Πως να προστατεύσετε τον σκύλο σας από τον θανατηφόρο ιό της γρίπης H3N2

Καθώς οι Αμερικανοί έχουν στραμμένη τη προσοχή τους στη φετινή θανατηφόρο εποχή του ιού της γρίπης, υπάρχει ένα μέλος στην οικογένεια που δεν το ξεχνάνε: τον σκύλο τους.

Δεδομένου ότι τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της χώρας αναφέρουν εκτεταμένη δραστηριότητα της ανθρώπινης γρίπης σε 49 πολιτείες των ΗΠΑ, το Κολέγιο Κτηνιατρικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Cornell ανέφερε αύξηση των κρουσμάτων του ιού της γρίπης H3N2, κυρίως στην Καλιφόρνια, το Κεντάκυ και το Οχάιο.

 ΒΙΝΤΕΟ

Αν και η γρίπη των σκύλων δεν είναι ζωονοτική για τον άνθρωπο, οι κηδεμόνες σκύλων θα πρέπει να προσέχουν να μην αφήνουν τα κατοικίδια ζώα τους να έρχονται σε στενή επαφή με άλλα σκυλιά σε δημόσιους χώρους, πάρκα σκύλων και παιδικές χαρές.
Όπως και η ανθρώπινη γρίπη, έτσι και η γρίπη των σκύλων μεταδίδεται από σκύλο σε σκύλο από τα σάλια, από το φτάρνισμα και από τον βήχα, αναφέρει το ABC News.

“Είναι απρόβλεπτο το πώς ακριβώς συμβαίνει και εξαρτάται πραγματικά από το πότε ένα σκυλί που έχει εκτεθεί σε γρίπη εισάγεται σε ένα περιβάλλον όπου ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα”, δήλωσε στο ABC η Dr. Amy Glaser, Διευθύντρια του Διαγνωστικού Κτηνιατρικού Κέντρου της Cornell.

Όταν πρόκειται για την εκτίμηση του εάν τα συμπτώματα ενός σκύλου δικαιολογούν επίσκεψη στον κτηνίατρο, ο Dr. Brian Collins, επικεφαλής τμήματος και λέκτορας της Υπηρεσίας Κοινοτικής Πρακτικής του Κολλεγιακού Πανεπιστημίου Κτηνιατρικής, δήλωσε στο PetMD ότι τη γρίπη των σκύλων μπορεί εύκολα κάποιος να τη μπερδέψει με τον βήχα του κυνοκομείου (kennel cough).

Ο Collins αναφέρει ότι υπάρχουν σημάδια εάν ο τετράποδος φίλος σας έχει νοσήσει από τη γρίπη, όπως: παρατεταμένος βήχας, λήθαργος, πυρετός, πράσινες εκκρίσεις από τη μύτη και τα μάτια, μειωμένη όρεξη.

Ακόμα αν και η γρίπη των σκύλων είναι μια σοβαρή αναπνευστική ασθένεια και υπάρχουν εμπορικά συνταγογραφημένα φάρμακα, η Glaser αναφέρει ότι τα περισσότερα σκυλιά θα αναρρώσουν με ξεκούραση και καλή διατροφή. Συστήνει επίσης να μην έρχεται σε στενή επαφή ο σκύλος σας με άλλα σκυλιά γιατί ο ιός της γρίπης H3N2 μπορεί να εξαπλωθεί ανάμεσα τους.

Εν τω μεταξύ αν υπάρχουν μέλη στην οικογένεια που είναι άρρωστα η Glaser λέει ότι πρέπει να μείνουν μακριά από τα κατοικίδια ζώα τους καθώς και τα σκυλιά και οι γάτες μπορεί να κολλήσουν την ανθρώπινη γρίπη.

Όσο δύσκολο και εάν  είναι να αποφύγετε την επαφή με τον τετράποδο φίλο σας μια μέρα που είστε άρρωστος η διατήρηση του χώρου ασφαλείας μεταξύ σας εγγυάται τόσο ταχεία ανάκαμψη όσο και ενεργητική πρόληψη για όλους.

Πηγή:FoxNews