Aδέσποτα ζώα στην Ελλάδα – Μέρος 1..

Αδέσποτα ζώα στην Ελλάδα

Πρόσφατα τύχαμε σε έντονες συζητήσεις με συνανθρώπους μας, με διαφορετικές σχέσεις και εμπειρίες ζωής  με τους αγαπημένους τετράποδους φίλους μας,  (  εθελοντές σε φιλοζωικές οργανώσεις, εκτροφείς,κτηνίατροι, φίλοι και fun των τετράποδων φίλων μας,γνωστοί και άγνωστοι) για τα αδέσποτα ζώα,τους λόγους και  τις αιτίες που συντελούν στην εικόνα της χώρας μας που πιστεύω ότι δεν τιμά KANENA μας, ούτε την κουλτούρα μας.!!

 Παράλληλα βίωνω συχνά αυξανόμενες δυσάρεστες εμπειρίες απο τη τελική απόφαση κάποιων συνανθρώπων μας,  να εγκαταλείψουν τις ψυχές που κάποτε είχαν  μαζί τους, στη γειτονιά μου , στο δρόμο, στο πάρκο,στη περιοχή σας, στο πεζοδρόμιο, στην είσοδο της πολυκατοικίας, στα χωράφια, στο βουνό, στο δάσος , στη μέση  του πουθενά….

 Μάλιστα τα μικρότερα κουτάβια απο αυτά,μέσα σε χαρτοκιβώτια, η σε ιδιοκατασκευές, για να μειώνεται η να εξαλείφεται προφανώς το αίσθημα εγκατάλειψης, και  να γίνεται ο ύπνος πιο εύκολος για τους ίδιους και ταυτόχρονα πιο δύσκολος για κάποιους άλλους.!!

Καθημερινά πάλι όλο και περισσότερες αγγελίες η μηνὐματα  στο διαδίκτυο βρέθηκε/χάθηκε γκλικάρουν στο inbox μου, μερικές απαντάω και προσπαθώ να βρώ λύση, άλλες προσπαθώ για φίλους και γνωστούς να τους  κατευθύνω προς τα που να κινηθούν.. μα προς τα που να κινηθούν;…Οι φιλοζωικές ασφυκτιούν, οι εθελοντές φωνάζουν όλο και πιο δυνατά,,ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΑΛΛΑ..δεν έχουμε χώρο ούτε ξέρουμε τι να κάνουμε πια.IMG_3486

Στη περίπτωση της Ζωής (ωραίο όνομα της έδωσε η Βιβή τελικά :))πήρα πρώτα τηλέφωνο τη φιλοζωική της περιοχής μου , όπου μετά απο κάποια πετυχημένη προσπάθεια επικοινωνίας πήρα την απάντηση: ”Θα πρέπει να μιλήσεις με το Δήμο”. Η σκυλίτσα έδειχνε έγκυος, δεν εμπιστευόταν τους ανθρώπους και έτυχε να βρεθεί στην είσοδο μας , όπου πλησιάζοντας την καταλάβαινες ότι έχει ταλαιπωρηθεί πολυ και δεν εμπιστεύεται πλέον τους ανθρώπους.
IMG_9916Είχε ένα λουράκι πάνω της που έγραφε ᾽᾽Θα σ᾽ αγαπάω᾽᾽ , και ένα νούμερο. Το νούμερο αυτό ήταν ο αριθμός του κινητού του πρώην ιδιοκτήτη της και μόλις ξημέρωσε έτυχε να απαντήσει.

Στεναχωρήθηκα ακόμα περισσότερο όταν ένας κύριος στην άλλη γραμμή με σπαστά ελληνικά απάντησε, δεν πρόλαβα να ακούσω μια καλημέρα πίσω, και καπάκι ρώτησα,,, πως μπόρεσες και κοιμήθηκες το βράδι;… έβαλε τα κλάματα…Αποφάσισα!!!  Θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ για τη Ζωή. Η Ζωή είναι περίπου 8 χρονών.

