έλεγχοι στα δεσποζόμενα ζώα και να διαπιστώνεται αν οι ιδιοκτήτες έχουν τοποθετήσει το ειδικό τσιπάκι που προβλέπει η νομοθεσία.

Αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης, θα περιορίσει την εγκατάλειψη ζώων στους δρόμους και κατά συνέπεια τον πολλαπλασιασμό αδέσποτων ζώων, αφού με την τοποθέτηση του τσιπ θα είναι γνωστό και σε ποιον ανήκει το κάθε ζώο.

Η επίσημη παρουσίαση και έναρξη της λειτουργίας του δημοτικού κτηνιατρείου αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα.

 

Χανιώτικα Νέα