Ηλικιωμένος σκύλος:7 συμβουλές για να τον διατηρήσετε υγιή και ευτυχισμένο

Όλοι έχουμε ακούσει να λένε ότι τα ηλικιωμένα σκυλιά δεν μπορούν να μάθουν νέα κόλπα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν οι κηδεμόνες ηλικιωμένων σκύλων να επωφεληθούν από νέα πράγματα που μπορούν να προσφέρουν τα ηλικιωμένα σκυλιά.Ηλικιωμένος σκύλος

Ηλικιωμένος σκύλος7 συμβουλές Max ο Boxer

Ο Max το Boxer, θέλει να γνωρίζετε πως η ηλικία είναι απλά ένα νούμερο.

Στην ηλικία των 7ετών ένα σκυλί αρχίζει να θεωρηθείτε «ηλικιωμένο»(senior), και είναι σημαντικό για τους κηδεμόνες του να γνωρίζουν πώς να βελτιώσουν την ευημερία και την υγεία του για τα χρόνια που έρχονται με εξειδικευμένη περιποίηση και διατροφή. Αν έχετε αποφασίσει να υιοθετήσετε έναν ηλικιωμένο σκύλο οι παρακάτω 7 συμβουλές θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε τις επιπτώσεις του χρόνου και να τον κάνετε να νιώθει άνετα,ασφάλεια και ανώδυνα καθώς γερνάει.

1. Η ηλικία είναι μόνο ένα νούμερο. Όπως με τους ανθρώπους  έτσι και τα κατοικίδια αν δεν γίνονται υπέρβαρα ή παχύσαρκα,διατηρούν την ενέργεια τους και μοιάζουν νεώτερα από τη πραγματική τους ηλικία. Έχω δει 15ετών σκύλο να εξακολουθεί να αγαπά το καθημερινό παιχνίδι με το μπαλάκι και με ήλιο και με χιόνι,παρά το γεγονός ότι είναι τυφλό και κουφό.Celeste

Η Celeste,βλέπει και ακούει με τη καρδιά.Ιδιαίτερη και ξεχωριστή όχι γιατί είναι κουφή και τυφλή, αλλά γιατί σε κάνει να νιώθεις μοναδικά συναισθήματα. Η ίδια λέει ότι τα προβλήματα δεν οφείλονται πάντα στην ηλικία.

2. Μην φαντάζεστε ότι αλλαγές ή προβλήματα οφείλονται στην ηλικία. Σε εκατοντάδες περιπτώσεις,στην 35ετή καριέρα της αθρογράφου ως κτηνίατρος,κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων ανέφεραν μείωση στην όρεξη, στο νερό,στις δραστηριότητες,αλλαγές στη προσωπικότητα,στις συνηθισμένες “ανάγκες”, απώλεια τριχώματος, μετατόπιση βάρους προς τα πάνω ή προς τα κάτω, ή ακόμα και προφανή πόνο από “απλά γηρατειά». Προειδοποίηση για όλους τους κηδεμόνες σκύλων: Αν δείτε αλλαγές στα ενήλικα σκυλιά σας να μην θεωρήσετε ΠΟΤΕ ότι μπορεί να μην είναι πρόβλημα υγείας.Ένοχα μπορεί να είναι τα μεταβολικά προβλήματα όπως: διαβήτης, υπό-ή υπέρ-θυρεοειδισμός,Cushing ή νόσος του Addison, καθώς και γήρανση του εγκεφάλου, αρθρίτιδα, οδοντικοί νόσοι και άλλες συνθήκες που μπορεί να φαίνονται σαν “απλά γηρατειά” αλλά αν διαγνωστούν έγκαιρα και αντιμετωπιστούν κατάλληλα μπορεί να επιστρέψει ο σκύλος σε μια φυσιολογική ζωή.Φανούρης

Ο Φανούρης ξέρει ότι αλλαγές στη διατροφή και στο τρόπο ζωής μπορεί να φέρουν δραματικά αποτελέσματα.

3.Αλλαγές στη διατροφή μπορεί να φέρουν δραματικά αποτελέσματα. Ρωτήστε το κτηνίατρο σας ή τον επαγγελματία ειδικό υγείας κατοικίδιων για εξειδικευμένη διατροφή που θα βοηθήσει το ηλικιωμένο σκυλί σας να διατηρήσει τις δραστηριότητες του και την αντίληψη του.Αυτό είναι σημαντικό γιατί στην ηλικία των 7 ετών ο μεταβολισμός της γλυκόζης στον εγκέφαλο του σκύλου αλλάζει με τρόπους που μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη, τη μάθηση, τη συνειδητοποίηση και τη λήψη αποφάσεων.

