Ζηλεύει ο σκύλος μου ;

Πόσες φορές δεν σκεφτήκαμε ότι ο σκύλος μας ζηλεύει..

016f2506360c8954df07fc687e418df1b4fee53397_00003

“Μην πλησιάζετε πολύ κοντά γιατί ζηλεύει και μπορεί να ορμήξει”.

“Εντάξει, εντάξει δεν χαιδεύω το άλλο σκυλάκι,,,εσύ είσαι ο δικός μου”.

Τον κρατάμε αγκαλιά, έρχεται ένας άλλος σκυλάκος κοντά μας και αυτόματα βλέπουμε αλλαγή συμπεριφοράς,, αα ζηλεύει ο σκύλος μου.!!

Όχι,,η αλήθεια είναι ότι δεν ζηλεύει ο σκύλος μας, η ζήλεια είναι ανθρώπινο συναίσθημα, δεν το έχει ο σκύλος όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς,λένε οι ειδικοί.

Η φύση του σκύλου και η ψυχολογία του δεν είναι ίδια με του ανθρώπου, απλά εμείς πολλές φορές τυγχαίνει  για κάποιους λόγους,συνήθως δικούς μας ανθρώπινους και πολλές φορές εγωιστικούς δυστυχώς , να ”ανθρωποποιούμε το σκύλο μας”, και αυτό είναι λάθος.

Γιατί ο σκύλος δεν είναι άνθρωπος. Είναι ζώο και έχει τη δική του, “άλλη” ψυχολογία.

Αυτό που συμβαίνει στη πραγματικότητα είναι διεκδίκηση. Ο σκύλος διεκδικεί ,δεν ζηλεύει λένε οι ειδικοί.

Αν κρατάμε τον σκύλο μας αγκαλιά, και ένα άλλο σκυλάκι έρθει πρός το μέρος  μας , θα δούμε το σκύλο μας να αλλάζει “στάση σώματος” , θα σταθεί όρθιος, θα γρυλλίσει ίσως να γαβγίσει , θα κάνει κίνηση να απωθήσει τον άλλο σκύλο που έρχεται, η ακόμα και να επιτεθεί.

Από εκεί και έπειτα όπως λένε οι ειδικοί, γίνονται τα λάθη τα δικά μας,  συνήθως σε τέτοιες στιγμές που αντιδρούμε με την ανθρώπινη λογική  και συμπεριφορές μας που είναι λάθος και έχουν ακριβώς τα αντίθετα από επιθυμητά αποτελέσματα στη συμπεριφορά του σκύλου.

Αν κρατάμε το σκύλο μας αγκαλιά και έρχεται  άλλο σκυλάκι, θα πρέπει τότε να ακούσουμε τους ειδικούς και να διαχειριστούμε τη “διεκδίκηση” για να έχουμε πάντα ήρεμα, ισορροπημένα και κοινωνικοποιημένα σκυλιά στη παρέα.

Εάν παρατηρείτε περίεργες συμπεριφορές στο σκύλο σας θα πρέπει να ενημέρωσετε και να συμβουλευτείτε τον εκπαιδευτή σας.

018503eb1e849762d08e12c998f5fc1dab7c451132_00003

 

 

 

 

Πηγή:http://www.cesarsway.com/