Τι πραγματικά χρειάζονται οι έφηβοι; Ρωτήστε τον σκύλο τους!

Οι άνθρωποι όλων των ηλικιών συνδέονται βαθύτατα με τα κατοικίδιά τους, αλλά στις ζωές των εφήβων, τα ζώα παίζουν έναν ιδιαίτερο ρόλο. Πράγματι, τα κατοικίδια φαίνεται πως παρέχουν την απαραίτητη παρηγοριά, κομμένη και ραμμένη στα άγχη που βιώνουν οι έφηβοι λόγω της σωματικής και πνευματικής τους ανάπτυξης.

Πρώτο απ’όλα, τα ζώα δεν κρίνουν – και οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα εύθικτοι στο θέμα της κριτικής.

Οι ενήλικες έχουν την τάση να προστατεύουν τα αρνητικά στερεότυπα για τους έφηβους, και πολύ περισσότερο όσοι κρατούν ουδέτερη ή θετική στάση για τους νέους ανθρώπους συχνά εμπλέκονται μαζί τους με στόχο να καλλιεργήσουν την ανάπτυξή τους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η Andy Roark, κτηνίατρος στο Greenville, “όλοι μας επιζητούμε την επιβεβαίωση και τα κατοικίδια είναι πάντοτε εκεί σε μια γωνία για να μας την παρέχουν”. Επιπλέον, τα κατοικίδια δίνουν στους νέους ανθρώπους τη δυνατότητα να απολαύσουν τα συναισθήματα ζεστασιάς και στοργικότητας.

Οι περισσότεροι έφηβοι επιζητούν έντονα τη συναισθηματική αμεσότητα, αλλά συχνά ανησυχούν ταυτόχρονα ότι η προσπάθειά τους να την βρουν θα αγνοηθεί, θα παρερμηνευθεί ή θα απορριφθεί. Πέρα, όμως, από τη συναισθηματική οικειότητα, οι σχέσεις με τα κατοικίδια λειτουργούν ιδιαίτερα ευεργετικά σε επίπεδο φυσικής επαφής και επικοινωνίας. Αρκετοί ψυχολόγοι αναφέρουν, μάλιστα, ότι η αφή μπορεί να παίξει έναν καίριο ρόλο στη βελτίωση της συναισθηματικής διάθεσης και στη μείωση του άγχους.

Για τους έφηβους, ωστόσο, οι αγκαλιές φαντάζουν δύσκολες στο να τις κατακτήσουν. Ακόμη και όταν οι έφηβοι βιώνουν έντονο συναισθηματικό πόνο, συνηθίζουν να είναι απρόθυμοι στο να δεχτούν την αγκαλιά των γονιών τους. Κι ενώ οι περισσότεροι έφηβοι χτυπιούνται συχνά μεταξύ τους, η αναζήτηση συναισθηματικής ανακούφισης από ηλικιωμένους μπορεί μερικές φορές να θεωρηθεί περίπλοκη κίνηση ή να παρερμηνευθεί ως σεξουαλική παρενόχληση.

Παράλληλα, τα κατοικίδια έχουν την ικανότητα να αφουγκράζονται τη γλώσσα του σώματος στους ανθρώπους και “είναι πολύ πιθανό να λάβεις τη δέουσα προσοχή από έναν σκύλο κάθε μέρα που είσαι συναισθηματικά αναστατωμένος ή απλώς δεν αισθάνεσαι ο ευατός σου” δηλώνει η Anne Downes, κτηνίατρος στο Westport.

Συν τοις άλλοις, η Anne υποστηρίζει ότι τα ζώα είναι σε θέση να παρέχουν μια θεραπευτική βοήθεια στους εφήβους, οι οποίοι στις πλείστες των περιπτώσεων δεν επικεντρώνονται στο παρόν, αλλά προτιμούν να εστιάζουν στο μέλλον και ανησυχούν πως ό,τι και να κάνουν θα έχει επιπτώσεις, οι οποίες για τους ίδιους φαντάζουν αδιέξοδες.

Πηγή: The New York Times