Ανακάλυψη: Oι αρχαιότερες απεικονίσεις κατοικίδιων σκύλων σε βράχους ηλικίας 8.000 ετών

Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου από πολύ παλιά και τώρα έχουμε τις πιό πρώιμες εικονογραφικές αποδείξεις αυτού του δεσμού από τις αρχαιότερες απεικονίσεις κατοικίδιων σκύλων σε βράχους ηλικίας 8.000 ετών.

Τα ευρήματα της προϊστορικής τέχνη που βρέθηκαν σε βράχους στη Σαουδική Αραβία δείχνουν ότι άνθρωποι κυνηγούσαν μαζί με σκύλους και φαίνεται ότι αυτές οι εικόνες θα μπορούσαν να είναι ηλικίας τουλάχιστον 8000 ετών, καθιστώντας την αρχαιότερη τέχνη που απεικονίζει σκυλιά.

Εάν η χρονολόγηση αποδειχθεί ακριβής, θα “χτυπήσει” την ιρανική κεραμική ζωγραφική με σκύλους που χρονολογείται λίγο πριν από 8.000 χρόνια.

Υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για την εξημέρωση των σκύλων που εκτείνονται για χιλιετίες. Απολιθώματα ηλικίας άνω των 30.000 ετών δείχνουν μια φυλή που διέφερε από τον λύκο και μοιάζει περισσότερο με σκύλο. Τα πρώτα ισχυρά στοιχεία για την εξημέρωση μέχρι σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του sciencealert,  είναι τα απολιθώματα ενός σκύλου που βρέθηκε θαμμένος με δύο ανθρώπους και χρονολογούνται 14.700 χρόνια πριν στη Γερμανία.

Απολιθώματα υπάρχουν αρκετά αλλά δεν μπορούν να μας πουν και πολλά , όπως για παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλοεπιδρούσαν με τα σκυλιά τους.

Τώρα όμως ήρθαν στο φως της επικαιρότητας οι εικόνες στους βράχους που βρέθηκαν σε δύο τοποθεσίες στη Σαουδική Αραβία, στο Shuwaymis και στο Jubbah.

Η αρχαιολόγος Μαρία Γκουαγκνίμ  από το Ινστιτούτο Max Planck για την Επιστήμη της Ανθρωπιστικής Ιστορίας βοηθά στην σύνταξη του καταλόγου με πάνω από 1.400 ζωγραφιές στους βράχους, μεταξύ των οποίων απεικονίζονται πάνω από 7.000 άνθρωποι και ζώα.

Ανάμεσα στα βοοειδή και συχνά συγκαλυμμένα ποιμενικά γλυπτά, η Μαρία ανακάλυψε τουλάχιστον 349 σκυλιά – 156 στο Shuwaymis και 193 στο Jubbah.

Άνθρωπος κυνηγάει μαζί με μια αγέλη σκύλων (Guagnin et al., J. Anthropol. Archaeol, 2017)

“Όταν η Μαρία ήρθε σε μένα με  τις φωτογραφίες από τους βράχους και με ρώτησε αν σήμαιναν κάτι απλά έχασα το μυαλό μου”, ανέφερε η ζωοαρχειολόγος  από το Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας του Max Planck, Angela Perri.

“Ένα εκατομμύριο κόκαλα δεν θα μπορούσαν να μας πουν ότι μας λένε αυτές οι εικόνες. Είναι το πιο κοντινό πράγμα που θα μπορούσαμε να έχουμε σε σχέση με ένα βίντεο στο YouTube”.

Πριν από περίπου 10.000 χρόνια, οι δύο αυτές περιοχές ήταν πολύ πιο φιλόξενες και οι άνθρωποι άρχισαν να εγκαταθίστανται εκεί,  ίσως μετά την αποχώρησή τους για μια περίοδο κατά την οποία ήταν υπερβολικά άγονες για να είναι κατοικήσιμες.

