Σκύλος στο αυτοκίνητο – Οδήγηση, κίνδυνοι και ασφάλεια !

Σκύλος στο αυτοκίνητο – Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρα αποτελέσματα,με την απόσπαση προσοχής του οδηγού όταν βρίσκεται κοντά στο τιμόνι του αυτοκινήτου.

Mάθετε ποιοί είναι οι κίνδυνοι όταν οδηγείτε με το σκύλο στο αυτοκίνητο και τι πρέπει να κάνετε για την ασφάλεια όλων.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την ΑΑΑ(American Automobile Association) και το ταξιδιωτικό γραφείο κατοικίδιων ζώων Kurgo, το 56% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν οδηγήσει με το σκυλί τους στο αυτοκίνητο,τουλάχιστον μία φορά το μήνα, με πάνω από τους μισούς (52%),να αναφέρουν ότι έχουν αποσπάσει τη προσοχή τους από το δρόμο και την μετέφεραν προς τον σκύλο τους, είτε εκνευρισμένοι, είτε με στοργή.5960700179_f4d6b4191f_b

Σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) από εκείνους που οδηγούν με τα σκυλιά στο αυτοκίνητο είπαν ότι έχουν χρησιμοποιήσει τα χέρια τους για να κρατήσουν το σκυλί τους στη θέση του,όταν χρειάστηκε να σταματήσουν απότομα.

Ακόμη χειρότερα, το 19% είπαν ότι έχουν χρησιμοποιήσει τα χέρια τους για να αποτρέψουν το σκυλί τους να έρθει στα μπροστινά καθίσματα. Αυτή η κίνηση αποσπά,συνήθως απότομα, το ένα ή και τα δύο χέρια του οδηγού από το τιμόνι του αυτοκινήτου.

Σκύλος στο αυτοκίνητο - Οδήγηση, κίνδυνοι και ασφάλεια !Μεταξύ των πιο επικίνδυνων  συμπεριφορών που αναφέρθηκαν από κηδεμόνες σκύλων ήταν πως  προσπάθησαν να φτάσουν τον σκύλο τους στα πίσω καθίσματα (18%) , επέτρεπαν στον σκύλο τους να κάθεται μαζί τους στην αγκαλιά τους την ώρα που οδηγούσαν (17%) και τους έδιναν φαγητό ή λιχουδιές κατά την οδήγηση (13%). Και φυσικά δεν ξεχνάμε τη μάστιγα του Δυτικού Πολιτισμού, τις selfie.

Τουλάχιστον 3% απέσπασαν την προσοχή τους από το τιμόνι και την οδήγηση για μια selfie φωτογραφία.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ελαχιστοποιήσετε το περισπασμό και να διατηρήσετε τη προσοχή σας στην οδήγηση ενώ ο σκύλος είναι στο αυτοκίνητο μαζί σας; Ακριβώς όπως όλοι οι υπόλοιποι επιβάτες έτσι και ο σκύλος  θα πρέπει να έχει κάποιο σύστημα συγκράτησης στη θέση του. “Οι οδηγοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν ένα σύστημα συγκράτησης για το σκυλί τους  κάθε φορά που βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο” λέει η Jennifer Huebner-Davidson, Διεθύντρια της ΑΑΑ Εθνικά Προγράμματα  Οδικής Ασφάλειας. “Ένα σύστημα συγκράτησης όχι μόνο θα περιορίσει την απόσπαση προσοχής των οδηγών από την οδήγηση αλλά παρέχει και την κατάλληλη προστασία για το σκύλο και τους υπόλοιπους επιβάτες σε περίπτωση σύγκρουσης ή απότομου φρεναρίσματος.”

Σκύλος στο αυτοκίνητο - Οδήγηση, κίνδυνοι και ασφάλεια ! (2)Μόνο το 16% των κηδεμόνων σκύλων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν τακτικά κάποιο σύστημα συγκράτησης κατοικίδιων ζώων.Το  42% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αποφεύγουν συστήματα συγκράτησης γιατί τα σκυλιά τους είναι αρκετά ήρεμα.

Ακόμα και αν ο σκύλος κοιμάται ήσυχος στο πίσω κάθισμα μπορεί να μετατραπεί σε επικίνδυνο βλήμα σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.  Σύμφωνα με την ΑΑΑ, ένας ανεξέλεγκτος σκύλος  5 κιλών  σε μια σύγκρουση μόνο με  50 χιλιόμετρα/ώρα θα ασκήσει κατά προσέγγιση περίπου 1.100 κιλά πίεση.

 

Σκύλος στο αυτοκίνητο - Οδήγηση, κίνδυνοι και ασφάλεια ! 3Ειδικοί στη φροντίδα των  κατοικίδιων προτείνουν σε όλο το κόσμο να χρησιμοποιεί ένα σύστημα συγκράτησης για το σκύλο τους όταν τον έχουν μαζί τους στο αυτοκίνητο ακόμα και αν πρόκειται για μικρές αποστάσεις.  Αν πρόκειται να πάτε μεγάλο ταξίδι και θα οδηγήσετε σε μεγάλες ταχύτητες τότε ένα καλής ποιότητας σύστημα συγκράτησης για το σκύλο είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν πρωτόκολλα crash-test ή πρότυπα δεικτών επιδόσεων για τα συστήματα συγκράτησης των ζώων, όπως για τα παιδικά καθίσματα στις ΗΠΑ, το οποίο σημαίνει ότι οι κηδεμόνες σκύλων είναι λιγότερο ή περισσότερο στο έλεος των προδιαγραφών των  κατασκευαστών για τη προστασία τους.

Για το σκοπό αυτό η αυτοκινητοβιομηχανία Subaru  συνεργάστηκε πρόσφατα με το Κέντρο Ασφάλειας Κατοικιδίων (CPS) για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα των εν λόγω προδιαγραφών και ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των μελετών “Crate and Carrier Crashworthiness Studies 2015”  .

 Κατέληξαν ότι τα τρία κορυφαία μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι:

    • PetEgo Forma Frame Jet Set Carrier with ISOFIX-Latch Connection (on Vimeo)

Σύμφωνα με το CPS είναι κρίσιμο να επιλέξετε ένα προϊόν που είναι κατάλληλο για το μέγεθος, το σχήμα και το βάρος του σκύλου σας, είτε πρόκειται για crate,λουρί ή σαμάρι. Ο σκύλος θα πρέπει να προσαρμόζεται άνετα σε ένα crate ή σε άλλο σύστημα συγκράτησης ,να έχει χώρο και να είναι άνετα.

 

Τα καλύτερο είναι  να τοποθετήσετε ένα μεταφορέα ή crate στο πάτωμα πίσω από το μπροστινό κάθισμα, αντί να του βάλετε ζώνες ασφαλείας. Σκύλος στο αυτοκίνητο - Οδήγηση, κίνδυνοι και ασφάλεια ! 2

Στο τέλος να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ανάλογα με το βάρος σωστούς ιμάντες και όχι απλά σχοινιά η ελαστικά πρόσδεσης.

Μπορείτε να δείτε το πλήρες κείμενο της έκθεσης στο CenterforPetSafety.org.

#Σκύλος στο αυτοκίνητο – Οδήγηση, κίνδυνοι και ασφάλεια !

forbes.com

Ακολουθήστε μας στο Allaboutdog.gr , Facebook, Twitter, Google+,  Pinterest και YouTube