Κινέζικη startup βρίσκει χαμένα σκυλιά χρησιμοποιώντας αποτύπωματα μύτης.

Η Megvii, μια κινέζικη startup που παρέχει λογισμικό αναγνώρισης προσώπου για το πρόγραμμα επιτήρησης της κινεζικής κυβέρνησης, επεκτείνει την τεχνολογία της πέραν των ανθρώπων για να αναγνωρίσει διαφορετικά σκυλιά.

Η εφαρμογή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να βρει ανεύθυνους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων.

Όπως αναφέρθηκε από το Abacus News, το νέο πρόγραμμα της Megvii αναπτύσσεται να αναγνωρίζει τα σκυλιά με τις μύτες τους – όπως και ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι έχουν μοναδικά δακτυλικά αποτυπώματα .

Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Megvii, η εταιρεία λέει ότι μπορεί να δηλώσει το σκυλί σας απλά κάνοντας σάρωση της μύτης του μέσα από την κάμερα του τηλεφώνου σας.

Ακριβώς όπως το smartphone καταγράφει τα δακτυλικά σας αποτυπώματα για βιομετρικό ξεκλείδωμα, η εφαρμογή σάς ζητά να τραβήξετε φωτογραφίες από τη μύτη του σκύλου σας από διάφορες οπτικές γωνίες.

Η Megvii αναφέρει ότι έχει ποσοστό ακρίβειας 95% και έχει ήδη συγκεντρώσει 15.000 κατοικίδια ζώα με τους ιδιοκτήτες τους μέσω της εφαρμογής.

Η αναγνώριση προσώπου για τα κατοικίδια ζώα γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια. Η λογική αυτή έχει χρησιμοποιηθεί ήδη από ερευνητές για τη διατήρηση της άγριας φύσης.

Στις ΗΠΑ, μια εφαρμογή που ονομάζεται Finding Rover χρησιμοποιεί επίσης τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να εντοπίσει τις γάτες και τα σκυλιά που έχουν αναφερθεί ότι χάθηκαν.

Αλλά στην Κίνα, η Megvii λέει ότι η εφαρμογή της θα χρησιμοποιηθεί για κάτι παραπάνω από την επανένωση των ιδιοκτητών με τα χαμένα κατοικίδια ζώα τους.

Ένας άνδρας βγάζει selfie με ένα μαλτέζικο σκυλί κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Show Σκύλων του 2019 στη Σαγκάη. (Εικόνα: Hector Retamal / AFP)

Με την υπάρχουσα σχέση της Megvii με την κινέζικη κυβέρνηση, λέει ότι η εφαρμογή της μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της «απολίτιστης φροντίδας σκύλων» σε ανεύθυνους πολίτες που δεν μαζεύουν τα κακά τους ή αφήνουν τα σκυλιά τους ελεύθερα χωρίς λουρί σε δημόσιους χώρους.

Πηγή:www.theverge.com