Ωστόσο, η μετάβαση από την επιβίωση με το κυνήγι  στη γεωργία και την εκτροφή βοοειδών δεν θα πρέπει να είχε γίνει πριν από το 6.800 π.Χ. με 6.200 π.Χ. – περίπου 7.000 έως 8.000 χρόνια πριν, με βάση τα οστά που βρέθηκαν στην περιοχή. Τα γλυπτά των σκύλων πιθανότατα δημιουργήθηκαν πριν από αυτό το διάστημα,  με βάση τις πιο πρόσφατες απεικονίσεις  και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στους βράχους.

” Η αρχαία αυτή τέχνη με τους σκύλους στους βράχους είναι ηλικίας τουλάχιστον 8.000 έως 9.000 ετών”, δήλωσε η Μαρία Γκουαγκνίμ.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου του κυνηγιού για διαβίωση, φαίνεται ότι οι άνθρωποι τότε κυνηγούσαν μαζί με τα σκυλιά τους.  Τα σκυλιά παρουσιάζονται με γραμμές που έχουν σκαλισθεί και τα συνδέουν με τους κυνηγούς – οι οποίες θα μπορούσαν να είναι λουριά.

Εν τω μεταξύ οι άνθρωποι που απεικονίζονται μαζί με τα ζώα φαίνεται να φέρουν μαζί τους  όπλα που μοιάζουν με τόξα και δόρατα.

Τα σκυλιά απεικονίζονται επίσης να βοηθάνε στο κυνήγι. Εμφανίζονται τρία σκυλιά που δαγκώνουν τα θηράματα τους.

Διακρίνονται διαφορετικά τοπία με διαφορετικές τακτικές κυνηγιού. Στη Shuwaymis παρουσιάζονται μεγαλύτερες αγέλες σκύλων για ανοιχτό κυνήγι ενώ στο Jubbah απεικονίζονται μικρότερες αγέλες σκύλων προσαρμοσμένες για κυνήγι σε τρύπες στο έδαφος.

(Guagnin et al., J. Anthropol. Archaeol, 2017)

Τα σκυλιά είναι μεσαίου μεγέθους με γυριστή ουρά, σηκωμένα αυτιά, μικρή μύτη και βαθύ γωνιασμένο στήθος. Μοιάζουν, λένε οι ερευνητές, με τη σύγχρονη φυλή του σκύλου Canaan (σκύλος Χαναάν) .

Αυτά τα άγρια ​​σκυλιά είναι μια από τις βασικότερες αρχαίες φυλές της Μέσης Ανατολής εδώ και χιλιάδες χρόνια, αν και είναι άγνωστο αν προέρχονταν από αυτά τα μέρη ή από αλλού. Αυτό που είναι ακόμα πιο εκπληκτικό είναι ότι όλα τα σκυλιά έχουν τα ατομικά χαρακτηριστικά τους .

Μερικά είναι σχεδιασμένα με στίγματα στο τρίχωμα τους ή λευκά μπαλώματα στο κεφάλι ή στο στήθος. Μερικά είναι σαφώς αρσενικά και όλα έχουν διαφορετικές θέσεις ουράς, στάσεις σώματος και αποχρώσεις.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι καλλιτέχνες που σκάλιζαν τα σκυλιά στους βράχους προσπαθούσαν απλώς να απεικονίσουν έναν ευρύ πληθυσμό σκύλων – αλλά θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι τα σκυλιά ήταν συγκεκριμένα, γνωστά στους καλλιτέχνες όπως θα μπορούσε επίσης να ήταν δικά τους.

Αυτά τα γλυπτά  στους βράχους μας λένε πολλά για το πώς οι άνθρωποι ζούσαν και κυνηγούσαν με τα σκυλιά τους, καθώς και για τα ίδια τα σκυλιά και τη συμπεριφορά τους.

Απο δω και πέρα, λένε οι ειδικοί, θα απαιτηθεί περισσότερη έρευνα και αναζήτηση στην περιοχή για τα κατοικίδια ζώα.

Η έρευνα έχει δημοσιευθεί στο Journal of Anthropological Archaeology.