Αφανείς ήρωες:Γενναίοι σκύλοι που πολέμησαν στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Aπόρρητα έγγραφα αποκαλύπτουν τα ηρωικά κατορθώματα βρετανικών σκύλων που συμμετείχαν στον αγώνα κατά του Αδόλφου Χίτλερ.

Το Μάιο του 1941, κατά τη διάρκεια των μαύρων ημερών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μερικές αγγελίες άρχισαν να εμφανίζονται στις στήλες διαφόρων δημοσιευμάτων του τύπου στη Βρετανία.

“Για τους Βρετανούς ιδιοκτήτες σκύλων”, έλεγαν οι αγγελίες.“Η χώρα χρειάζεται σκύλους για την άμυνα της. Κόλλευ, Αλσατούς και άλλες μεγάλες φυλές. Εδώ είναι η μεγάλη ευκαιρία σας για να βοηθήσετε ενεργά να κερδίσουμε τον πόλεμο. Θα μας δανείσετε τον σκύλο σας;”

Οι διαφημίσεις αυτές είχαν σχεδιαστεί κατά κύριο λόγο από το Γραφείο Πολέμου για να ελέγξουν τη κοινή γνώμη για την αποστολή αγαπημένων κατοικίδιων των ανθρώπων στο πόλεμο και η ανταπόκριση ήταν συντριπτική.

Μέσα σε δύο εβδομάδες υπήρξε μια συγκλονιστική αποδοχή με 7.000 προσφερόμενους σκύλους  – αν μη τι άλλο επειδή σε εκείνους τους δύσκολους καιρούς πολλοί αγωνίζοταν ήδη να ταΐσουν τα ζώα τους. Μια γυναίκα έστειλε ένα μήνυμα που έλεγε: “Ο σύζυγός μου έχει φύγει, οι γιοι μου έχουν πάει στον πόλεμο ,πάρτε και τον σκύλο μου για να βοηθήσει να τελειώσει αυτός ο πόλεμος μια ώρα νωρίτερα.”

Και έτσι, άρχισε να σχηματίζεται το πιο ασυνήθιστο Σύνταγμα του πολέμου.

Η Βρετανία είχε χρησιμοποιήσει στρατιωτικά σκυλιά πριν, κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου, ο Col Edwin Hautenville Richardson είχε εκπαιδεύσει εκατοντάδες Airedale Terrier στο κυνοτροφείο του το Shoeburyness, στο Έσσεξ, για να μεταφέρουν μηνύματα κατά μήκος των γραμμών επικοινωνίας του δυτικού μετώπου.

Αλλά η Πολεμική Σχολή Εκπαίδευσης Σκύλων εξελίχθηκε σε μεγαθήριο. Όταν ξεκίνησε επίσημα να λειτουργεί στις 5 Μαίου του 1942,σε ένα κυνοτροφείο λαγωνικών στο Northaw, κοντά στο Potters Bar, 40 νεοσύλλεκτα σκυλιά περίμεναν ανυπόμονα την εκπαίδευση τους.Μέχρι το τέλος του πολέμου περίπου 3.300 εκπαιδευμένα σκυλιά είχαν αποσταλεί με επιτυχία σε στρατιωτικές μονάδες σε όλο το κόσμο,αναφέρει η Telegraph.

Περίπου 200 σκοτώθηκαν ή αναφέρθηκαν ως αγνοούμενα, ενώ άλλα πέτυχαν μερικές από τις πιο ηρωικές πράξεις του πολέμου. Λίγα ζώα επέστρεψαν μετά το τέλος των εχθροπραξιών, αλλά για πολλούς η συμβολή τους ήταν όσο ποτέ πολύτιμη. Πράγματι, εκατοντάδες απλώς απορρίφθηκαν στις αρχές του 1945,και δεν είδαν ποτέ ξανά τους αγαπημένους τους ιδιοκτήτες.

Τώρα, ένα νέο βιβλίο, γραμμένο από τους Christy και Clare Campbell, έχει ως στόχο να επαναφέρει τον το ρόλο των σκύλων πολέμου στην ιστορία. Το ζευγάρι, οι δύο δημοσιογράφοι και συγγραφείς, έχουν αποκαλύψει πολλά απόρρητα έγγραφα που περιγράφουν λεπτομερώς τις αποτυχίες και την ανδρεία των ζώων στον αγώνα εναντίον του Χίτλερ.

Ένα από αυτά τα σκυλιά είναι ο Rex, ένα αδέσποτο μαύρο λαμπραντόρ, το οποίο το 1945 βοήθησε στον εντοπισμό πολλών ορυχείωνστο δάσος Reichswald και ο διοικητής της διμοιρίας του, Lt Peter Norbury, ανέφερε ότι ήταν το πιο γενναίο σκυλί που είχε δει ποτέ.

