Καλός σκύλος; Κακός Σκύλος; Η προσωπικότητα του σκύλου αλλάζει στο πέρασμα του χρόνου όπως συμβαίνει και με τον άνθρωπο.

Όταν οι κηδεμόνες σκύλων ξοδεύουν επιπλέον χρόνο για να φροντίζουν τους τετράποδους φίλους τους, να τους βγάζουν βόλτα, να παίζουν μαζί τους ακόμα και όταν αισθάνονται συνεχή απογοήτευση στις άσχημες συνήθειες τους όπως το να “μασάνε” τα πάντα, διαμορφώνουν σταδιακά στο πέρασμα του χρόνου τις προσωπικότητες των σκύλων τους. 

Τα σκυλιά, όπως και οι άνθρωποι, έχουν διάθεση και χαρακτηριστικά γνωρίσματα που διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν σε ορισμένες καταστάσεις.

 Νέα ευρήματα από το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν έφτασαν εκεί όπου λίγοι ερευνητές προχώρησαν για να αποκαλύψουν ότι, όπως και οι άνθρωποι, οι προσωπικότητες των σκύλων πιθανόν να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

«Όταν οι άνθρωποι περνούν μεγάλες αλλαγές στη ζωή τους τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους μπορούν να αλλάξουν. Βρήκαμε ότι αυτό συμβαίνει και με τα σκυλιά σε εκπληκτικά μεγάλο βαθμό», δήλωσε ο William Chopik, καθηγητής ψυχολογίας και κύριος συγγραφέας της μελέτης. “Αναμέναμε οι προσωπικότητες των σκύλων να είναι αρκετά σταθερές επειδή δεν έχουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους όπως οι άνθρωποι αλλά στην ουσία αλλάζουν πραγματικά πολλά. Έχουμε αποκαλύψει ομοιότητες με τους κηδεμόνες τους, τον βέλτιστο χρόνο εκπαίδευση τους ακόμα και τη περίοδο που μπορούν να γίνουν επιθετικά προς άλλα ζώα.”

Επιπλέον, ο Chopik διαπίστωσε ότι οι προσωπικότητες των σκύλων μπορούν να προβλέψουν αρκετές αλλαγές στη ζωή. Για παράδειγμα, οι προσωπικότητες των σκύλων μπορούν να επηρεαστούν από το πόσο κοντά αισθάνονται με τους δίποδους κηδεμόνες τους , από την συμπεριφορά τους στο δάγκωμα ακόμα και από διάφορες χρόνιες ασθένειες. 

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην Journal of Research in Personality , είναι μία από τις πρώτες – και η μεγαλύτερη – μελέτες του είδους της που εξετάζουν τις αλλαγές στις προσωπικότητες των σκύλων. Ο Chopik μελέτησε κηδεμόνες 1.600 σκύλων και 50 διαφορετικών φυλών, από κουτάβια λίγων εβδομάδων μέχρι ενήλικα σκυλιά 15 χρονών, αρσενικά και θηλυκά. 

Η εκτεταμένη αυτή έρευνα περιείχε αξιολόγηση των προσωπικοτήτων των σκύλων από τους κηδεμόνες τους και απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τη συμπεριφορά των σκύλων. Οι κηδεμόνες των σκύλων έδωσαν απαντήσεις επίσης σε μια έρευνα σχετικά με τη δική τους προσωπικότητα.

“Διαπιστώσαμε συσχετισμούς σε τρεις κύριους τομείς: ηλικία και προσωπικότητα, ομοιότητες στις προσωπικότητες κηδεμόνα και σκύλου και πως επηρεάζεται η σχέση των δυο λόγω προσωπικότητας του σκύλου”, δήλωσε ο Chopik. “Τα μεγαλύτερα σε ηλικία σκυλιά είναι πολύ πιο δύσκολο να εκπαιδευτούν, βρήκαμε ότι η κατάλληλη χρονική περίοδος για την εκπαίδευση τους  είναι γύρω στην ηλικία των έξι ετών, αφού έχουν ξεπεράσει το ευερέθιστο “κουταβίσιο” στάδιο τους αλλά δεν έχουν μεγαλώσει πολύ ηλικιακά».

Χαρακτηριστικά που σπάνια αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία στα σκυλιά, είπε ο Chopik, είναι ο φόβος και το άγχος.

Αναφορικά με το ρητό, “τα σκυλιά μοιάζουν με τους κηδεμόνες τους”, η έρευνα του Chopik έδειξε ότι τα σκυλιά και οι κηδεμόνες τους μοιράζονται συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Οι εξωστρεφείς άνθρωποι αξιολόγησαν τα σκυλιά τους ως πιο ευερέθιστα και ενεργά, ενώ οι κηδεμόνες με αρνητικά συναισθήματα αξιολόγησαν τα σκυλιά τους ως πιο φοβισμένα, δραστήρια με χαμηλή ανταπόκριση στην εκπαίδευση τους. Οι κηδεμόνες που αξιολόγησαν τους εαυτούς τους ως ευχάριστους αξιολόγησαν τα σκυλιά τους ως λιγότερο φοβισμένα και λιγότερο επιθετικά σε ανθρώπους και ζώα.

“Οι κηδεμόνες που αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι σχετικά με τις σχέσεις τους με τα σκυλιά τους ανέφεραν τα σκυλιά τους ως ενεργητικά και ενθουσιώδη και με μεγαλύτερη ανταπόκριση στην εκπαίδευση τους. Η επιθετικότητα και το άγχος δεν είχαν τόσο μεγάλη σημασία σε αυτή την  ευτυχισμένη σχέση τους”, είπε ο Chopik.

“Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με τα σκυλιά – όπως μαθήματα υπακοής και εκπαίδευση – που δεν μπορούμε να κάνουμε με τους ανθρώπους”, είπε. “Η έκθεση του σκύλου στην εκπαίδευση βασικής υπακοής συσχετίστηκε με τα πιο θετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής του σκυλιού. Αυτό μας δίνει συναρπαστικές ευκαιρίες να εξετάσουμε γιατί οι συμβαίνουν αλλαγές της προσωπικότητας σε όλα τα είδη ζώων”.

Τα ευρήματα του Chopik αποδεικνύουν πόσο πολύ επηρεάζουν οι άνθρωποι τη προσωπικότητα του σκύλου. Εξηγούν επίσης ότι αρκετοί από τους λόγους που αλλάζει η προσωπικότητα του σκύλου είναι αποτέλεσμα της θεωρίας “φύση εναντίον γαλουχίας” που σχετίζεται με τις προσωπικότητες των ανθρώπων.

Στη συνέχεια η έρευνα του Chopik θα εξετάσει πως επηρεάζεται η συμπεριφορά του σκύλου από το περιβάλλον που του παρέχει ο κηδεμόνας του. 

” Εάν υιοθετήσετε ένα αδέσποτο σκυλί από ένα καταφύγιο μπορεί να δείτε μερικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα που είναι πιθανόν να συνδέονται με την βιολογία και να είναι ανθεκτικά στις αλλαγές, αλλά στη συνέχεια το να έχετε το σκυλί σε ένα νέο περιβάλλον όπου αγαπά, κάνει τις βόλτες του και διασκεδάζει τότε μπορεί ο σκύλος να γίνει πιο κοινωνικός και πιο χαλαρός”, λέει ο Chopik. 

“Τώρα που γνωρίζουμε ότι οι προσωπικότητες των σκύλων μπορούν να αλλάξουν, το επόμενο βήμα είναι να μπορέσουμε να καταλάβουμε το γιατί και το πως.”

Πηγή: sciencedaily.com