Καστοριά:Περισυλλογή αδέσποτων σκύλων

Εκστρατεία περισυλλογής  των  αδέσποτων σκύλων ξεκίνησε ο Δήμος Καστοριάς σε συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία  και κτηνιάτρους της περιοχής.

Αφού γίνει ο απαραίτητος κτηνιατρικός έλεγχος  και  εμβολιαστούν τα ζώα   θα επιστρέφουν – όπως προβλέπει  και  ο σχετικός νόμος- στο  φυσικό τους περιβάλλον.Σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθείται, μίλησε ο  αντιδήμαρχος  Καθαριότητας-  Περιβάλλοντος και Πρασίνου Νίκος  Φωτιάδης ο οποίος ανέφερε ότι  μέχρι  στιγμής έχει  γίνει η περισυλλογή 15 αδέσποτων σκύλων  από τους  300 που έχουν εντοπιστεί  σε όλες τις περιοχές του  Δήμου Καστοριάς.

«Περισυλλέξαμε μέχρι  στιγμής  15 αδέσποτα. Η διαδικασία καθυστέρησε γιατί έπρεπε να εφαρμόσουμε τον κανονισμό και να ορίσουμε τις επιτροπές. Νομίζω ότι  αυτή τη  στιγμή  είμαστε έτοιμοι.

 Προχωρήσαμε στη  συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής  παρακολούθησης του προγράμματος  διαχείρισης αδέσποτων  ζώων συντροφιάς. Έχουμε  ήδη συγκροτήσει  την ομάδα περισυλλογής και  όταν μας γίνει κάποια  καταγγελία μεταβαίνουμε άμεσα και  περισυλλέγουμε τα αδέσποτα  ζώα, γίνεται ο κτηνιατρικός  έλεγχος και επιστρέφουν στο  φυσικό τους περιβάλλον». Τόνισε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας-  Περιβάλλοντος και Πρασίνου  Νίκος  Φωτιάδης .

Ο κ. Φωτιάδης  επισήμανε  ότι ο Δήμος συνεργάζεται άριστα   για το συγκεκριμένο  ζήτημα με τα φιλοζωικά σωματεία και πρόσθεσε παράλληλα ότι  σκοπεύει να συνεργαστεί και με την αστυνομία γιατί  όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:  « Έχουμε καταγγελίες ότι κατά  τις  βραδινές ώρες κάποια οχήματα απελευθερώνουν  αδέσποτα  σε περιοχές του  Δήμου μας. Εμείς  δεν θα επιτρέψουμε να  γίνεται  αυτό  στο εξής».

Στα  γρανάζια της  γραφειοκρατίας είναι ακόμη μπλεγμένο το καταφύγιο αδέσποτων  ζώων

Η νομιμοποίηση του καταφυγίου αδέσποτων  ζώων Καστοριάς είναι ένα θέμα το οποίο συνεχίζει να απασχολεί τη  δημοτική αρχή.

Αν και έχει ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του  Δήμου,  η Αποκεντρωμένη  Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας και η  Διαχειριστική Αρχή  της Περιφέρειας  Δυτικής Μακεδονίας, δεν εγκρίνουν τη  χρηματοδότηση  αφού αυτό δεν πληροί  τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

« Υπάρχει  ένα σοβαρό και  συνάμα πολύπλευρο θέμα. Πρέπει να έχει  100 μέτρα απόσταση  από την εκκλησία του  Αγίου  Χαραλάμπους. Από την άλλη,  είναι και το  ιδιοκτησιακό καθεστώς.  Είναι μια περιοχή την οποία τη  διεκδικεί  και το δημόσιο  Καστοριάς.   Αυτό μας  δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα  στο να πάρουμε  άδεια.Τώρα, το πώς χτίστηκε γιατί ξοδεύτηκαν χρήματα;  Είναι άλλο  ερώτημα.

Υπάρχει  και μια  δυσκολία από την επιτροπή της  Περιφέρεια, η οποία  γραφειοκρατικά μας πάει πίσω.Δεν ερμηνεύει  κανείς τον νόμο, κανείς  δεν παίρνει την ευθύνη, κανείς  δεν βάζει  υπογραφή. Αυτό είναι το πρόβλημα. Αυτή  η γραφειοκρατία με έχει κουράσει». Δήλωσε ο αντιδήμαρχος  Τεχνικών Έργων- Πολεοδομίας- Κυκλοφοριακού  Δημήτρης Κωτούλας.

Εξάλλου, εξετάζεται η δημιουργία ενός διαδημοτικού  καταφυγίου αδέσποτων  ζώων  στο οποίο θα συμμετέχουν και οι τρεις Δήμοι της περιοχής μας. Μια σκέψη, η οποία σύμφωνα με τον κ.Κωτούλα, « έχει  ωριμάσει».

Ελένη Ψωμαδάκη

 

Via