Κορονοϊός: Ξέμεινε η πόλη από σκυλιά αυξήθηκαν οι πωλήσεις στα petshops

Από όλες τις ελλείψεις που δημιουργούνται  από την πανδημία του κορονοϊού σε χαρτί τουαλέτας, απολυμαντικό χεριών και εμφιαλωμένο νερό η πιο περίεργη από όλες έρχεται από την πόλη της Νέας Υόρκης και αφορά αδέσποτα σκυλιά και γάτες. 

Αυτό πράγματι συμβαίνει σήμερα στην Νέα Υόρκη όπου στο επίκεντρο της ασθένειας υπάρχει μια τεράστια ζήτηση για κατοικίδια ζώα και αδέσποτα και εκτροφικά είδη.  Οι φιλοζωϊκές οργανώσεις αναφέρουν ότι τις τελευταίες δυο εβδομάδες οι υιοθεσίες είναι δέκα φορές πάνω. 

Τα έγκλειστα ζωάκια αναμένουν με ανυπομονησία και άγχος τους ανθρώπους που θα τους προσφέρουν μια ζεστή στέγη και αγάπη ενώ οι Νεουορκέζοι βλέπουν προφανώς τους τετράποδους φίλους ως τρόπο να ηρεμήσουν τα φθαρμένα νεύρα τους.   

“Αυτή την στιγμή δεν έχουμε ούτε έναν σκύλο για υιοθεσία” αναφέρει η Anna Lai, marketing director της Muddy Paws, η οποία καταλήγει λέγοντας “Αυτό είναι το καλύτερο πρόβλημα που είχαμε ποτέ” 

“Ένας από τους λόγους για τους οποίους διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να υιοθετήσουν κατοικίδια ζώα στη Νέα Υόρκη είναι επειδή δεν είναι ποτέ στο σπίτι”, δήλωσε η εκπρόσωπος, Katy Hansen.

“Λένε ότι δεν είναι δίκαιο για το ζώο, ή δεν είναι σε θέση να περάσουν αρκετό χρόνο μαζί τους.” Αλλά καθώς η επιδημία του παγκόσμιου κορωναϊού έχει ανθρώπους που ετοιμάζονται να περάσουν περισσότερο χρόνο στο σπίτι τις επόμενες εβδομάδες, ορισμένοι που αποφάσισαν ότι δεν θέλουν να απομονωθούν μόνοι τους επιλέγουν να πάρουν ένα κατοικίδιο ζώο για συντροφικότητα. Οι περισσότεροι Αμερικανοί ενημερώνονται για να παραμείνουν έξω από μπαρ και εστιατόρια, να απομακρυνθούν από κοινωνικές συγκεντρώσεις, να εργαστούν από το σπίτι και να αποστασιοποιηθούν κοινωνικά μεταξύ τους για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού. A man walks his dog past a boarded up business on Frenchmen Street, following the outbreak of the coronavirus disease in New Orleans, Louisiana, U.S., March 25, 2020. REUTERS/Jonathan Bachman

Βοηθά επίσης να εξηγήσουμε γιατί οι μετοχές της Chewy Inc. τρέχουν ανοδικά τώρα ακόμα και όταν η χρηματιστηριακή αγορά συνολικά καταρρέει.  Τρέχει με + 13% φέτος, καθώς οι πελάτες παραγγέλλουν online. Η άνοδος του όγκου έχει ωθήσει τους χρόνους παράδοσης μεταξύ επτά και 10 ημερών για τους περισσότερους πελάτες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας. “Το μοντέλο εγχώριας παράδοσης του Chewy μετριάζει τις ανησυχίες της δημόσιας υγείας για τους καταναλωτές που ψωνίζουν από τα τελικά σημεία (petshops) “, ανέφερε η RBC Capital Markets σε σχετική έκθεση της.
Άλλες εταιρίες με επίκεντρο το κατοικίδιο ζώο έχουν επίσης εξαιρετικές αποδόσεις . Η PetMed Express Inc., μια εταιρεία φαρμακευτικών προϊόντων για ζώα, τρέχει με +13%, ενώ οι μετοχές της Freshpet Inc. έχουν αλλάξει ελάχιστα.
Αυτή η ζήτηση για  κατοικίδια ζώα φαίνεται να εκτείνεται πέρα ​​από τη Νέα Υόρκη, τουλάχιστον στα hotspots της ασθένειας.  Ενώ ο αριθμός των αδέσποτων ζώων είναι πολύ μειωμένος τώρα , οι οργανισμοί διάσωσης ανησυχούν ότι θα δουν σύντομα το αντίθετο πρόβλημα – μια αύξηση στα παραδοθέντα κατοικίδια ζώα, καθώς πολλοί Αμερικανοί χάνουν τη δουλειά τους.New York sees surge in dog, cat adoptions from shelters
Τα καταφύγια μπορεί να καλούνται να πάρουν περισσότερα ζώα από ό, τι έχουν χώρο για να φιλοξενήσουν. “Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αδειάσουμε όλες τις εγκαταστάσεις καταφυγίου μας”, δήλωσε η Lisa LaFontaine, διευθύνων σύμβουλος της Humane Rescue Alliance, η οποία έχει κέντρα υιοθεσίας στην περιφέρεια Columbia, στο Maryland, στο New Jersey και στη Virginia. «Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί όταν αρχίσει να χτυπάει το οικονομικό κύμα».Image result for new york Dog Adopt coronavirus bloomberg
Εν τω μεταξύ, στην Ουάσινγκτον,  ο Tom Drescher και η σύζυγός του, Becky Nolin, υιοθέτησαν ένα ημίαιμο θηλυκό Goldie 10χρονων που βρήκαν σε ένα δικτυακό χώρο υιοθεσίας online και έφεραν το σκυλί σπίτι τους την Παρασκευή.
Η ηλικία και τα θέματα υγείας του σκύλου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, τους ενέπνευσαν περισσότερο για να το υιοθετήσουν. «Μας έτυχε σε καλή στιγμή να υιοθετήσουμε ένα σκυλί επειδή τώρα έχουμε τον  χρόνο για να το βοηθήσουμε να εγκατασταθεί μαζί μας», δήλωσε ο Drescher, 35 ετών. «Ήταν ευλογία για εμάς, είμαστε ενθουσιασμένοι που την έχουμε μαζί μας. “

Πηγές: New York Times, Bloomberg