Αγώνας εναντίον “μαϊμού” σκύλων συνοδών στις ΗΠΑ.

Οι Σκύλοι Εργασίας (Συνοδοί -Υπηρεσίας -Θεραπείας) είναι ένα οικείο θέαμα σε εμπορικά κέντρα, εστιατόρια και αεροδρόμια στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Φοράνε πολύχρωμα γιλέκα, και πρόκειται για σκυλιά με υψηλό επίπεδο κατάρτισης για να βοηθούν άτομα με ειδικές ανάγκες.Συμπεριλαμβάνονται  σκύλοι-οδηγοί-συνοδοί για τυφλούς, για άτομα με προβλήματα ακοής, σκυλιά προστασίας, και σκυλιά θεραπείας στο τομέα της ψυχικής υγείας.

Αλλά όλο και περισσότεροι άνθρωποι, σύμφωνα με τους ειδικούς ισχυρίζονται ψευδώς ότι το σκυλί τους είναι ζώο εργασίας .

Με έδρα την Καλιφόρνια η μη κερδοσκοπική οργάνωση Canine Companions for Independence (Σκύλοι Σύντροφοι για Ανεξαρτησία) που παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαιδευμένα σκυλιά για βοήθεια σε άτομα με ειδικές ανάγκες, λέει:  “οι ψεύτικοι σκύλοι υπηρεσίας ” καθιστούν όλο και πιο δύσκολο να ληφθεί σοβαρά το θέμα από τους ιδιοκτήτες.

“Έχουμε δει μια αύξηση σε κηδεμόνες  που φοράνε στους σκύλους τους ειδικά γιλέκα υπηρεσίας προφανώς χωρίς να έχουν εκπαιδευτεί” , λέει η εκπρόσωπος της οργάνωσης Jeanine Konopelski.

“Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν άσχημες συμπεριφορές και υπήρξαν αναφορές για ανθρώπους που δαγκώθηκαν από αυτά τα ανεκπαίδευτα ζώα”, είπε η Konopelski προσθέτοντας ότι η κατάσταση έχει οδηγήσει σε καταστήματα και εστιάτορες να έχουν πλέον ύποπτη στάση απέναντι σε οποιονδήποτε υποστηρίζει ότι ο σκύλος του είναι σκύλος εργασίας._81276237_3146532

H οργάνωση λέει ότι η κατάσταση αυτή απειλεί την ικανότητα των “γνήσιων” ιδιοκτητών να ασκήσουν τα δικαιώματά τους σύμφωνα με τον  αμερικάνικη νομοθεσία  περί του νόμου ανικανοτήτων.

logo_cci_bigΕπίσης διεξάγει και  μία online αναφορά (εδώ) – συγκεντρώνοντας έως σήμερα πάνω από 30.000  υπογραφές ζητώντας από το  Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να πατάξει την πώληση προϊόντων σκύλων-υπηρεσιών σε μη αυθεντικούς σκύλους υπηρεσιών-θεραπείας.

Είναι εύκολο σήμερα να αγοράσει κανείς ένα ειδικό γιλέκο για σκύλους συνοδούς στο διαδίκτυο. Πολλές ιστοσελίδες προσφέρουν προϊόντα, όπως επίσημα λουριά και ετικέτες. Σε ορισμένες περιπτώσεις πωλούνται με μια σημείωση που αναφέρει ότι είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη να εξασφαλίσει ότι το ζώο του είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο, αλλά δεν υπάρχει σύστημα ελέγχου.

Η Erin, η οποία προτίμησε να μην δώσει το πλήρες όνομά της, ζει με τον φίλο της και τη σκύλο τους το Bo στο Λος Άντζελες.

 Μπήκε στο internet για να αγοράσει ένα ειδικό γιλέκο για σκύλο εργασίας επειδή ήθελε να αποφύγει τα τέλη που χρεώνονται από τις αεροπορικές εταιρείες για τα σκυλιά  από  90- $ 150 δολάρια (83 – 140 ευρώ) για μια απλή πτήση (χωρίς επιστροφή) .Σε αντίθεση με τα σκυλιά εργασίας θα έπρεπε  να μείνει  σε κλουβί για όλη τη πτήση.

_81276301_bo-2Η Erin ταξιδεύει παντού με τον Bo, γιατί λέει ότι δεν μπορεί να αντέξει να τον αφήσει στο σπίτι μόνο του.

“Εγώ απλά τον αγαπώ τόσο πολύ, αυτό είναι τρελό”, λέει.

Για 150 $ , αγόρασε από μια ιστοσελίδα ένα γιλέκο και το πιστοποιητικό που δηλώνει ότι ο Bo είναι ένα πλήρες σκυλί εργασίας. Λέει ότι αισθάνεται ένοχη για το ότι εξαπατά το σύστημα , αλλά προσθέτει ότι έχει αρκετούς φίλους που κάνουν το ίδιο.

“Με απασχολεί όταν υπάρχουν τέσσερα σκυλιά σε μια πτήση, και ξέρω ότι το δικό μου δεν είναι πλήρως πιστοποιημένο”, λέει. “Ξέρω ότι  ο δικός μου είναι εντάξει, αλλά δεν ξέρω αν κάποιος άλλος σκύλος φρικάρει τι θα γίνει.”

Πρόκειται για ένα σενάριο που η Jody Ambrose, εκπαιδεύτρια και ειδική συμπεριφοράς σκύλων, βίωσε ενώ ταξίδευε με ένα σκύλο εργασίας.