Μέσω κοινής μας φίλης γνώρισα τη Βιβή, την οποία ευχαριστώ θερμά που μου άνοιξε τα μάτια ,με κατεύθυνε για το τι πρέπει να κάνω και έγινε αρωγός στη προσπάθεια να γίνει το καλύτερο δυνατό για τη Ζωή.

Κάλεσα στο Δήμο της περιοχής μου, όπου λες και μίλαγα κινέζικα στην αρχή, τελικά κατάφερα και μίλησα με κάποιον υπεύθυνο. Μου είπε μετά από έντονες συζητήσεις και κάποια διαμεσολαβιτικά αναγκαία τηλεφωνήματα  ,, θα φροντίσουμε να στείλουμε ασθενοφόρο της Φιλοζωικής Εταιρείας που συνεργαζόμαστε  σε μερικές μέρες για να περισυλλέξει τη σκυλίτσα , να γίνουν οι εξετάσεις που πρέπει, να γίνει στείρωση και οτι απαιτείται ,microchip,εξετάσεις κτλ. Έτσι ωστε να επιστραφεί και πάλι στο σημείο που βρέθηκε..Εγκεφαλικό!!!  Ούτε καν ήξερα η μπορούσα να φανταστώ ότι έτσι δουλεύει το σύστημα..Τελικά έτσι δουλεύει!!!

Δεν περίμενα κανένα ασθενοφόρο βέβαια,, πήρα τη καινούργια μου φίλη μου Βιβή, έβαλα και τη Ζωή στο αυτοκίνητο και πήγαμε στη Φιλοζωική Εταιρεία στο Κορωπί.

 Μετά απο μερικές μέρες ξαναπήγαμε για να πάρουμε τη Ζωή εφόσον δεν μπορούσε να φιλοξενηθεί άλλο εκεί..η Ζωή δεν ήταν έγκυος!! Ευχάριστα νέα!! . “Έδειχνε ήδη πολύ καλύτερα , οι γιατροί εκεί super(ονόματα?), τσιπαρίσματα, εξετάσεις, μια θεραπεία για ένα θεματάκι υγείας, και όλα κομπλέ, αλλά δεν ολοκληρώθηκε εκεί η περιπέτεια της!! Η Ζωή έπρεπε τώρα να βρεί ένα καινούργιο σπίτι, μια καινούργια οικογένεια να τη δεχτεί και να της προσφέρει ότι είχε χάσει μέχρι τώρα, και πάνω απόλα να ξαναβρεί την εμπιστοσύνης της στους ανθρώπους.!!
IMG_3216

Φιλοξενήθηκε στα πιο γλυκά και ζεστά χέρια που γνώρισα ποτέ , και αυτό το ένιωσα απο τη πρώτη στιγμή που την αγκάλιασε η κα Γιάννα Αθανασιάδη.!

IMG_3592

 Ξεκίνησε η επόμενη προσπάθεια που είναι και τα φυσικά επόμενα βήματα!! Φωτογραφίες, εκκλήσεις, αναρτήσεις, δημοσιεύσεις,παρακάλια για να βρεθεί ένα ζεστό σπιτικό.Πέρασε καιρός, κανείς δεν αναλάμβανε τη Ζωή,,αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε, ΓΙΑΤΙ δεν βοηθάει κανένας; Μα ούτε ένας; Τόσοι συμπολίτες μας  , τόσοι άνθρωποι είδαν τη περίπτωση της Ζωής,, ούτε ένας;

