Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι κηδεμόνες σκύλων φυλής μπόξερ αγαπούν τα σκυλιά τους περισσότερο από άλλους ανθρώπους

Θα εκπλαγείτε αν σας πω ότι μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι εάν ένα σκυλί μπόξερ και ένας άνθρωπος βρίσκονταν σε κίνδυνο και είχαν μόνο μια μόνο ευκαιρία να σώσουν τον έναν από τους δυο οι περισσότεροι από αυτούς θα προτιμούσαν να σώσουν το μπόξερ;

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες των μπόξερ αγαπούν πάρα πολύ τους τετράποδους φίλους τους και τους αντιμετωπίζουν σαν να ήταν παιδιά. Επιπλέον, κάποιοι άλλοι προτιμούν να περνούν τον περισσότερο χρόνο τους με το σκυλί τους και όχι με κάποιον φίλο τους  ή μέλος της οικογένειας τους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern του Κολοράντο ανέδειξαν ότι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται περισσότερη ενσυναίσθηση με ένα σκύλο παρά με έναν άνθρωπο. Η συγκεκριμένη έρευνα διεξήχθη από 260 φοιτητές.

Διάβασαν ένα “ψεύτικο” νέο που δημοσιεύθηκε σχετικά με έναν ξυλοδαρμό ενήλικα ανθρώπου και ενός σκύλου. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό διότι  οι περισσότεροι από τους φοιτητές απάντησαν ότι θα προτιμούσαν να σώσουν τον σκύλο και όχι τον άνθρωπο που αναφέρεται στα ψεύτικα νέα.

Συγκεκριμένα στις ψεύτικες αυτές  ειδήσεις τα θύματα (άνθρωπος και σκύλος)  δέχθηκαν επίθεση από κάποιον και έμειναν αναίσθητα με ένα σπασμένο πόδι και μερικούς ακόμα τραυματισμούς. Η μελέτη στην πραγματικότητα αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι αισθάνθηκαν την ενσυναίσθηση για τον σκύλο και όχι για τον άνθρωπο.

Ένα άλλο δεδομένο είναι ότι επιστήμονες έχουν διατυπώσει είναι ότι ένας κηδεμόνας σκύλου δεν έχει πρόβλημα να ξοδεύει χρήματα για τον σκύλο του, οι περισσότεροι δε από αυτούς είναι πρόθυμοι να ξοδεύουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για να βλέπουν τα κουτάβια τους χαρούμενα.

Nacho The Boxer

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι κηδεμόνες σκύλων είναι πρόθυμοι να δωρίσουν χρήματα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς για να βοηθήσουν περισσότερο τα σκυλιά παρά τους ανθρώπους.

Έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 300 άτομα, στα οποία δεν είχαν αναφέρει το θέμα της έρευνας, έτσι ώστε να μην υπάρξει επηρεασμός στο αποτελέσμα.

Στην έρευνα αυτή τους ζητήθηκε να επιλέξουν εάν είχαν 100 δολάρια πόσα από αυτά τα χρήματα θα διέθεταν για να βοηθήσουν τα σκυλιά και πόσα για να βοηθούσαν τους ανθρώπους. Ο μέσος όρος των αποτελεσμάτων ήταν ότι αν είχαν 100 δολάρια, με τα 70 θα βοηθούσαν τους σκύλους και με τα 30 τους ανθρώπους.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το περασμένο μήνα δημοσιεύθηκε στο Journal Scientific Reports. Η μελέτη έδειξε γιατί οι κηδεμόνες σκύλων είναι τόσο συνδεδεμένοι με τα σκυλιά τους. Τα σκυλιά κάνουν περισσότερες κινήσεις με το πρόσωπο τους  όταν ένας άνθρωπος τους δίνει προσοχή, διαπίστωσε η ερευνητική ομάδα.

Nacho The Boxer

Επιπλέον, κάποιοι άλλοι άνθρωποι προτιμούν να περνούν το χρόνο τους με το σκυλί τους και όχι με φίλους τους ή μέλη της οικογένειας τους .

Αυτό που πίστευε η ερευνητική ομάδα πριν  την μελέτη ήταν ότι οι εκφράσεις του προσώπου του ζώου ήταν ασυνείδητες. Ωστόσο η μελέτη έδειξε ότι οι σκύλοι ανασηκώνουν συνειδητά τα φρύδια τους και μεγαλώνουν τα μάτια τους όταν προσπαθούν να αποσπάσουν  την προσοχή από τους κηδεμόνες τους ή άλλους ανθρώπους.

Nacho & Eva the Boxers

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η παρουσία λιχουδιών δεν είχε αντίκτυπο στις εκφράσεις που έκαναν τα σκυλιά, υποδηλώνοντας ότι δεν ήταν γι ‘αυτά η λιχουδιά το κίνητρο για να ενεργοποιήσουν τη γοητεία τους.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να είναι μια οδός επικοινωνίας μεταξύ των σκύλων και των κηδεμόνων τους.

Η μελέτη αυτή δεν εκπλήσσει τους εκπαιδευτές των ζώων. Το γνώριζαν ή το περίμεναν αυτό το αποτέλεσμα.

Ο Russell Hartstein είπε: “Τα σκυλιά μας δίνουν την αγάπη τους χωρίς όρους και πολλές φορές οι άνθρωποι έχτισαν ισχυρότερους δεσμούς με το μπόξερ τους παρά με έναν άλλο άνθρωπο.”

 

Πηγή: ihearthwild.com