Οι σκύλοι θεραπείας μπορεί να μεταδώσουν υπέρ-μικρόβια στα παιδιά, αναφέρουν κλινικές μελέτες.

(ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ) – Οι σκύλοι θεραπείας μπορούν να προσφέρουν χαρά και άνεση στα παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Μπορούν επίσης να φέρουν και επίμονα υπέρ-μικρόβια.

Γιατροί στο νοσοκομείο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη σκεπτόμενοι ότι τα σκυλιά ενδέχεται να αποτελούν κίνδυνο μόλυνσης σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα πραγματοποίησαν κλινικές δοκιμές και μετρήσεις όταν οι Pippi, Poppy, Badger και Winnie επισκέφθηκαν 45 παιδιά που λάμβαναν θεραπεία για καρκίνο.

Ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που πέρασαν περισσότερο χρόνο με τα σκυλιά είχαν 6 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να έρχονται σε επαφή με ανθεκτικά στις αντιβιώσεις υπέρ-βακτήρια από τα παιδιά που πέρασαν λιγότερο χρόνο με τα ζώα. Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το πλύσιμο των σκύλων πριν από τις επισκέψεις και η χρήση ειδικών μαντηλιών ενώ βρίσκονται στο νοσοκομείο εξαφάνισε τον κίνδυνο εξάπλωσης των βακτηριδίων.

Τα αποτελέσματα της αδημοσίευτης μελέτης κυκλοφόρησαν την Παρασκευή σε επιστημονική συνάντηση στο Σαν Φρανσίσκο.

Ο Αμερικανός Υπουργός Υγείας είπε ότι τα ευρήματα προσθέτουν στην αυξανόμενη κατανόηση ότι ενώ οι αλληλεπιδράσεις με τα κατοικίδια ζώα και τα ζώα θεραπείας μπορούν να είναι επωφελείς, μπορούν επίσης να φέρουν και κινδύνους.

“Είτε καλύπτονται με γούνα είτε με φτερά, τα ζώα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν μικρόβια που αρρωσταίνουν τους ανθρώπους”, δήλωσε ο Casey Barton Behravesh από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η θεραπεία με κατοικίδια ζώα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακάμψουν από μια σειρά προβλημάτων υγείας. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα σκυλιά ή άλλα ζώα μπορούν να χαλαρώσουν τους ανθρώπους από το άγχος και τη θλίψη, να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, ακόμη και να μειώσουν την ποσότητα φαρμάκων που χρειάζονται κάποιοι ασθενείς.

Αλλά υπήρξαν επεισόδια του ανθεκτικού σε αντιβιώσεις βακτηρίου MRSA (χρυσίζων σταφυλόκοκκος)που βρέθηκε σε υγιείς σκύλους θεραπείας.

Τα MRSA ή ανθεκτικά σε μεθικιλλίνη μικρόβια Staphylococcus aureus,  συχνά ζουν στο δέρμα χωρίς να προκαλούν συμπτώματα. Αλλά μπορούν να γίνουν πιο επικίνδυνα εάν εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, καταστρέφοντας τις βαλβίδες της καρδιάς ή προκαλώντας άλλες βλάβες. Οι υπάλληλοι της υγειονομικής περίθαλψης της χώρας εντοπίζουν το μικρόβιο σε περίπου 11.000 θανάτους των ΗΠΑ ετησίως.

Τα μικρόβια μπορούν να εξαπλωθούν σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας σε αποδυτήρια και στρατόπεδα, αλλά οι προσπάθειες δημόσιας υγείας επικεντρώνονται σε κλινικές και νοσοκομεία.

Η έρευνα έγινε σε  45 παιδιά που είχαν αλληλεπιδράσεις με τα τέσσερα σκυλιά – χάιδεμα, αγκάλιασμα, τάισμα, παιχνίδι και πάνω από 13 επισκέψεις το 2016 και το 2017.

Μεταξύ των παιδιών που δεν είχαν το βακτήριο του σταφυλόκκοκου, οι ερευνητές εντόπισαν το υπέρ-ανθεκτικό μικρόβιο σε περίπου 10%  των δειγμάτων που ελήφθησαν από αυτά τα παιδιά μετά τις επισκέψεις των σκύλων. Εντόπισαν επίσης το μικρόβιο σε περίπου 40% των δειγμάτων που έλαβαν από τα σκυλιά. Οι ερευνητές κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερος χρόνος περάσει κάποιος με τα ζώα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να κολλήσει το μικρόβιο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα σκυλιά δεν είχαν το μικρόβιο  όταν ήρθαν για πρώτη φορά στο νοσοκομείο, αλλά το κόλλησαν από ασθενείς ή άλλους ενώ ήταν εκεί, ανάφερε ο Meghan Davis. (ένας από τους συγγραφείς της έρευνας)

” Υποθέτουμε ότι το μικρόβιο μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά συνέβη και μέσω επαφής με τους τριχωτούς μας φίλους”, δήλωσαν o Davis και ο John Hopcins, ερευνητής δημόσιας υγείας και κτηνίατρος.  

Σύμφωνα με τα νοσοκομειακά πρωτόκολλα τα σκυλιά θεραπείας πρέπει να πλέονονται την ημέρα της επίσκεψης και να ελέγχονται για πληγές ή άλλα προβλήματα υγείας. Τα παιδιά που έρχονται σε επαφή μαζί τους υποτίθεται ότι χρησιμοποιούν απολυμαντικό χεριών, “αλλά αυτό δεν εφαρμόζεται αυστηρά”, δήλωσε ο Kathryn Dalton, άλλος ένας από τους ερευνητές.

Στη συνέχεια της μελέτης οι ερευνητές ζήτησαν από τους ιδιοκτήτες των σκύλων να πλύνουν τα ζώα με ένα ειδικό σαμπουάν πριν από τις επισκέψεις. Επίσης κάθε 5 με 10 λεπτά τα πέρναγαν με απολυμαντικά μαντηλάκια στο νοσοκομείο.

“Αυτά τα βήματα μείωσαν δραματικά το επίπεδο των βακτηρίων στα σκυλιά,” είπε ο Dalton.

Ελπίζει επίσης ότι περαιτέρω μελέτη θα δείξει ότι τέτοιοι καθαρισμοί μπορούν να μειώσουν κάθε κίνδυνο μετάδοσης μικροβίων.

“Είχα πραγματικά την ευκαιρία να δω πόσο σημαντικά ήταν αυτά τα σκυλιά στους ασθενείς”, δήλωσε ο Dalton. Μετά από τις συνεδρίες με τα σκυλιά τα παιδιά έλεγαν πόσο πολύ “τους έφτιαξαν τη μέρα”.

Πηγή