3 φυσικά αντιβιοτικά για τον σκύλο..και όχι μόνο.

Από την ανακάλυψη της η πενικιλίνη πολλές φορές έχει χαρακτηριστεί ως ένα θαυματουργό φάρμακο. Πριν από την ανακάλυψη της ο θάνατος μπορούσε να προέλθει από ασήμαντους τραυματισμούς και ασθένειες σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, όπως από πληγές που μολύνθηκαν ή από ασθένειες όπως φαρυγγίτιδα και πνευμονία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πενικιλίνη και σημερινά σύγχρονα αντιβιοτικά μπορούν να σώζουν ζωές.

Αλλά η χρήση τους έχει κάποιο κόστος..

Τα αντιβιοτικά καταστρέφουν την εντερική χλωρίδα και  μια πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος των ωφέλιμων βακτηρίων καταστρέφονται οριστικά,ακόμη και αν δωθούν προβιοτικά μετά τη χρήση αντιβιοτικών.

Ο Martin Blaser από το  Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης υποστηρίζει ότι οι επιπτώσεις των αντιβιοτικών στα βακτήρια του εντέρου είναι μόνιμες και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους τόσο σοβαρές ώστε θα πρέπει να επανεξετάζεται αν θα πρέπει να συνταγογραφούνται αντιβιωτικά φάρμακα σε έγκυες γυναίκες και μικρά παιδιά.

“Από αρχικές ενδείξεις του εργαστηρίου μου και άλλα στοιχεία , μερικές φορές, η φιλική χλωρίδα μας ποτέ δεν ανακάπτει πλήρως. Αυτές οι μακροπρόθεσμες αλλαγές των ωφέλιμων βακτηρίων μέσα στο σώμα των ανθρώπων μπορεί να αυξήσει ακόμη και την ευαισθησία τους σε μολύνσεις και ασθένειες. Η κατάχρηση των αντιβιοτικών θα μπορούσε να ευθύνεται για τη δραματική αύξηση σε συνθήκες όπως,  παχυσαρκία, διαβήτης τύπου 1, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου,αλλεργίες και άσθμα,οι οποίες έχουν υπερδιπλασιαστεί σε πολλούς πληθυσμούς.”

Προηγούμενες μελέτες σε ζώα αγροκτημάτων έχουν δείξει επίσης ότι η χρήση αντιβιοτικών οδηγεί στην αύξηση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά φάρμακα, καθώς και σε άτομα που εργάζονται στις γεωργικές περιοχές όπου ζουν τα ζώα αυτά. Ακόμα και όταν οι αγρότες σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα φάρμακα, η αντίσταση παραμένει για χρόνια,οι μητέρες περνούν την ανθεκτικότητα από τα φάρμακα στη χλωρίδα τους και στους απογόνους τους για πολλές γενιές.

Ευτυχώς, υπάρχουν φυσικές εναλλακτικές λύσεις στα αντιβιοτικά. Αντί της χρήσης αντιβιοτικών ως πρώτη γραμμή άμυνας, δοκιμάστε μία από τις πολλές φυσικές επιλογές που είναι διαθέσιμες. Μπορούν να είναι αρκετά αποτελεσματικές και οι μόνες που μπορούν να βοηθήσουν το σκυλί σας να αποφύγει επιπλοκές του ανοσοποιητικού σύστηματος και φλεγμονώδεις ασθένειες που μπορούν να προκληθούν από τη χρήση αντιβιοτικών.

Εδώ είναι 3 φυσικά αντιβιοτικά:

Κολλοειδής άργυρος (Colloidal Silver)

Colloidal Silver Ο άργυρος  χρησιμοποιήθηκε πρίν από 1200 χρόνια από Αιγύπτιους, Ρωμαίους, Έλληνες, ναυτικούς και στη συνέχεια από Αμερικάνους.Το Colloidal Silver είναι ένα εναιώρημα υπομικροσκοπικών σωματιδίων άργυρου σε κολλοειδή βάση (κολλοειδές είναι τα σωματίδια κάποιων ουσιών, κατανεμημένα και αναμεμειγμένα ή αραιωμένα σε υγρό).

Οι υποστηρικτές του άργυρου ισχυρίζονται ότι μία από τις πιο σημαντικές ιδιότητες του είναι η ικανότητα του να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.Τα σωματίδια του άργυρου είναι αρκετά μικρά για να διεισδύσουν σε κυτταρικό επίπεδο και να καταστρέψουν παθογόνα όλων των τύπων, συμπεριλαμβάνοντας βακτήρια,σπόροι μυκήτων,παρασίτων και ιών.

Το Colloidal Silver έχει ποικιλία χρήσεων:

  • Καταπολεμήσει μύκητες του σώματος

  • Σκοτώνει ασθένειες, ιούς και άλλα επιβλαβή βακτήρια

  • Βελτιώνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμήσει  ιούς

  • Καταπραΰνει εγκαύματα, επιδιορθώνει το δέρμα και βλάβες των ιστών

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980  μελέτες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών και το UCLA School of Medicine έδειξαν πως το Coloidal Silver ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό ενάντια στα βακτηρίδια, ιούς και μύκητες, ακόμη και σε εκείνους  που είχαν γίνει ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για τυχόν παθογόνα, ιούς, μύκητες, ή ανάπτυξη βακτηριακής αντίστασης στα διαλύματα αργύρου, ιοντικά ή κολλοειδή. Η μόνη παρενέργεια που προκαλεί ανησυχία είναι η μείωση των προβιοτικών βακτηρίων,όπως συμβαίνει συνήθως με τα αντιβιοτικά.