Ηλικιωμένος σκύλος7 συμβουλές για να τον διατηρήσετε υγιή και ευτυχισμένο (2)Συμβουλή 4: Στα μεγάλα σκυλιά αρέσει να μαθαίνουν νέα κόλπα.Η Σόνια,ημίαιμη Border Collie ,είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να δείξει τα κόλπα της.

4. Στα ηλικιωμένα σκυλιά αρέσει να μαθαίνουν νέα κόλπα. Στα σκυλιά αρέσει να μαθαίνουν σε όλες τις ηλικίες, και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί οι ηλικιωμένοι σκύλοι καθώς εμπλέκονται στην εκμάθηση καταπολεμούν τη πλήξη και βοηθιούνται να μειώσουν τη γήρανση του εγκεφάλου τους (όπως ακριβώς συμβαίνει και στον άνθρωπο). Ταίζετε τον σκύλο σας εφόσον έκανε κάποια εργασία και να κάνετε όλα τα κόλπα που του έχετε μάθει για να διατηρείται η οξυδέρκεια του.

5. Τα κατοικίδια φιλαράκια μπορούν να κάνουν θαύματα. Φέρνοντας ένα νέο φίλο στον ηλικιωμένο σκύλο σας μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή του και ζωή στα χρόνια του! Τα σκυλιά είναι ζώα αγέλης – τους αρέσει να παίζουν,να μυρίζουν με τη μύτη τους και να κοιμούνται κοντά το ένα στο άλλο.Έρευνα έχει δείξει ότι τα κατοικίδια ζώα που ζούν με φιλαράκια ζούν περισσότερο και έχουν λιγότερα προβλήματα υγείας.

Ο Bernie αγαπάει την απλή ζωή,αν και εσείς το ίδιο και τον θέλετε για παρέα θα τον βρείτε εδώ

6. Δεν είναι το ίδιο εύκολα πλέον. Όσο περνάει η ηλικία των κατοικίδιων ζώων η όραση και η ακοή μειώνονται, στέκονται λιγότερο σίγουρα στα πόδια τους,έχουν λιγότερο λίπος για να τα προστατεύει και μπορούν να πάθουν πιο εύκολα ψύξη.Μπορείτε να τα κάνετε να αισθάνονται ασφαλή και άνετα βάζοντας χαλιά δρομείς γύρω από το σπίτι για να περπατάνε, σκάλες ή ράμπες για πρόσβαση στους χώρους που αναπαύονται καθώς και ορθοπαιδικό κρεβάτι.Επίσης καλή ιδέα είναι να έχετε άλλο ένα μέρος κοντά του για το νερό έτσι ώστε να μην χρειάζεται να πηγαίνει μακριά κάθε φορά που θέλει να ξεδιψάσει.

Ηλικιωμένος σκύλος 7 συμβουλές για να τον διατηρήσετε υγιή και ευτυχισμένο (2)Συμβουλή 7: Φροντίστε το σκυλί σας.Η Στέλλα το Stafffordshire Terrier συμφωνεί απόλυτα!! Μπορεί να την θυμάστε από την εκπομπή “Αυτοψία” και τώρα ψάχνει για αγάπη γιατί η ίδια έχει πολύ να δώσει!!

7. Περιποιηθείτε τον σκύλος σας. Αυτή είναι η ηλικία όπου η τρυφερή φροντίδα χρειάζεται περισσότερο.Ετοιμάστε του ανώτερης ποιότητας φαγητό και κάντε το πιο νόστιμο. Μάθετε πως να κάνετε μασάζ και χαϊδέψτε τη κοιλιά του. Χρησιμοποιήστε ιμάντες για να τον βοηθήσετε να σηκωθεί και να περπατήσει αν χρειάζεται. Προσφέρετε του ένα ωραίο ζεστό μπάνιο με θεραπευτικά έλαια.

Όλα τα ηλικιωμένα σκυλάκια στις φωτογραφίες ψάχνουν για τους κατάλληλους ανθρώπους μέσω των: ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ, ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΖΩΩΝ-ANIMAL RESCUE, ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΥΡΟΥ. Μπορείτε να δείτε τις ιστορίες τους και να τα βρείτε στα ενεργά links στο όνομα τους και στις φωτογραφίες τους. 

O Happy, ο πανέμορφος Pointer!

Πηγή: today.com

Ακολουθήστε μας:

@AllaboutDog στο Twitter|Facebook|Google|Pinterest|Instagram|LinkedIn|YouTube