Θερίζουν οι φόλες στο Καρπενήσι. Ένα ακόμα σκυλί νεκρό – Τι καταγγέλλουν οι φιλόζωοι

Τείνει να εξελιχθεί σε ρουτίνα, μια ρουτίνα τραγική και απάνθρωπη. Ο λόγος για τη μαζική, εδώ και καιρό, εξόντωση αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων στην πόλη του Καρπενησίου.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα (17/4) στην περιοχή των Ευρυτάνων Αγίων, εκεί όπου το τελευταίο διάστημα περισσότερα από πέντε σκυλιά έχουν πέσει νεκρά με ανθρώπινη παρέμβαση. Κάτοικος της περιοχής βρήκε νεκρό το σκυλί που φρόντιζε και τάιζε καθημερινά, τη Ναόμι, ένα τετράποδο που «δεν είχε ενοχλήσει ποτέ κανέναν», όπως αναφέρουν γείτονες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο ζώο δεν βρέθηκαν εμφανή συμπτώματα φόλας (πχ αφρός), στοιχείο που δείχνει ότι ίσως οι θρασύδειλοι δράστες χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους για να εξοντώνουν ζώα, «ίσως ακόμα και υδροκυάνιο», όπως καταγγέλλουν φιλόζωοι στη γειτονιά. Πληροφοριακά, το υδροκυάνιο χρησιμοποιείται σε μεταλλουργικές διεργασίες, αλλά και λόγω της δραστικότητάς του, ως… χημικό όπλο πολέμου(!), ενώ είναι 35 φορές πιο τοξικό από το μονοξείδιο του άνθρακα.

Τα διαρκή περιστατικά θανάτωσης ζώων στο Καρπενήσι τα γνωρίζουν τόσο ο δήμος όσο και η αστυνομία, όσο όμως δεν υπάρχουν μαρτυρίες, οι δράστες θα παραμένουν ανενόχλητοι, να συνεχίζουν να σκορπούν τον θάνατο.

Πρόστιμο 30.000 ευρώ

Να υπενθυμίσουμε γι’ ακόμα μία φορά ότι ο νέος νόμος για τα ζώα (Ν. 4039/2014) που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες επισύρει βαρύτατες ποινές σε όσους τα κακοποιούν. Ειδικότερα, για την κακοποίηση, βασανισμό, κακή ή βάναυση μεταχείριση ζώου, καθώς και εμπορία ή διακίνηση μέσω διαδικτύου προβλέπεται πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε ζώο και κάθε περιστατικό. Μάλιστα, η ποινή του Δικαστηρίου είναι ανεξάρτητη του διοικητικού προστίμου μπορεί να επιβληθεί σε βεβαιωμένη πράξη κακοποίησης ζώου.

Μόλις πρόσφατα, ο δήμος Λαρισαίων επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 270.000 ευρώ σε άνδρα που σκότωσε εννέα κουτάβια (9 ζώα Χ30.000 ευρώ το κάθε ένα).

 

 

Πηγή:www.evrytanika.gr