“Τα σκυλιά αυτά δεν είναι μηχανές και ένα από τα δυσκολότερα πράγματα στο κόσμο για αυτά είναι όταν ένα άλλο ζώο τα προκαλέσει για παιχνίδι η μάχη.”  

“Όταν υπάρχουν πολλά σκυλιά σε ένα αεροδρόμιο ή σε έναν δημόσιο χώρο και δεν έχουν εκπαιδευτεί σωστά τότε προκαλούνται πολλές δυσκολίες για το άτομο με ειδικές ανάγκες που χρησιμοποιεί σκυλί εργασίας.”

Ο Randy Dexter, από το Σαν Ντιέγκο, είναι συνταξιούχος του αμερικάνικου στρατού. Πάσχει από διαταραχή μετα-τραυματικού στρες (PTSD) και έχει μια τραυματική εγκεφαλική βλάβη. Είναι νόμιμος ιδιοκτήτης ενός άρτια εκπαιδευμένου σκύλου εργασίας.

Υπηρέτησε δύο θητείες στο Ιράκ ως στρατιωτικός γιατρός. Το 2005 η ομάδα του χτυπήθηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό. Παρά τις προσπάθειες του Λοχία Dexter δεν κατάφερε να σώσει τη ζωή ενός Ιρακινού άμαχου πολίτη σε μια έκρηξη. Το περιστατικό αυτό τον οδήγησε σε αισθήματα ενοχής και υποφέρει από σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

_81276429_randyandcaptain
Ο Captain έχει εκπαιδευτεί να στέκεται μπροστά από τον ιδιοκτήτη του ώστε να παρέχει χώρο από τα πλήθη.

 “Όταν οι άνθρωποι έρχονται πολύ κοντά αισθάνεται σαν να σέρνονται αράχνες πάνω στο δέρμα”, εξηγεί.

Εξακολουθεί να είναι νευρικός στη πολυκοσμία αλλά από τότε που ο Dexter έχει  τον Captain η ζωή του έχει μεταμορφωθεί.

“Οι πτήσεις δεν είναι “διασκέδαση, θυμόμαστε και την 9/11.Απλά να το έχουμε στο μυαλό μας.”

Ο Captain έχει εκπαιδευτεί να ενεργεί ως ασπίδα προστασίας. Θα βάλει τον ευατό του  ενστικτωδώς μπροστά  στον Dexter για να τον προστατεύσει. Το ζώο παρέχει σωματική όσο και συναισθηματική υποστήριξη.

Σε περίπτωση που χρειαστεί να ταξιδέψει ο Dexter με το σκύλο του προβληματίζεται με αυτούς που κυκλοφορούν με ψεύτικους σκύλους εργασίας.

Η βιομηχανία γύρω από το σκύλο δυσπιστεί σε μια μαζική καταστολή πώλησης προϊόντων εξοπλισμού σκύλων. Για αυτούς παραμένουν πολύτιμες πηγές εσόδων οι ιδιοκτήτες που εκπαιδεύουν στο σπίτι τα ζώα τους.

dog12
Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι οι άνθρωποι κάνουν κατάχρηση ενός συστήματος που επιτρέπει στα ζώα υπηρεσίας να πετάνε αεροπορικώς δωρεάν

Μία άλλη ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι τα άτομα που ταξιδεύουν αεροπορικώς με ζώα που ψευδώς ισχυρίζονται ότι χρειάζονται για συναισθηματική υποστήριξη.

Πολλοί ταξιδιώτες συνοδεύονται από τα κατοικίδια ζώα τους, επειδή έχουν ειδική άδεια η οποία βασίζεται σε μια ιατρική επιστολή  και ένα επίσημο πιστοποιητικό. Σε αντίθεση με τα σκυλιά υπηρεσίας,τα συναισθηματικά ζώα υποστήριξης δεν απαιτείται να έχουν καμία επίσημη εκπαιδευτική κατάρτιση αλλά επιτρέπονται στο σκάφος χωρίς επιπλέον χρέωση.

Kel and Dune Big SmileSmallΈνα ζώο συναισθηματικής υποστήριξης  ζώο είναι ένα ζώο που φέρει άνεση και ηρεμία σε έναν άνθρωπο  που έχει κάποιο επίπεδο άγχους σε δημόσιο μέρος,” λέει η Kelly Gorman Dunbar,εκπαιδεύτρια  σκύλων από το Berkeley στη Βόρεια Καλιφόρνια.

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν PTSD(διαταραχές μετα-τραυματικού στρες), κοινωνικές φοβίες και  διπολικές διαταραχές.

Λέει ακόμα, “ξέρω περισσότερα “μαϊμού” σκυλιά συναισθηματικής υποστήριξης από τα πραγματικά.”

_81276433_randy-vest
Αυξάνεται ο αριθμός ζώων που φοράνε ειδικά γιλέκα άσχετα άν έχουν εκπαιδευτεί η όχι

Τα θέματα με τις  κατηγορίες σκύλων εργασίας  φέρνουν μια ανησυχία μεταξύ ορισμένων Αμερικανών σχετικά με τους όλο και πιο αυστηρούς  κανόνες  για το που επιτρέπονται τα ζώα.

“Νομίζω ότι πολλά από  αυτά θα μπορούσαν να επιλυθούν με το να υπάρχει διαφορετική νομοθεσία για τα ζώα που επιτρέπονται σε μέσα μαζικής μεταφοράς και ίσως σε καφετέριες και δημόσιους χώρους”, λέει η Kelly.

“Δυστυχώς, πηγαίνουμε προς την  άλλη κατεύθυνση, η οποία  είναι η αιτία πιστεύω που βλέπουμε κατάχρηση σήμερα.”

Πηγή