Οι Έλληνες αναζητούν την ελπίδα αλλά ο δημόσιος τομέας παραμένει με το λουρί.

Μία ιστορία, δυο πλευρές: Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις λιμοκτονούν, ενώ κρατικοί υπάλληλοι παραμένουν να αμοίβονται καλά.

Σε έναν πληθυσμό 10 εκατομμυρίων, ένα εκατομμύριο Έλληνες εργάζονται για τον δημόσιο τομέα.Φωτογραφία: John Dawson

Στον παράλληλο δρόμο της κεντρικής πλατείας της μικρής πόλης των Λεχαινών στη νοτιοδυτική γωνιά της Ελλάδας,η  Παναγιώτα Τσάγκου έχει μια κτηνιατρική κλινική. Όπως όλες οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα έτσι και η δική της έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση που έχει γονατίσει τη χώρα.Καταφέρνει απλά να τα βγάζει πέρα αλλά βρίσκεται μπροστά και σε ένα άλλο μέτωπο που καλείται να αντιμετωπίσει:τον αυξανόμενο αριθμό των αδέσποτων σκύλων που εγκαταλείπονται μέσα και γύρω από τα Λεχαινά τα τελευταία χρόνια.

Αυτή είναι μια κλειστή κοινωνία, όπου όλοι φαίνεται να γνωρίζονται μεταξύ τους – και όλοι γνωρίζουν ότι Παναγιώτα (γνωστή ως Γιώτα) θα περιθάλψει τα αδέσποτα. Πολλά σκυλιά φτάνουν στην κλινική της δηλητηριασμένα ή ακόμα χειρότερα – σκυλιά που βρέθηκαν πυροβολημένα στο κεφάλι.

Η Γιώτα περιθάλπτει δωρεάν αυτά τα σκυλιά και τα στειρώνει για να αποτρέψει αναπαραγωγές αλλά έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο.Οι ανάγκες είναι τεράστιες και με τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους της δεν μπορεί να συνεχίσει για πολύ. Η κυβέρνηση δεν την έχει πληρώσει για οποιαδήποτε από τις εργασίες που παρέχει στη κοινότητα.

Η Γιώτα βγαίνει το βράδυ για να μαζέψει εγκαταλελειμμένα σκυλιά και να τα φέρει στη κλινική (Φωτογραφία: John Dawson)

Έτσι, όταν μια ομάδα κτηνιάτρων από το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρθηκε να βοηθήσει,άρπαξε την ευκαιρία. Για επτά ημέρες, μια ομάδα τεσσάρων κτηνιάτρων και νοσοκόμων  με επικεφαλής τον κτηνίατρο Dr.Hugo Richardson της Κτηνιατρικής Κλινικής του Λονδίνου (LVC) στο Marylebone, συμμετείχε στις στειρώσεις με τη Γιώτα δωρεάν. Το έργο έγινε μόνο από γενναιόδωρες δωρεές πελατών της LVC.

Η υγεία των ζώων, δικαιολογημένα αναφέρει το δημοσίευμα της Telegraph , είναι πολύ κάτω στη λίστα των προτεραιοτήτων απο τους περισσότερους Έλληνες,πολλοί από τους οποίους αγωνίζονται να θρέψουν τα παιδιά τους,πόσο μάλλον τα κατοικίδια ζώα τους. Δεν είναι στη κορυφή της ατζέντας για το κράτος όταν τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν βασικές προμήθειες και οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν χρήματα ακόμη και να γεμίσουν καύσιμα τα αυτοκίνητά τους. 

“Αλλά o ογκώδης πληθυσμός των αδέσποτων σκυλιών παρουσιάζει κινδύνους για τον άνθρωπο”, λέει ο Dr Richardson και η έγκαιρη παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας και πιο αποδοτική.

Ο Dr.Richardson και η νοσοκόμα Staci Finn ετοιμάζονται για τη χειρουργική επέμβαση (Φωτογραφία: John Dawson)

“Μία από τις μεγαλύτερες απειλές είναι ασθένειες που μεταδίδονται από τα ζώα στους ανθρώπους. Η λύσσα θα μπορούσε να είναι είναι ένα τεράστιο ζήτημα για την υγεία των ανθρώπων εάν υπήρχε στο πληθυσμό των αδέσποτων σκυλιών. Παράσιτα όπως η Λεϊσμανίαση, όπου πολλά από τα σκυλιά εδώ τα μεταφέρουν,εγκυμονούν πάρα πολλούς κινδύνους για τον άνθρωπο.”

Αυτό το πρόβλημα είναι μόνο μία από τις πολλές ακούσιες συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Και καθώς οι άνθρωποι προετοιμάζονται  για να πάνε στις κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου, για 6η φορά σε 8 χρόνια, ελπίζουν για τη σταθερότητα και για τη πραγματική αλλαγή.Αυτό θα είναι δύσκολο για οποιαδήποτε κυβέρνηση να το καταφέρει.

