H ιστορία του Πλούτο

Ο Πλούτο είναι ένας χαρακτήρας καρτούν που δημιουργήθηκε το 1930 από τον Walt Disney.

Το αγγλικό όνομα του Πλούτο Pluto είναι ίδιο με το αντίστοιχο αγγλικό όνομα του νάνου πλανήτη Πλούτωνα, που ανακαλύφθηκε το 1930, τότε που έκανε και ο σκύλος του Μίκυ την πρώτη του εμφάνιση!

Έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως ένας σκύλος φυλής Bloodhound στην ταινία του Μίκυ Μάους The Chain Gang (Σεπτέμβριος 1930).Pluto

Ενάμισι μήνα μετά, ο Πλούτο εμφανίζεται ως το κατοικίδιο ζώο της Μίννι με το όνομα “Ρόβερ” που την συντροφεύει σε ενα πικνίκ με τον Μίκυ.

Στην τρίτη του εμφάνιση, στην ταινία The Moose Hunt(1931), ο ήρωάς μας είναι κατοικίδιο του Μίκυ και πλέον ονομάζεται “Πλούτο”.

Μερικοί μήνες είχαν περάσει ανάμεσα στην επιλογή της ονομασίας του ένατου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, Pluto (Πλούτωνας), στις 24 Μαρτίου του 1930, και στην αντίστοιχη ονομασία του σκύλου.

Παρόλο που έχει ισχυριστεί από μερικούς ότι η Ντίσνεϋ ονόμασε τον σκύλο μετά την ονομασία του πλανήτη, αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.

Η Βενετία Μπέρνεϋ, η οποία ως ένα 11χρονο τότε κορίτσι πρότεινε την ονομασία του πλανήτη, είπε το 2006:

“Το όνομα δεν είχε να κάνει με τον χαρακτήρα της Ντίσνεϋ. Ο σκύλος του Μίκυ Μάους ονομάστηκε μετά την ονομασία του πλανήτη, και όχι το αντίστροφο.”

Ο Μπεν Σάρπστεεν, animator της Ντίσνεϋ, υποστηρίζει:

“Σκεφτόμασταν ότι το όνομα “Ρόβερ” είναι πολύ συνηθισμένο, κι έτσι κοιτάξαμε για κάτι άλλο… Το άλλαξαμε σε “Πλούτο”… Αλλά ειλικρινά δεν θυμάμαι γιατί.”

Ο Πλούτο ήταν αρχικά ένας δευτερεύων χαρακτήρας μέχρι το 1934, όταν ο animator Νορμ Φέργκιουσον έδωσε στον σκύλο έναν ρόλο “κλειδί” στο καρτούν Playful Pluto, όπου ο Πλούτο μπερδεύεται με ένα κολλώδες κομμάτι χαρτί, και ο Φέργκιουνσον επεκτείνει το αντικείμενο αυτό σημαντικά.Η Ντίσνεϋ ισχυρίζεται πως δεν έχει στη διάθεσή της τα κατάλληλα αρχεία προκειμένου να υποστηρίξει ή να αρνηθεί τη σχέση μεταξύ αυτών. Ανεπίσημα πάντως, ακόμη και οι ανημέητορς της Ντίσνεϋ πίστευαν ότι ο Ουώλτ Ντίσνεϋ διάλεξε το όνομα “Πλούτο” προκειμένου να τονίσει την σημασία της ανακάλυψης του ένατου πλανήτη.

Pluto - Playful Pluto.png

Ο Πλούτο στην ταινία Playful Pluto

Σε αντίθεση με τους άλλους ζωόμορφους φίλους του Μίκυ, όπως ο Γκούφυ (που είναι επίσης σκύλος), ο Πλούτο δεν είναι ένα ανθρωπόμορφο ζώο. Ο Πλούτο δεν εμφανίζει ανθρώπινα χαρακτηριστικά: δεν μιλάει, δεν περπατάει στα δύο του πόδια, δεν έχει ρουχισμό. Αντίθετα, ουσιαστικά συμπεριφέρεται ως ένας κανονικός σκύλος. Ισχυρή αντίθεση σε αυτό προκάλεσε ο ρόλος του στην ταινίαThe Moose Hunt, όπου μιλούσε. Ωστόσο, η ταινία αυτή παράχθηκε πριν τον χαρακτηρισμό του Πλούτο ως “μη ανθρωπόμορφο”. Όσο ο Πλούτο έκανε περισσότερες εμφανίσεις, ο ήρωας μας δεν μιλούσε παρά μόνο έβγαζε ήχους γαβγίσματος και κούρασης. Άλλος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ του Πλούτο και άλλων όντων είναι μέσω των μορφασμών.

Ο Πλούτο είναι γενικά ένα χαρούμενο και περιπετειώδες σκυλί, παρ’όλο που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να σπειρει τον πανικό χωρίς κάποιον ουσιώδη λόγο. Συνηθισμένα μοτίβα ταινιών με τον Πλούτο είναι τα εξής: όταν ο Πλούτο ζηλεύει στην περίπτωση που ο Μίκυ παίρνει άλλο κατοικίδιο (Mickey’s Elephant, Lend a Paw, Mickey and the Seal), όταν ο Πλούτο καταπίνει κάτι κατά λάθος και όταν το συνειδητοποιεί πανικοβάλλεται (Playful Pluto, Donald and Pluto), και όταν ο Πλούτο ενοχλείται από ένα μικρότερο ζώο (Private Pluto, Squatter’s Rights).

O Πλούτο εμφανίστηκε σε 24 ταινίες του Μίκυ Μάους και απέκτησε τη δική του σειρά το 1937. Συνολικά, έχει εμφανιστεί σε 89 ταινίες μικρού μήκους μεταξύ του 1930 και του 1953. Πολλές ήταν υποψήφιες για το Academy Award ενώ τελικά αυτή που το κέρδισε το 1942 ήταν η ταινία Lend A Paw (1941). Ο Πλούτο δεν μιλάει οπότε οι ταινίες του βασίζονται στο φυσικό χιούμορ! Αυτό έκανε τον Πλούτο μία πρωτοποριακή φιγούρα καρτούν, αφού εκφράζει την προσωπικότητά του μέσω από την κίνηση και όχι με διάλογο. Το 1990 ξαναεμφανίστηκε με την ταινία The Prince & the Pauper ενώ κέρδισε και την τηλεόραση από το 1999 ως σήμερα, έχουν δημιουργηθεί ηλεκτρονικά παιχνίδια με αυτόν και τον συναντάτε πάντα στα..θεματικά πάρκα της Disney

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=5iy_W7F6how[/embedyt]

Πηγή:el.komix.wikia.com