Πιστά στο καθήκον τους τα σκυλιά που αποφοίτησαν από τη Πολεμική Σχολή Εκπαίδευσης Σκύλων άνοιξαν το δρόμο για τον ηρωισμό των σύγχρονων προγόνων τους στο Κτηνιατρικό Βασιλικό Σώμα. Το μετάλιο DSA Dickin δώθηκε για πρώτη φορά το 1943 σαν τον Σταυρό της Τιμής,στα ζώα που έδειξαν απίστευτη γενναιότητα στη πρώτη γραμμή, βραβεύοντας 65 σκύλους εκ των οποίων οι 4 ήταν στο Αφγανιστάν.

Το 2010 οι βρετανικές Ειδικές Δυνάμεις Αλεξιπτωτιστών είχαν στη πρώτη γραμμή σκυλιά(Γερμανικούς Ποιμενικούς) εξοπλισμένα με βιντεοκάμερες στα οχυρά και κτίρια των Ταλιμπάν ψάχνοντας για τους αντάρτες. Τουλάχιστον οκτώ ζώα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, αλλά όπως είπε μια πηγή της SAS, “θα μπορούσαν να είναι 8 άντρες της SAS” 

Buster-750x400

Πολλοί περισσότεροι σκύλοι πήγαν στο στρατό ξηράς για ανίχνευση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, για κρυμμένα όπλα και ενέδρες. Ο σκύλος ανίχνευσης εκρηκτικών υλών Buster, απεβίωσε κατά τη συνταξιοδότησή του φέτος τον Ιούλιο του σε ηλικίας 13 ετών γνωστός στον στρατό σαν ο σκύλος που έσωσε 1.000 ζωές.

“Οι σκύλοι ανίχνευσης και περιπολίας κάνουν τους άντρες μας να νιώθουν ένα μέρος από το σπιτικό τους, όταν είναι εκεί έξω” είπε ο δεκανέας Stacey Graham.

Ο δεκανέας Stacey Graham ήταν ένας από τους χειριστές των Βέλγικων Μαλινουά στο Χελμάντ το 2012.

“Από τη στιγμή που έφτασαν σε εμάς ήταν μια ηθική στήριξη λέει ο 27χρονος αξιωματούχος της RAF. Γνωρίζω τι μπορούν να κάνουν αυτά τα σκυλιά”

Πίσω τώρα στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι στρατιώτες που τους είχαν παραδωθεί στρατιωτικά σκυλιά από το Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων είχαν υποχρεωθεί σύμφωνα με τις διαταγές που είχαν να μην αναπτύσσουν δεσμό φιλίας με τα ζώα αυτά σαν τα κατοικίδια ζώα.

Αλλά στο Αφγανιστάν, ο Stacey Graham παραδέχτηκε ότι αυτό ήταν κάτι που δεν κατάφερε να το διαχειριστεί με τον συνταξιοδοτημένο τώρα Bosh. “Δεν θέλω να φανώ αδύναμος αλλά ήταν ο καλύτερος φίλος μου εκεί έξω.Αγάπησα και συνεχίζω να αγαπάω αυτόν τον σκύλο. Είναι όλος ο κόσμος για μένα. Όταν οι καταστάσεις ήταν άσχημες τον είχα για να φυλάει εμένα και τους υπόλοιπους που είμασταν εκεί.Μου έδωσε τεράστια σιγουριά.”

Το 1942, τα σκυλιά πήγαιναν στη μάχη χωρίς καμία εκπαίδευση, σαν σήμερα.Οι πολεμικοί σκύλοι έκαναν το ντεμπούτο τους στη Βόρεια Αφρική αλλά η επιχείρηση αποδείχθηκε καταστροφική. Από τα 36 σκυλιά που πήγαν, μόνο 5 επέζησαν. Οι σύντομες περιγραφές των θανάτων τους στα αρχεία δείχνουν το τραγικό τέλος τους.  O Chum, ένα Airedale Terrier αναφέρεται ότι “πνίγηκε κατά τη προσγείωση”, το Νοέμβριο του 1942.O Prince, ένα Λαμπραντόρ της 5ης Mεραρχίας αναφέρεται ότι “κάηκε κατά τον βομβαρδισμό οχήματος”

Ωστόσο, σύμφωνα με το έμπειρο μάτι του Herbert Lloyd, θρυλικός δημιουργός των Cocker Spaniel και επικεφαλής τεχνικός σύμβουλος στο Πολεμικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων, οι εκπαιδευτικές μέθοδοι άρχισαν να βελτιώνονται εντυπωσιακά.

