Clumber Spaniel (Κλάμπερ Σπάνιελ)

Ο αριστοκράτης !

Ομάδα : 8

Σκύλοι επαναφοράς,νερού και ξεπετάγματος του θηράματος.

Χώρα Καταγωγής : Μεγάλη Βρετανία

Ύψος: 41 -51 εκ.

Μέγεθος :25 – 39 κιλά

Εκπαίδευση : Εύκολη

Περιποίηση :Χρονοβόρα

Χρώμα : Λευκό μονόχρωμο με λεμονί η πορτοκαλί σημάδια.

Το Clumber Spaniel είναι το μεγαλύτερο από όλα τα Σπάνιελ και πρόκειται για μία φυλή που αναπτύχθηκε στη Μεγάλη Βρετανία πριν από το 19ο αιώνα.

Πήρε το ονομα του από την περιοχή Clumber στο Nottinghanshire και είναι ένα ξεχωριστό κυνηγόσκυλο που δημιουργήθηκε αρχικά από Γάλλους κυνηγούς και την ανάγκη να υπάρχει μια φυλή που να έχει εξαιρετική όσφρηση και  μεγάλη δύναμη για να μπορεί να διασχίζει δάση και δύσβατα μέρη και ταυτόχρονα μεγάλο θάρρος αλλά και ευγένεια χαρακτήρα.

Πιστεύεται αν και δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένο ότι  τα Clumber Spaniel τα  έφερε στη Βρετανία ο Δούκας του Noailles κατα τη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης προκειμένου να τα σώσει ,όταν ο Λουδοβίκος ο 16ος είχε δώσει εντολή να καταστραφούν όλοι οι στάυλοι και τα κυνοτροφεία.

Από εκείνον πήρε αυτούς τους σκύλους  ο Δούκας του Νιούκαστλ  και τους μετέφερε στον οίκο Clumber στο Nottinghanshire  όπου ζουσε και απ όπου πήραν και το ονομά τους.

Ο Δούκας του  Clumber με τη σχολαστικότητα που τον διέκρινε έκανε πολύ επιλεκτική εκτροφή με αποτέλεσμα τα εξαιρετικά άτομα της φυλής.

Το Clumber Spaniel έγινε πολύ σύντομα βασιλικό σκυλί αφού κερδισε την εύνοια και την αγάπη της αριστοκρατίας της εποχής.

Ο πρίγκιπας Αλβέρτος,ο βασιλιάς Εδουάρδος ο Ζ και ο βασιλιάς George V ήταν  μερικοί από τους
Βρετανούς αριστοκράτες που το αγαπήσαν ιδιαίτερα.

Το πρώτο Clumber Spaniel πέρασε στη Βόρεια Αμερική και συγκεκριμένα στον Καναδά το 1844.

Το Clumber Spaniel είναι θαρραλέο,ευγενικό,εκπαιδευσιμο,υπάκουο και με εξαιρετικό χαρακτήρα.

Είναι ένας πολύ ξεχωριστός σκύλος με σταθερότητα,υπέροχο ταπεραμέντο,γενναιοψυχία και
μεγάλη ευφυία.

Αξιοπρεπής,ήρεμος,αξιόπιστος αλλά και αποφασιστικός,διασκεδαστικός και με γλυκιά προσωπικότητα, είναι πολύ ιδιαίτερος και ανεκτικός.

Διαθέτει διακριτικότητα και είναι πολύ στοργικός με τους ανθρώπους που αγαπάει.

Του αρέσει η εξερεύνηση,είναι ανθεκτικός και πολύ εργατικός.

Το Clumber Spaniel αγαπά πολύ τους δικούς του ανθρώπους,είναι πολύ τρυφερό και στοργικό μαζί τους και θέλει να βρίσκεται συνέχεια κοντά τους.

Τα πάει καλά με τα παιδιά και είναι ανεκτικό και ακούραστο στο παιγνίδι μαζί τους.

Είναι πολύ καλός σκύλος επαναφοράς και δε βαριέται ποτέ να παίζει γυρίζοντας πίσω αντικείμενα που του πετούν.

Είναι λίγο επιφυλακτικός αρχικά με τους ξένους ,με μια έμφυτη διακριτικότητα και αξιοπρέπεια.

Δεν είναι μοναχικός σκύλος ,αντίθετα επιδιώκει τη συνεχή συντροφιά των ανθρώπων γι αυτό η απομόνωση μπορεί να τον κάνει δυστιχισμένο και να αλοιώσει τα όμορφα στοιχεία του χαρακτήρα του.

Το Clumber Spaniel εκπαιδεύεται εύκολα και εξαιτίας του βολικού του χαρακτήρα είναι καλό ακόμα και για αρχάριους ιδιοκτήτες.

Είναι έξυπνο και υπάκουο και με ήρεμη προσωπικότητα ,όμως μπορεί κάποιες φορές να γίνει πολύ ισχυρογνώμων.

Πρεπει να τοποθετηθούν όρια από πολύ νωρίς και  να μεγαλώσει με σταθερότητα και συνέπεια.

Χρειάζεται ήπιο χειρισμό και θετική ενίσχυση και ποτέ σκληρότητα η φωνές.

Εχει ανάγκη από έγκαρη κοινωνικοποίηση και τοποθέτησης ορίων και κανόνων καθώς είναι ενθουσιώδης και παρασύρονται εύκολα.

Πρόκειται για έναν πολύ ευγενικό σκύλο με ήπια και γλυκιά ιδιοσυγκρασία.

Το Clumber Spaniel παρά το γεγονός ότι φαίνεται χαλαρός και νωχελικός σκύλος έχει μεγάλη ενέργεια και γι αυτό χρειάζεται καθημερινή άσκηση για να διατηρείται σε καλή κατασταση και να έχει καλή υγεία.

Ο καθημερινός περίπατος είναι απαραίτητος ,καθώς και αρκετός χώρος οπου θα μπορεί να τρέξει ελεύθερα και να εξερευνήσει.

Το Clumber Spaniel θα μπορούσε να ζήσει σε διαμέρισμα με την προυπόθεση ότι θα ασκείται τακτικά κι ότι θα ικανοποιούνται στο έπακρο οι ανάγκες του για άσκηση και εκτόνωση.

Μέσα στο σπίτι είναι χαλαρός και ήρεμος και του αρέσει να απολαμβάνει στιγμές ηρεμίας κοντά στην οικογενεια του.

To Clumber Spaniel αγαπά πολύ το νερό και γίνεται ένας πολύ καλός κολυμβητής.

Είναι ένας σκύλος πολύ επιρεπής στη λαιμαργία γι αυτό πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η τάση του αυτή από μικρή ηλικία,ώστε να διατηρηθεί στο σωστό βάρος και να παραμείνει υγιής

Η διατροφή του χρειάζεται πάντα ιδιαίτερη προσοχή.

Ο μανδύας του Clumber Spaniel αποτελείται από μακρύ και παχύ τρίχωμα και χρειάζεται καθημερινό βούρτσισμα για να διατηρηθεί  καθαρός και σε καλή κατάσταση.

Το  Clumber Spaniel ανήκει στις φυλές που μαδάνε πολύ.

Ευγενικός,διακριτικός,αξιοπρεπής το Clumber Spaniel είναι ένας πραγματικός αριστοκράτης που αγαπήθηκε πολύ  στο πέρασμα των αιώνων.

Με τους ανθρώπους που αγαπά είναι στοργικός,τρυφερός,διασκεδαστικός κι ενθουσιώδης και γίνεται απίστευτα χαριτωμένος όταν παίζει μαζί τους κι εκδηλώνει τη βαθιά του πίστη αγάπη και την γλυκιά του ιδιοσυγκρασία.

Ταυτόχρονα είναι ένας έξυπνος,γενναίος και ανθεκτικός σύντροφος,υπομονετικός και μεγαλόκαρδος που διαθέτει αποφασιστικότητα και ισχυρή θέληση.

Το Clumber Spaniel είναι ξεχωριστό !

‘Ενας αριστοκράτης που δίκαια θα τον αγαπήσετε με τον ίδιο ξεχωριστό τρόπο !

Λία Αγγελοπούλου                                              via: dog side stories