Κτητικός σκύλος Πως το διορθώνουμε [Video]

Καθώς το κουτάβι σας γίνεται ένας ενήλικος σκύλος, θα πάρει κιλά,θα ψηλώσει και θα χαλαρώσει λίγο απο την υπερβολική ενέργεια που έχει. Μπορεί να παρατηρήσετε αύξηση στη κτητική του συμπεριφορά , αυτό που ξεκίνησε όταν ήταν κουτάβι σαν κτητικότητα των παιχνιδιών έχει πλέον κλιμακωθεί σε μια κτητική στάση απέναντι στα μέλη της οικογένειας, στο φαγητό και στο χώρο.

Ενώ αυτή η συμπεριφορά προέρχεται από ένα φυσικό ένστικτο έκφρασης ανησυχίας ή φόβου για μια ενδεχόμενη απειλή , μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα στο μέλλον. Kτητικά σκυλιά μπορεί τελικά να καταφύγουν σε γρύλισμα,επίδειξη δοντιών,ακόμα και δάγκωμα για να κρατήσουν τους άλλους ανθρώπους και τα ζώα μακριά.

Κτητικός Σκύλος

Γι ‘αυτό είναι ζωτικής σημασίας η αντιμετώπιση αυτής της συμπεριφοράς στα πρώτα της στάδια, καθιστώντας σαφές ότι είστε εσείς  ο ηγέτης της οικογένειας /αγέλης.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για την πρόληψη και την διόρθωση της κτητικής συμπεριφοράς:

Παρουσιάστε ότι μόνο καλά πράγματα συμβαίνουν.

Μια τακτική για να μην υπάρχουν προστατευτικές τάσεις σε ένα σκυλί είναι να του μάθετε ότι συμβαίνουν καλά πράγματα όταν άλλοι άνθρωποι  ή ζώα πλησιάζουν το φαγητό  ή τα υπάρχοντά του από πολύ μικρή ηλικία.

Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να συμπληρώσετε φαγητό στο μπόλ του την ώρα που τρώει, έτσι το κουτάβι μαθαίνει ότι όταν οι άλλοι έρχονται κοντά στο μπολ που τρώει κάτι θετικό θα προκύψει. Μπορείτε επίσης να φέρετε μια εξαίρετη λιχουδιά προς το μπολ με το χέρι σας  ενώ ο σκύλος τρώει.

Αναμείψτε την υπομονή και τη καλή συμπεριφορά.

 Μπορείτε να βοηθήσετε το σκυλί σας να αναπτύξει αυτοέλεγχο, σεβασμό, και καλές συμπεριφορές με τη διδασκαλία από κουτάβι ότι το φαγητό, οι λιχουδιές και τα παιχνίδια πρέπει να “κερδίζονται” 

Πριν του δώσετε το φαγητό του , τη λιχουδιά του ή τα παιχνίδια του , πείτε του μια εντολή πχ ΚΑΤΣΕ ή ΞΑΠΛΑ.Αυτό επιτρέπει στο σκυλί σας να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να πάρει αυτό που πρόκειται να του δώσετε ενώ θα πρέπει να δουλέψει (δηλαδή να κάνει αυτό που του είπατε) και να τον ανταμείψετε μόλις κάνει την εντολή.

Δείξτε του την ιδιοκτησία σας.

 Πρίν δώσετε στο σκύλο σας φαγητό,λιχουδιές ή παιχνίδια,βεβαιωθείτε ότι αναγνωρίζει ότι εσείς είστε ο ιδιοκτήτης αυτών και όχι αυτός. Μια τακτική για την διεκδίκηση της ιδιοκτησίας είναι να έχετε το σκύλο σας να περιμένει πριν από την πρόσβαση στο φαγητό ή στα παιχνίδια. Σταθείτε πάνω από το μπολ φαγητού ή τα παιχνίδια με αυτοπεποίθηση και μην επιτρέψετε να τρέξει προς αυτά αλλά να κάτσει και να περιμένει υπομονετικά μέχρι να δώσετε εσείς την εντολή ότι τώρα οκ μπορείς να πας. 

Μάθετε του τις εντολές “ΑΣΤΟ”  και “ΔΩΣΕ.”

Μπορείτε να μάθετε στο σκύλο σας να ανταποκρίνεται αντίστοιχα όταν λέτε την εντολή “ΑΣΤΟ” όταν κρατάει κάτι στο στόμα του. Κρατήστε μια λιχουδιά λαχταριστή και πείτε την εντολή όταν έχει κάτι στο στόμα του και θέλετε να το αφήσει. Αν χρειαστεί περάστε τη λιχουδιά κοντά απο την μύτη του για να τον “προκαλέσετε”.Μόλις αφήσει αυτό που κρατάει στο στόμα του και έρθει προς τα εσάς ανταμείψτε τον δίνοντας του την λιχουδιά, χαιδέψτε τον και πείτε του “ΜΠΡΑΒΟ” ενώ παίρνετε αυτό που άφησε στα χέρια σας το συντομότερο δυνατόν.

Το “ΔΩΣΕ” είναι άλλη μια χρήσιμη εντολή για την καταπολέμηση της κτητικότητας του σκύλου σας. Μπορείτε να του μάθετε να σας δίνει  το παιχνίδι που έχει στο στόμα του. Απαλά πάρτε το παιχνίδι με τα χέρια σας χωρίς να το τραβήξετε απότομα μακριά του. Με το άλλο σας χέρι δείξτε στο κουτάβι μερικές λιχουδιές. Όταν αφήνει το παιχνίδι από το στόμα του για να πάρει τις λιχουδιές πείτε του την εντολή “ΔΩΣΕ”. Ανταμείψτε τον με τις λιχουδιές  και αφήστε τον να ξαναπάρει πίσω το παιχνίδι.

Πότε να συμβουλευτείτε εκπαιδευτή.

Είναι σημαντικό να θυμόσαστε ότι οι προαναφερόμενες συμβουλές θα πρέπει να επιχειρηθoύν μόνο όταν ο σκύλος σας παρουσιάζει ήπιες κτητικές τάσεις. Αν ο κτητικός σκύλος σας έχει κλιμακώσει τη συμπεριφορά του και παρουσιάζει σημάδια επιθετικότητας, όπως γρύλισμα,δείχνει δόντια ή δαγκώνει μην επιχειρήσετε να το διορθώσετε μόνοι σας. Συμβουλευτείτε έναν εκπαιδευτή ο οποίος θα είναι σε θέση να σας βοηθήσει καθορίζοντας τη ρίζα της κτητικής επιθετικότητας του σκύλου σας και αναπτύσσοντας ένα αποτελεσματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την διόρθωση της κτητικότητας του.

Βίντεο/Cesar Millan

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=S3XrKkrAZpY[/embedyt]

 

Πηγή: cesarsway.com