Η 78χρονη Jennifer Lloyd Carey , κόρη των LLOYD’S,είναι αυτοδίδακτη εμπειρογνώμων σκύλων και η μακροβιότερη συμμετέχοντας στις εκθέσεις Crufts έχοντας παρακολουθήσει όλες τις διοργανώσεις από το 1948. Από τη παιδική της ηλικία θυμάται ότι αποχαιρετούσε τα φορτηγά που μετέφεραν σκύλους που έδιναν οι ιδιοκτήτες τους για να πάνε στο κέντρο εκπαίδευσης,ενώ ο πατέρας της ήταν συνεχώς αποσχολημένος με την νυχτερινή εκπαίδευση των σκύλων.“Το βιβλίο είναι μια καταπληκτική έρευνα και με κάνει πολύ περήφανη για τον πατέρα μου”, λέει.

Καθώς εξελισσόταν ο πόλεμος, τα ζώα δεν εκπαιδευόντουσαν μόνο για προστασία, περιπολία και ανίχνευση του εχθρού αλλά κάποια εκπαιδεύτηκαν πως να πέφτουν με αλεξίπτωτο πίσω από τις γραμμές του εχθρού. Ο Brian, δύο ετών ημίαιμο Collie, ήταν ένα από τα διάσημα “paradogs” και τιμήθηκε με το Μετάλλιο PDSA Dickin για τις υπηρεσίες του. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων ο Brian και άλλα πολλά ζώα, έπεσαν στη Γαλλία κάτω από έντονα αντιεροπορικά πυρά. σκύλοι που πολέμησαν στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Επέζησε από το πόλεμο και επέστρεψε στον ιδιοκτήτη του και στη φυσιολογική ζωή πριν πεθάνει από φυσικά αίτια το 1955.

Ωστόσο, πολλά από τα “πολεμικά” σκυλιά δεν στάθηκαν τόσο τυχερά. Μόνο 1.500 επέστρεψαν από το πόλεμο. Τα υπόλοιπα εξαγοράστηκαν από τη Βρετανική κυβέρνηση για περαιτέρω υπηρεσίες στη Γερμανία και θανατώθηκαν(τα αδέσποτα πρώτα) όταν τελείωσε η “στρατιωτική χρησιμότητα”τους. Από τα 17 σκυλιά που προτάθηκαν για το Μετάλιο Ανδρείας ,μόνο τρία το έλαβαν στη πραγματικότητα.

Ακόμη και στη σύγχρονη εποχή, πολλοί σκύλοι που υπηρέτησαν τη χώρα τους, κατέληξαν να έχουν παρόμοια μοίρα λόγω φοβιών για επικίνδυνες συμπεριφορές κατά την επιστροφή τους στον πραγματικό κόσμο. Το 2013, το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας πυροδότησε έντονες αντιδράσεις, αφού προέκυψε πως  280 σκυλιά θανατώθηκαν κατά τα τρία προηγούμενα έτη – συμπεριλαμβανομένων και δύο σκύλων που είχαν ανατεθεί να φυλάνε τον  Δούκα του Κέιμπριτζ.Σαν αποτέλεσμα ειπώθηκε ότι θα επανεξεταστούν οι διαδικασίες για τα πρώην σκυλιά-φρουράς έτσι ώστε να ελέγχεται από στρατιωτικό κτηνίατρο και από έμπειρο χειριστή σκύλου αν θα πρέπει να γίνει ευθανασία ή όχι και θα γίνεται προσπάθεια να επανεντάσονται στη κοινωνία,όπου αυτό είναι δυνατόν.

Οι Βρετανοί βετεράνοι χειριστές σκύλων θα μπορούν τώρα να ελπίζουν για μια αξιοπρεπή επιστροφή των πιστών συντρόφων τους στη κοινωνία.

Δείτε ακόμα

Ο Στρατιωτικός Σκύλος Ρεξ Γηροκομείται Στις Εγκαταστάσεις Κτηνιατρικού Νοσοκομείου Στη Θεσσαλονίκη.

Ο Ρεξ συνταξιοδοτήθηκε μετά από 13 χρόνια υπηρεσίας στον Στρατό ΞηράςΟ Ρεξ, ηλικίας 15 ετών, είναι ο γηραιότερος στρατιωτικός σκύλος του Στρατού Ξηράς ο οποίος από χθες γηροκομείται στις εγκαταστάσεις του Γ΄ Κτηνιατρικού Νοσοκομείου στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης…

 

Τα Top Εκπαιδευμένα Σκυλιά Της Αμερικής! [VIDEO]

maxresdefaultΠερισσότερο γνωστοί μέσα από ταινίες για πολλούς οι σκύλοι εργασίας. Η Lara Logen παίρνει μια σπάνια ματιά από τον μυστικό κόσμο των χειριστών και των σκύλων…

 

Ακολουθήστε μας:

@AllaboutDog στο Twitter|Facebook|Google|Pinterest|Instagram|LinkedIn|YouTube