Το Colloidal silver μπορεί να λαμβάνεται από το στόμα, είτε μέσω των αεραγωγών (εκνέφωση). Πέντε έως δέκα σταγόνες, δύο έως τρεις φορές ανά ημέρα είναι μια τυπική δοσολογία από το στόμα.

Έλαιο Ρίγανης (Oregano Oil) 

Oregano-Oil Το έλαιο ρίγανης τον τελευταίο καιρό έχει κερδίσει τη προσοχή των μέσων ενημέρωσης για τη χρήση του σε ζωοτροφές κοτόπουλων. Πολλοί αγρότες χρησιμοποιούν το έλαιο ρίγανης αντί αντιβιοτικών σε πουλερικά και ζώα για να μην αρρωσταίνουν. Ο Scott Sechler, ιδιοκτήτης της Bell & Evans στο Fredericksburg,Penn., των Η.Π.Α,παρέχει στη διατροφή των πουλερικών του έλαιο ρίγανης τα τελευταία 3 χρόνια. Παρά τις αρχικές ανησυχίες του λόγω διαφόρων αρνητικών επικρίσεων,ο ίδιος λέει ότι το λάδι ρίγανης παρέχει τα καλύτερα αντιμικροβιακά αποτελέσματα από τότε που σταμάτησε να χρησιμοποιεί συμβατικά αντιβιοτικά.

Η επιστήμη πλέον έχει αποδείξει ότι τα οφέλη για την υγεία από το έλαιο ρίγανης προέρχονται κυρίως από τη καρβακρόλη και τη θυμόλη,- ισχυρές φαινόλες που έχουν την ικανότητα να σκοτώνουν επιβλαβή βακτήρια και μικρόβια. Μελέτες έχουν δείξει ότι το έλαιο ρίγανης έχει αντιβακτηριακές, αντιιικές και αντιπαρασιτικές ιδιότητες ενώ καταπολεμούν και μύκητες.

Το έλαιο ρίγανης μπορεί να δωθεί από το στόμα ή να εφαρμοστεί τοπικά ή διάχυτο. Δοκιμάστε 2 με 3 σταγόνες / 3 φορές τη μέρα. Εάν το χρησιμοποιείτε τοπικά μπορείτε να αναμίξετε 1 σταγόνα έλαιο ρίγανης  με ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας για αντιβιοτική δράση.

Μέλι Manuka

manuka_honey_19Το μέλι Manuka κατάγεται από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία και γίνεται από το νέκταρ του δέντρου Manuka (τεϊόδεντρο).

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό τοπικό αντιβιοτικό .

Ιατρικοί ερευνητές δείχνουν ενδιαφέρον για τις  αντισηπτικές ιδιότητες του μελιού λόγω της αποτελεσματικότητας του έναντι των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά σούπερ ιών. Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει μερικά μέλια, ιδιαίτερα το μέλι Manuka για την αποτελεσματική πρόληψη της ανάπτυξης του MRSA, (βακτήριο,Staphylococcus aureus,ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη με αντοχή στα αντιβιοτικά) που έχει εισβάλει στα νοσοκομεία.

Όλα τα μέλια έχουν αντισηπτικό υπεροξείδιο του υδρογόνου αλλά είναι πολύ ασταθή και καταστρέφονται εύκολα από τη καταλάση (αντιοξειδωτικό ένζυμο) που βρίσκεται στο ανθρώπινο δέρμα. Αλλά περισσότερο από 20 χρόνια πρίν ένας Νεο Ζηλανδός βιοχημικός ανακάλυψε ότι αυτό το ήξεραν οι αρχαίοι Μαορί.Αφού αφαιρείται το υπεροξείδιο του υδρογόνου από το μέλι Manuka οι εναπομείναντες επιπρόσθετοι φυτοχημικοί αντιβακτηριακοί παράγοντες  εξακολουθούν να είναι ισχυροί  και σταθεροί  και χρόνια έρευνας έχουν αποτύχει να εντοπίσουν οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτή τη “δραστηριότητα του υπεροξείδιου- μη-υδρογόνου.” Αυτό συμβαίνει και σε ορισμένες άλλες μορφές μελιού, αλλά το πιο ισχυρό είναι το Manuka.

“Δεν έχει μόνο τη δυνατότητα  να περιορίσει την ανάπτυξη παθογόνων σε τραύματα αλλά υπάρχουν αποδείξεις ότι το μέλι αυτό έχει τη δυνατότητα να θεραπεύει”, λέει ο Rose Cooper, ένας μικροβιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας . “Κανένας άλλος αντιμικροβιακός παράγοντας δεν διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά.”

Αν και είναι εξαιρετικό σαν τοπικό αντισηπτικό για κοψίματα, πληγές και αποστήματα, το μέλι Manuka έχει επίσης αναφερθεί ότι είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της γαστρίτιδας και άλλων πεπτικών προβλήματων, λόγω των προβιοτικών και αντι-φλεγμονώδη χαρακτηριστικών του. Οι αντιβιοτικές, αντιμυκητιακές, και αντιικές ιδιότητες του καθιστούν επίσης το μέλι Manuka μια αποτελεσματική θεραπεία για το kennel cough (βήχας κυνοκομείου), για λειχήνες και αρκετές άλλες περιπτώσεις.

Πηγή: Dogs Naturally Magazine

Ακολουθήστε μας:

@AllaboutDog στο Twitter|Facebook|Google| Pinterest|Instagram|LinkedIn|YouTube