Πως βλέπει ο σκύλος το κόσμο

Η μύτη του σκύλου είναι τα μάτια του λένε, αλλά πως βλέπει ο σκύλος το κόσμο γύρω του;

Ενώ έχει επικρατήσει ότι ο σκύλος δεν βλέπει χρώματα,γεγονός που δεν ισχύει, παρόλα αυτά δεν βλέπει τον κόσμο γύρω του όπως εμείς.

Τα ανθρώπινα μάτια βλέπουν τρία είδη βασικών χρωμάτων ενώ των σκύλων μόνο δύο με απουσία του κόκκινου.

H χαμηλότερη οπτική οξύτητα τους επίσης τα κάνει όλα να φαίνονται θολά.

Προφανώς ποτέ δεν θα γνωρίσουμε πως είναι να είσαι σκύλος  – ειδικά χωρίς τη μύτη τους – αλλά η μηχανή αναζήτησης Wolfram Alpha  μας βοηθά να μαντέψουμε περίπου αφού μας προσφέρει το πρόγραμμα dog vision tool, το οποίο επεξεργάζεται φωτογραφίες προσομοιάζοντας την όραση των σκύλων.Παρακάτω ακολουθούν μερικά παραδείγματα με φωτογραφίες που μας δείχνουν πως περίπου βλέπει ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου σε σχέση με εμάς.

Λουλούδια

Άνθρωπος                               Σκύλος

Λουλούδια

Photo: Wikimedia Commons/Wolfram Alpha

Για να είμαστε δίκαιοι, τα σκυλιά καταλαβαίνουν περισσότερα σχετικά με τα λουλούδια από αυτό. Εμείς συχνά πιστεύουμε ότι και τα ζώα δίνουν την ίδια έμφαση στην όραση όπως εμείς, αλλά οι εικόνες δείχνουν μόνο μια επιφάνεια στα μάτια του σκύλου ενώ την πλήρη εικόνα την αναλαμβάνει η μύτη.Παρόλα αυτά, γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν να δουν το κόκκινο χρώμα.

Τα σκυλιά μπορεί να βλέπουν περίπου σαν τους  ανθρώπους με κόκκινο-πράσινη αχρωματοψία και θολά, αφού έχουν τέσσερις έως οκτώ φορές λιγότερη οπτική οξύτητα από τους ανθρώπους. Αυτό δίνει όραση περίπου  20/75 , που σημαίνει ότι τα σκυλιά μπορούν να δούν στα 6 μέτρα μακριά ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να δουν καθαρά στα 23 μέτρα.

Σκύλοι

Πως βλέπει ο σκύλος τον κόσμο 2

Photo: 123RF/Wolfram Alpha

Εφόσον τα σκυλιά δεν μπορούν να δουν το κόκκινο,οι επιστήμονες συνήθιζαν να πιστεύουν ότι χρησιμοποιούν τη φωτεινότητα περισσότερο από το χρώμα σαν οπτική ένδειξη,αλλά μια πρόσφατη μελέτη αμφισβητεί αυτή την ιδέα, βρίσκοντας ότι το το χρώμα είναι “πιο κατατοπιστικό από τη φωτεινότητα” για ένα σκυλί που συγκρίνει δύο αντικείμενα που διαφέρουν μεταξύ τους.

Το χρώμα του τριχώματος μπορεί συνεπώς να βοηθήσει τα σκυλιά να αναγνωρίζουν το ένα το άλλο από απόσταση, μαζί με τις σχετικές ενδείξεις, όπως το μέγεθος του σώματος και το σχήμα του. Το κοκκινωπό τρίχωμα σε αυτή τη περίπτωση μπορεί να φαίνεται πράσινο στα άλλα σκυλιά αλλά αυτή η ασύμμετρη απόχρωση θα μπορούσε να τα βοηθήσει να το ξεχωρίσουν ακόμα και από ένα Swedish Lapphund στο δρόμο, τουλάχιστουν μέχρι να πλησιάσει κοντά για να το μυρίσει.

Πως βλέπει ο σκύλος τον κόσμο 4

Photo: Wikimedia Commons/Wolfram Alpha

Παρά τα θέματα των χρωμάτων και της οξύτητας, οι σκύλοι είναι περίεργοι ανιχνευτές κίνησης. Ένας ακίνητος σκίουρος μπορεί να αναμειγνύεται με το φόντο, αλλά οποιεσδήποτε ξαφνικές του κινήσεις θα μπορούσαν να ειδοποιήσουν τον σκύλο από 800 μέτρα απόσταση.

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας των σκύλων είναι γεμάτος με φωτοευαίσθητα κύτταρα που τους βοηθάει  να ανιχνεύσουν μικρές κινήσεις στο φως της ημέρας ή στο σκοτάδι. Μια μελέτη του 1936 σχετική με σκύλους αστυνομίας έδειξε ότι κάποια σκυλιά μπορούν να εντοπίσουν αντικείμενα που κινούνται από 880 μέτρα μακριά, αλλά η εμβέλεια τους μειώθηκε στα 580 μέτρα όταν τα ίδια αντικείμενα παρέμεναν ακίνητα.

Μπέικον

Πως βλέπει ο σκύλος τον κόσμο 5

Photo: 123RF/Wolfram Alpha

mnn.com

Δείτε ακόμα:

Πως “Βλέπει” Ο Σκύλος Με Τη Μύτη Του.