Σκύλοι εκπαιδεύονται για να μυρίζουν τον κορωνοϊό

Οι εκτεταμένες εξετάσεις  για τον νέο κορωνoϊό είναι ένα κρίσιμο όπλο κατά της πανδημίας, όπως παρατηρήθηκε σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, η οποία ήταν σε θέση να ισοπεδώσει σημαντικά την καμπύλη και η Γερμανία, η οποία εξετάζει κατά μέσο όρο 500.000 άτομα την εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Post 

Οι εξετάσεις για  COVID-19 μπορεί να βοηθήσουν τις αρχές να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα του αριθμού των πασχόντων στις  hot  ζώνες και να παράσχουν έγκαιρη φροντίδα σε όσους βρίσκονται θετικοί, ειδικά οι ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας. Το πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουν πολλές χώρες είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετά κιτ εξετάσεων. Αλλά τι γίνεται αν τα σκυλιά θα μπορούσαν μυρίζοντας τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί να τους ξεχωρίσουν στο πλήθος;

Η φιλανθρωπική Medical Detection Dogs συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο του Durham και την Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου  (LSHTM) σε μια δοκιμή για να διαπιστώσουν εάν τα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύσουν μυρίζοντας τους COVID-19.

Η φιλανθρωπική οργάνωση έχει ήδη εκπαιδεύσει σκύλους για να εντοπίζουν την ελονοσία, τον καρκίνο και τους ασθενείς με Parkinson, καθώς κάθε ασθένεια έχει το δικό της άρωμα, σύμφωνα με το BBC. Ο  επικεφαλής ελέγχου ασθενειών της LSHTM καθηγητής James Logan ανέφερε πως η έρευνα απέδειξε ότι οι σκύλοι θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν μολύνσεις από ελονοσία με την οσμή τους  με ένα επίπεδο ακρίβειας “πάνω” από τα πρότυπα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας σε ένα διαγνωστικό.

Dog with a patient.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σκυλιά αυτά θα μπορούν να ξεχωρίσουν την συγκεκριμένη οσμή του νέου κορωνoϊού, φυσικά. Αλλά εάν μπορούν, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις περιπτώσεις για να ανιχνεύσουν τους πιθανούς μεταφορείς σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων. Στη συνέχεια, οι δοκιμές των σκύλων θα μπορούσαν να επιβεβαιωθούν με εξετάσεις για COVID-19.

Τα σκυλιά θα μπορούσαν να είναι έτοιμα σε έξι εβδομάδες, υποθέτοντας ότι η δοκιμές δίνουν θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος δοκιμών θα έχει περιορισμένη χρήση, δεδομένου ότι δεν μπορεί να κλιμακωθεί για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες. Αλλά τα σκυλιά μπορεί να είναι χρήσιμα για να αποφευχθεί η επανεμφάνιση του COVID-19 και να προλάβουν μελλοντικά κρούσματα.

Η φιλανθρωπία μελετά τρόπους να για να “τραβήξει με ασφάλεια την οσμή του ιού από τους ασθενείς”, σύμφωνα με την Dr. Claire Guest. Η ασφάλεια δεν είναι μόνο για τον άνθρωπο αλλά και για τα σκυλιά. Ένας σκύλος 17 ετών Pomeranian βρέθηκε θετικός στο Χονγκ Κονγκ. Αρχικά, δεν ήταν σαφές εάν ο σκύλος είχε την ασθένεια, αλλά διαδοχικές δοκιμές έδειξαν ότι ανέπτυξε αντισώματα για τη μόλυνση. Το σκυλί επέστρεψε μετά από την καραντίνα και τα αρνητικά αποτελέσματα των εξετάσεων στο σπίτι του , αλλά στη συνέχεια πέθανε από γηρατειά.

Ξεχωριστά, η French medical body  προτρέπει τους κηδεμόνες τους να πλένουν τα χέρια τους μετά τις επαφές τους, καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης του νέου κορωναϊού από ζώα δεν έχει ακόμη αποκλειστεί.

Πηγή: New York Post