Kαθημερινά τόσες, δεκάδες;, εκατοντάδες;,  παραπάνω; ,δημοσιεύσεις,αναρτήσεις,κοινοποιήσεις, κάνουν το γύρο του διαδικτίου προσπαθώντας και εκλιπαρώντας για βοήθεια και κάποιος να ακούσει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ τι γίνεται με τα αδέσποτα ζώα., Μάλλον οι συμπολίτες μας δεν  είναι εύκολο να δεχθούν να υιοθετήσουν ένα ηλικιωμένο αδἐσποτο σκυλί.Αυτό ήταν τελικά το συμπέρασμα μου. Δεν είναι στη κουλτούρα μας ρε αδερφέ, πως να το κάνουμε; Δεν μπορώ να μην παραδεχτώ ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, σίγουρα θα υπάρχουν, αλλά στη περίπτωση τη δική μας, καταλήγω ότι μάλλον βίωσα ,,το κανόνα!!

Ευτυχώς όμως , τελικά φάνηκε ότι η Ζωή είχε άστρο φωτεινό !!!! Τα νέα δεν άργησαν πολύ,, ΒΡΕΘΗΚΕ οικογένεια να την υιοθετήσει !!!, Να ανοίξει τη πόρτα του σπιτιού της και να την καλοδεχτεί. Όχι στη χώρα μας.. αλλά στη Γερμανία. Έτσι ξεκίνησαν τα επόμενα φυσικά βήματα και πάλι για να μπορέσει η Ζωή αυτή τη φορά να ταξιδέψει  αεροπορικώς με στόχο επιτέλους να βρεί τη θαλπωρή που χρειάζεται για να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής της οπως ΠΡΕΠΕΙ!!!

Ευχαριστώ θερμά και μέσα απο τα βάθη της καρδιάς μου τη Βιβή Δούμα, τη Τζένη Καλλέργη και το www.prostatevo org , που όχι μόνο έκαναν ότι μπορούσαν αλλά νιώθω ότι ξεπέρασαν και τους ευατούς τους και έτσι τελικά τα κατάφεραν.!!! Η Ζωή πλέον είναι στο καινούργιο της σπίτι!!! Και μαθαίνουμε,, και βλέπουμε νέα της!!
522AA39E-E34D-45B9-B26C-CC768DB002E6

 Πρόσθεση ερωτηματικών ξεκίνησε  προσπαθώντας να τα  απαντήσω στον ευατό μου. Γιατί να συμβαίνει αυτό στη χώρα μας; Γιατί συνάνθρωποι μας στη Γερμανία έχουν διαφορετική κουλτούρα; Γιατί εκεί να ανοίγουν τις πόρτες των σπιτιών τους για να δεχτούν αυτό που εμείς δεν δεχόμαστε στη χώρα μας; Και που στη χειρότερη μας φάση τα αμολάμε κιόλας στο δρόμο….

Ένα πρόσφατο άρθρο του  Cesar Millan μεταξύ άλλων αναφέρει το πόσο εντυπωσιάστηκε απο την επίσκεψη του στη Γερμανία. Για παράδειγμα λέει ότι εκεί είναι υποχρεωτικό τα κατοικίδια ζώα να είναι στειρωμένα. Έτσι έχουν τα πράγματα υπό έλεγχο και μπορούν σαν κράτος να υιοθετούν σκυλιά απο άλλες χώρες!!! Μπορείτε να το φανταστείτε; Εγώ ναι,, γιατί μιλάω για τη δική μου περίπτωση!!!!

Και η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα.Υπάρχουν και άλλες χώρες που καταγράφονται σαν παραδείγματα και  σίγουρα κάνουν κάτι διαφορετικό και καλύτερα απο μας…

Έτσι ξεκινά αυτό το ταξίδι μας, που θα μοιραζόμαστε μαζί απο δώ και πέρα , θα ψάχνουμε το πως , θα απαντάμε στο γιατί,  για να προτείνουμε το τι και κάπως έτσι θα πάμε την αγάπη μας για τα ζώα ένα βήμα παραπέρα (όπως είπε και μια φίλη)!

Σιγά σιγά η γρήγορα..ο χρόνος θα το δείξει!!!


Πηγές: