Σκυλιά σε σχολεία υποστηρίζουν τους μαθητές και προσφέρουν μάθημα ηγεσίας [Video]

Η ηγεσία μπορεί να χτιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και είναι καλύτερο όταν η διαδικασία αρχίζει νωρίς,ακόμα και από τη πέμπτη δημοτικού, αναφέρει σε δημοσίευμα του quartz.com η πρύτανης των σχολείων της Νέας Υόρκης Carmen Fariña.κυλιά σε σχολεία

Η πρύτανης, η οποία αφού είχε συνταξιοδοτηθεί, επανήλθε το 2014 για να αναλάβει ένα από τα πιο δύσκολα έργα στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης σε σχολεία της χώρας, είναι υποστηρικτής στο να επιτρέπει στα παιδιά να ασκήσουν τα ταλέντα ηγεσίας τους κάνοντας πραγματικές αλλαγές στα σχολεία τους.

Η πρύτανης Carmen Fariña στη πρώτη της ημέρα εργασίας επισκέπτεται ένα γυμνάσιο στο Bronx.

Μεταξύ άλλων, επέμεινε ότι τα συμβούλια των μαθητών πρέπει να έχουν την εξουσία να επηρεάζουν την πολιτική, ακόμα και σε επίπεδο δημοτικού σχολείου. Πέρυσι συναντήθηκε με ένα νεοεκλεγεθέν μαθητικό συμβούλιο πέμπτης τάξης στον Δήμο Queens, όπου ένα από τα μέλη του ανέφερε ότι ό, τι αυτό που χρειάζεται πραγματικά το σχολείο του ήταν τα σκυλιά – και μάλιστα αρκετά από αυτά.. “Είπα,” Ωω αλήθεια!,” ανέφεροντας αντίστοιχα η Fariña σε μια εκδήλωση της Νομικής Σχολής της Νέας Υόρκης στις 25 Αυγούστου. Ένας μαθητής , εκπρόσωπος της  πέμπτης τάξης, άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση για το ότι είχε ένα σκυλί που πάντα τον καλωσόριζε όταν γύριζε σπίτι και πώς τα σκυλιά μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά που έχουν “κακές μέρες” στο σχολείο.

Η πρύτανης Carmen Farina με τη καθηγήτρια Melissa Cerasuolo, τον μαθητή Carmelo Messina και τον Jesse στο πιλοτικό πρόγραμμα New York’s Comfort Dog Program (ANTHONY DELMUNDO)

Η πρύτανης πείστηκε τόσο πολύ που όταν επέστρεψε στο γραφείο της είπε αμέσως στην ομάδα της: “Πρέπει να βάλουμε τα σκυλιά στα σχολεία.” Τα στελέχη της την κοίταξαν καλά…, αλλά διερεύνησαν την ιδέα. Έτσι γεννήθηκε το πρόγραμμα New York’s Comfort Dog Program.

Παιδιά με τη Sugar, στο Clearview Gardens στο Queens. Credit John Taggart for New York Times

Το πρόγραμμα επιτρέπει στα σχολεία να υιοθετούν αδέσποτα σκυλιά από καταφύγια, τα οποία χρησιμοποιούνται για να διατηρήσουν ήρεμους τους μαθητές ή να δώσουν μαθήματα ενσυναίσθησης και ανθεκτικότητας στο πλαίσιο ενός προγράμματος που ονομάζεται Mutt-i-grees, το οποίο δημιουργήθηκε από έναν ερευνητή του Πανεπιστημίου Yale.

Σε ένα σχολείο του Μανχάταν, ένας σκύλος βοηθά τα αυτιστικά παιδιά σε ένα πρόγραμμα ειδικής εκπαίδευσης. “Τα παιδιά ξέρουν τώρα αν πρόκειται να έχουν μια κατάρρευση”, πηγαίνουν να δουν το σκυλί, λέει η πρύτανης.

Ο Peter Parker εργάζεται στο Κοινοτικό Γυμνάσιο Park Place στο Μπρούκλιν. Είναι ένα ημίαιμο Golden Retriever-Border Collie και ένας καλός ακροατής χωρίς να κρίνει ενώ βοηθάει τους μαθητές στη διάρκεια της λογοθεραπείας.

Τα μέλη του προσωπικού υιοθετούν τα σκυλιά και τα φέρνουν στο σχολείο κάθε μέρα. «Όταν τον βλέπω, με κάνει να νιώθω ήρεμος», δήλωσε στους New York Times τον Μάιο η Αλιόνα Ποντσοσόβα, μαθήτρια στο σχολείο του Μπρούκλιν. “Μερικές φορές η ψυχραιμία μου απλά παρεμποδίζεται και ο Petey με βοηθά με αυτό.”

Η Νέα Υόρκη θα έχει σκύλους σε 60 σχολεία μέχρι το Σεπτέμβριο, λέει η Fariña. Φυσικά, τα σκυλιά πρέπει να ελέγχονται. Ένα από αυτά, ένα ημίαιμο Border Collie, που χρησιμοποιείται για να μαζεύει τα πρόβατα, φυλάσσεται έξω από τις αίθουσες μεταξύ των τάξεων. Συνεχίζει να προσπαθεί να “μαντρώσει” τα παιδιά.

Η Aelane Vasquez, εννέα ετών, διαβάζει με τη Leslie Hight, χειρίστρια σκύλου θεραπείας και τον σκύλο Izzy, στο δημόσιο σχολείο 57 στη Νέα Υόρκη. (Reuters / Shannon Stapleton) (Reuters / Shannon Stapleton)

Η  Fariña είναι πεπεισμένη ότι το πρόγραμμα λειτουργεί -όχι απλώς ως υπενθύμιση για το τι μπορεί να επιτύχει η αληθινή ενδυνάμωση. “Οι ηγέτες του αύριο πρέπει να δώσουν φωνή σήμερα”, λέει.

Πηγή:qz.com