Εκατομμύρια σκύλοι – μούμιες βρέθηκαν στην Αίγυπτο

8 εκατομμύρια σκύλοι – μούμιες βρέθηκαν σε μαζικό τάφο στην Αίγυπτο.

SittingAnubis1Στην αρχαία Αίγυπτο λάτρευαν τον Anubis. Ο Άνουβιςόπως μεταγράφηκε στα ελληνικά η αιγυπτιακή λέξη Inpou (Anpou)– ταυτίστηκε με τον ψυχοπομπό Ερμή.

Σύμφωνα με τις πεποιθήσεις των αρχαίων Αιγυπτίων ο Άνουβις άνοιγε το δρόμο του άλλου κόσμου για χάρη των νεκρών.

Απεικονίζονταν ως μαύρος θως (τσακάλι) με χοντρή ουρά, ή ως μελαμψός άνδρας με κεφαλή τσακαλιού ή σκύλου, ιερού τοτεμικού ζώου του Άνουβι. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο οι αρχαίοι Έλληνες είχαν δώσει στη μητρόπολη της λατρείας του το όνομα Κυνόπολις.

Στις  κατακόμβες δίπλα στον ιερό ναό του Άνουβις  βρέθηκαν σχεδόν 8.000.000 μουμιοποιημένα κουτάβια και ενήλικοι σκύλοι σε μια νέα έρευνα.

Στο πάνω μέρος  της κατακόμβης βρέθηκε επίσης το απολίθωμα ενός αρχαίου θαλάσσιου τέρατος,ένα θαλάσσιο σπονδυλωτό ηλικίας πάνω από 48 εκατομμύρια χρόνια αλλά δεν είναι γνωστό αν οι Αιγύπτιοι είχαν αντιληφθεί την ύπαρξη του όταν έχτιζαν τον τάφο για τους σκύλους-μούμιες,είπαν οι ερευνητές.

Ευρήματα σκύλοι-μούμιες σε άθικτο σημείο της κατακόμβης.

Πολλές από τις μούμιες έχουν καταστραφεί μέσα στον τάφο από τυμβωρύχους και εμπόρους που πιθανότατα χρησιμοποίησαν τις μούμιες για λίπασμα. Ακόμα κι έτσι, οι αρχαιολόγοι έχουν βρει αρκετά στοιχεία που δείχνουν ότι η λατρεία των ζώων τους Άνουβις ήταν ένα μεγάλο μέρος της αρχαίας Αιγυπτιακής οικονομίας.

Για αιώνες οι σκύλοι έχουν μείνει εξημερωμένοι και πιστοί σύντροφοι του ανθρώπου. Κάποτε ήταν άγρια ζώα που έκαναν ότι χρειαζόταν για την επιβίωση τους. Στην αρχαία Αίγυπτο υπηρέτησαν τον άνθρωπο ως γέφυρα για την μετά θάνατον ζωή,με την ελπίδα ότι θα παρέμβεναν στον θεό Άνουβις για αυτούς.

Αλλά μόνο τώρα πλέον είναι γνωστό σε ποιο βαθμό οι σκύλοι εξυπηρετούσαν ποιό ρόλο – 8.000.000 φορές.

Αυτός είναι περίπου και ο αριθμός των νεκρών ζώων, τα περισσότερα από αυτά σκυλιά, που εκτιμάται ότι έχουν βρεθεί στις κατακόμβες του Άνουβις , ένας από τα πιο ιστορικούς και συχνά-επισκεπτόμενους τόπους της Αιγύπτου, σύμφωνα με μια ομάδα Βρετανών ερευνητών. Ενώ οι μαζικοί τάφοι δεν είναι κάτι πρωτοφανές, λόγω της λατρείας της αρχαίας Αιγύπτου στα ζώα, το μέγεθος αυτής της ανασκαφής είναι κάτι μοναδικό.

Archaeologist Salima Ikram examines the mummified remains of an adult dog in a wall niche.

Η αρχαιολόγος Salima Ikram εξετάζει μουμιοποιημένο ενήλικο σκυλί.

“Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και έκπληκτοι από τα αποτελέσματα,”είπε  ο διευθυντής του έργου Paul Nicholson από το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Θρησκευμάτων του Πανεπιστημίου του Cardiff  το Σάββατο.“Δεν περιμέναμε ότι θα υπήρχαν τόσα πολλά ζώα, και τώρα ξεκινά μια νέα σειρά από ερωτήματα.”

Ένα ερώτημα που οι ειδικοί μπορούν τουλάχιστον εν μέρει να απαντήσουν, είναι γιατί ένας Αιγύπτιος θα μπορούσε να φέρει εδώ ένα ζώο, νεκρό ή ζωντανό.

Αίγυπτος Σκύλοι Μούμιες

Μια νέα έρευνα της κατακόμβης σκύλων πάνω από τον χάρτη του Γάλλου αρχαιολόγου Jacques de Morgan (γκρί χρώμα) που χρονολογείται από το 1897.  Η μικρή κατακόμβη δεξιά είναι απροσπέλαστη λόγω κινούμενης άμμου από έναν σεισμό το 1992 που έπληξε την περιοχή. (Νέα διάταξη του Σ Mills, S. Williams και H. Nouwens)

Ο Nicholson, ο οποίος μελετά τις λατρείες  ζώων από το 1990, εξηγεί ότι οι άνθρωποι δεν θα ερχόντουσαν απλά για να σκοτώσουν ή ακόμα και να θάψουν ένα ζώο αλλάζοντας απλά πτήσεις με το αεροπλάνο. Ο σκύλος ήταν ένας καλός λόγος  διότι θεωρούταν ως ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ ανθρώπου και Θεού. Του θεού Άνουβις με το κεφάλι σκύλου ή τσακαλιού , του Θεού των Νεκρών.

