Οι άνθρωποι συμπαθούν τα σκυλιά περισσότερο από τους ανθρώπους επιβεβαιώνει νέα έρευνα

Οι άνθρωποι συμπαθούν τα σκυλιά περισσότερο από τους ανθρώπους, επιβεβαιώνει εκ νέου σχετική έρευνα. Σύμφωνα με δύο μελέτες είναι πιο πιθανό να έχουμε μεγαλύτερη συμπάθεια προς τα άμοιρα σκυλιά παρά με τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Σχετικό πείραμα που πραγματοποιήθηκε πριν από δυο χρόνια από το Harrison’s Fund  για να ελέγξει εάν οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να διαθέσουν χρήματα για να βοηθήσουν σκύλους ή ανθρώπους κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σκυλιά κέρδισαν περισσότερο την συμπάθεια από τους ανθρώπους.

Οι ερευνητές εκτύπωσαν δυο διαφημίσεις όπου η καθεμία είχε την εξής ερώτηση:

“Θα δώσετε 5 £ για να σώσετε τον Χάρισον από έναν αργό, οδυνηρό θάνατο;”

Η μόνη διαφορά μεταξύ των διαφημίσεων ήταν οι εικόνες, όπου η μία χαρακτήριζε τον Χάρισον ως ένα μικρό αγόρι και η άλλη ως σκύλο. Τελικά ο Χάρισον ο σκύλος ήταν αυτός που έλαβε τις περισσότερες δωρεές.

Αυτή η άποψη υποστηρίζεται και από μια άλλη πρόσφατη μελέτη για την συμπάθεια των ανθρώπων προς τους σκύλους η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι αναστατώνονται περισσότερο από τις ιστορίες σκύλων που έχουν ξυλοκοπηθεί ή έχουν τραυματιστεί σε σχέση από αντίστοιχες ανθρώπινες ιστορίες.

Αυτή τη φορά οι ερευνητές-καθηγητές  Jack Levin και Arnold Arluke, από το Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης έδωσαν σε 240 συμμετέχοντες μία από τέσσερις ψεύτικες εφημερίδες. Τα άρθρα των εφημερίδων είχαν την περιγραφή: “Eπίθεση με ρόπαλο του μπέιζμπολ από άγνωστο δράστη” και συνέχιζε “Φτάνοντας στη σκηνή λίγα λεπτά μετά την επίθεση ένας αστυνομικός βρήκε το θύμα με σπασμένο πόδι, πολλαπλούς και βίαιους τραυματισμούς”.

Αλλά σε κάθε εφημερίδα το θύμα ήταν διαφορετικό. Ένα βρέφος ενός έτους, ένας ενήλικας ηλικίας 30 ετών, ένα κουτάβι και ένας ενήλικος σκύλος 6 ετών. Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Society & Animals, αποκαλύπτει ότι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να περιγράψουν τα συναισθήματά τους χρησιμοποιώντας τυποποιημένες ερωτήσεις για να μετρήσουν την συμπάθεια τους.

Οι συμμετέχοντες που είχαν διαβάσει τις ιστορίες για το παιδί,  το κουτάβι και τον ενήλικο σκύλο ή ένα κουτάβι σκόραραν σχεδόν παρόμοια επίπεδα ενσυναίσθησης αλλά ο ενήλικος άνθρωπος προκάλεσε τη λιγότερη ανταπόκριση, αναφέρει το The Times Reports.

“Οι ερωτώμενοι είχαν σημαντικά λιγότερη αναταραχή όταν τα θύμα ήταν ενήλικος άνθρωπος σε σύγκριση με το μωρό, το κουτάβι και τον ενήλικο σκύλο. Μόνο σε σχέση με το βρέφος έφτασε ο ενήλικος σκύλος να έχει χαμηλότερα αποτελέσματα συμπάθειας “, ανέφεραν οι ερευνητές.

Συμπέραναν λοιπόν ότι πολλοί άνθρωποι θεωρούν τους σκύλους ως ίσους με τα ανθρώπινα μέλη της οικογένειάς τους. “Οι άνθρωποι δεν βλέπουν τα σκυλιά τους ως ζώα, αλλά μάλλον ως “γουνοφόρα μωρά” ή μέλη της οικογένειας τους όπως και τα παιδιά τους”, έγραψαν. Υποδεικνύουν επίσης ότι είναι πιο πιθανό να αισθανόμαστε περισσότερη συμπάθεια για τα θύματα που θεωρούμε ανίσχυρα και ανίκανα να φροντίσουν τον ευατό τους.

Πηγή

www.independent.co.uk