“Το σημαντικό ήταν να υπάρχει συσχετισμός της ταφής με τον Θεό”, είπε ο Nicholson. “Δεν ήταν  κάποιο είδος θυσίας αίματος.Ήταν μια θρησκευτική πράξη που γινόταν για το καλύτερο δυνατό κίνητρο.”

“Οι ιδιοκτήτες των ζώων πίστευαν με αυτή τη πράξη τους ότι κάτι “καλό θα τους περιμένει” , ανέφερε ο Αιγυπτιολόγος από την Ουαλία. Μπορεί να πίστευαν πως τα ζώα θα βοηθούσαν κάποιον δικό τους άνθρωπο που είχε πεθάνει πρόσφατα και ο Άνουβις θα τον φρόντιζε.

A member of the archaeological team sits inside the maze of burial tunnels in the catacombs of Anubis.

Μέλος της αρχαιολογικής ομάδας στο λαβύρινθο της ταφής,στη κατακόμβη του Άνουβις.

Μούμιες ΧάρτηΗ προσοχή ήταν περισσότερο στραμμένη σε ναούς έξω από την κατακόμβη μέχρι που η ομάδα του Nicholson με τη στήριξη και τη βοήθεια από το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου και της χορηγίας από το National Geographic,  άρχισε να εργάζεται στο χώρο της Saqqara περίπου το 2009 όπου και άρχισε τις ανασκαφές.Μούμιες 2

Βρήκε μια απλή σειρά από σήραγγες σε ορισμένες περιπτώσεις γεμάτες με υπολείμματα ζώων και σε άλλες “καθαρισμένες”.  (Ο Nicholson εικάζει  ότι κάποιοι μπορεί να τα έκλεψαν για χρήση λιπασμάτων, όπως έχει γίνει και με άλλα ζωικά υπολείμματα.)

Αυτά που βρήκαν ήταν τυλιγμένα σε επιδέσμους και μουμιοποιημένα ενώ κάποια ήταν περασμένα με ρητίνη.

“Μην φανταστεί κανείς τίποτα περίτεχνες προσεκτικές τεχνικές σαν αυτές των Φαραώ. Ήταν πιθανό να  στοιβάζονταν το ένα πάνω στο άλλο και “επέζησαν πολύ άσχημα”, δήλωσε ο Nicholson.

Μούμιες 3

Απομεινάρια από ξύλινο φέρετρο με μερικά μέρη μούμιας στο εσωτερικό του. (Photo credit: P.T. Nicholson)

“Θα είναι αρκετά δύσκολο να βρεθεί μια ολόκληρη και καλά τυλιγμένη μούμια-σκύλος”, πρόσθεσε. “‘Ότι έχουμε είναι σάπια ερείπια από μούμιες.”

Για να υπολογίσει η ομάδα πόσα τελικά ζώα υπάρχουν πήραν δείγματα , μέτρησαν και υπολόγισαν πόσα χωράνε στη κατακόμβη.

Ένας λόγος που ο  αριθμός είναι τόσο υψηλός είναι επειδή πολλά από τα ζώα ήταν πολύ μικρά,ενώ κάποια ενήλικα ήταν ζωντανά.Ο Nicholson εικάζει ότι κάποιοι έκτρεφαν σκυλιά ειδικά για αυτή τη λατρεία.

Σκύλος Μούμια  (2)

Κεφάλι -λαιμός από ενήλικο σκύλο της κατακόμβης.                       (Photo credit: P.T. Nicholson)

Οι κατακόμβες χρονολογούνται χονδρικά μεταξύ 750 – 30 π.Χ., μέχρι τη στιγμή που η κοινωνία της Αιγύπτου άρχισε να  αλληλεπιδρά όλο και περισσότερο με εκείνες της  Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Αρχαία Ελλάδα και η Ρώμη.

Μια περίληψη των πορισμάτων της ομάδας Cardiff δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Antiquity. Ο Nicholson,οι συνεργάτες του Salima Ikram και ο Steve Mills, εργάζονται τώρα σε μια πιο ολοκληρωμένη μελέτη.Η δουλειά συνεχίζεται στη θέση Saqqara η οποία συμπεριλαμβάνει και άλλες κατακόμβες ζώων, πολλά μνημεία, όπως και ένα σκαλί στη πυραμίδα του Βασιλιά Djoser, (περισσότερο γνωστός με τα Ελληνικά του ονόματα ως Tosorthros και Sesorthos), καθώς επίσης και σε εργαστήρια για να ανακαλύψουν περισσότερα σχετικά με τα ζώα, όπως τα πρότυπα του φύλου και της ηλικίας.

“Είμαστε πολύ περίεργοι από που προέρχονται αυτά τα ζώα,” δήλωσε ο Nicholson. “Μαθαίνουμε αρκετά για τις σχέσεις των Αιγυπτίων με τα ζώα. Είναι κάτι το συναρπαστικό.”

 

Πηγές: CNNWiki – livescience