Η Γιώτα,41ετών μια μητέρα τριών παιδιών, είναι απαισιόδοξη για τις προοπτικές της χώρας της: “Δεν βλέπω μέλλον εδώ για τα παιδιά μου”, λέει. “Έξι χρόνια μετά την κρίση και τίποτα δεν έχει βελτιωθεί. Δεν πρόκειται να ψηφίσω. Δεν υπάρχει τίποτα.Ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία φορά, αλλά τίποτα δεν άλλαξε. Όλοι οι πολιτικοί είναι το ίδιο.”

Επισημαίνει ότι όλοι οι νέοι έχουν φύγει ή εγκαταλείπουν την Ελλάδα ,σε μια διαρροή ταλέντων.”Η γενιά μου είναι τώρα οι νέοι στη χώρα. Οι μαθητές πηγαίνουν στο εξωτερικό, γιατί δεν υπάρχει τίποτα εδώ γι ‘αυτούς.”

Ο Τρ��φωνας Σικλης, σύζυγος της Γιώτας, είναι αναισθησιολόγος και η δουλειά του έχει  μειωθεί στο μισό από το 2010.

“Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Δεν έχουν ακόμα και τα βασικά, όπως σύριγγες, γάζες και επιδέσμους”, λέει. “Πολλοί άνθρωποι που γνωρίζω, δεν καταφέρνουν να τα βγάζουν πέρα στο μήνα.Βασίζονται στους γονείς τους.Στον ιδιωτικό τομέα οι εργαζόμενοι περιμένουν μήνες για να πληρωθούν. “

Σε ανάρρωση

Ο Χαράλαμπος Αναστόπουλος, 25ετών μηχανικός, λέει ότι όταν επέστρεψε στην Ελλάδα για να δουλέψει στον πατέρα του,μετά τις σπουδές του στη Βρετανία, ήταν ήδη μια πολύ διαφορετική αγορά. “Το τηλέφωνο απλά δεν χτυπάει πια. Οι πελάτες δεν μπορούν να πληρώσουν. “

Ο ίδιος υπολογίζει ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει μετά από μία ή δύο δεκαετίες λιτότητας, και λέει ότι όλοι οι φίλοι του είναι άνεργοι.

Η κλινική της Γιώτας

Είχαμε έναν αγώνα μπάσκετ εδώ και η συμμετοχή ήταν 2 ευρώ. Έχω φίλους που δεν είχαν καν τη δυνατότητα να πληρώσουν αυτά τα λεφτά.

Θα ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα; Ναι, λέει, αλλά κάποιο μικρότερο κόμμα “γιατί δεν πιστεύω στα θαύματα”.

“Ήμουν απογοητευμένος με τις τελευταίες εκλογές, αλλά καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι ακολουθούν αυτούς που υπόσχονται σαν τον Αλέξη Τσίπρα.Και η κυβέρνηση πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ σπατάλησε τα κεφάλαια διάσωσης. Το καλύτερο αποτέλεσμα τώρα είναι για ένα συνασπισμό. Ελπίζω ότι, ως μια ενωμένη χώρα, τα μέρη μπορούν να συνεργαστούν με την Τρόικα”.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης (Φωτογραφία: John Dawson)

Οι απόψεις του συναντιούνται σε ευρεία κλίμακα στα Λεχαινά. “Ένας συνασπισμός είναι ο μόνος τρόπος,” συμφωνεί και ο Τρύφωνας. Αν τα μέρη ενωθούν και εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που ζητά η Τρόικα, τότε έχουμε μια ευκαιρία.”

Η γεωργία είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία στονΔήμο. Εύφορη γη και ευνοϊκές καιρικές συνθήκες καθιστούν ένα ιδανικό μέρος για καλλιέργειες σε πεπόνια, καρπούζια, ντομάτες και ελιές.

Ο Τάκης Λαϊνάς, πρόεδρος της Geoplant, μιας εταιρείας γεωργικών προϊόντων,  λέει ότι το μόνο που θέλει είναι σταθερότητα.

“Δεν με πειράζει αν είναι αριστεροί ή δεξιοί, αρκεί να είναι σταθεροί, αλλά οι πολιτικοί στην Ελλάδα δεν είναι σπουδαίοι για συνεργασίες”, λέει.

Η Geoplant, του Τάκη Λαϊνά

Ο Βασίλης Πανταζής, ο οποίος ηγείται της Agrofrut, μεγάλη εταιρεία παραγωγής φρούτων, θέλει μια κυβέρνηση η οποία θα ξεκινήσει την επίλυση των προβλημάτων, αντί να κάνει μόνο υποσχέσεις.

“Η μεγαλύτερη καταστροφή για την Ελλάδα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο μόνος τρόπος είναι αν συνεργαστούν διαφορετικά κόμματα.”

Η Βάσια Πανταζή,αδελφή του Βασίλη που εργάζεται μαζί του στη επιχείρηση με τα φρούτα,λέει: “Για την Ελλάδα το κρίσιμο ζήτημα είναι η πολιτική συνεργασία”

Το σημείο που οι περισσότεροι άνθρωποι στην περιοχή φαίνεται να συμφωνούν είναι ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πρόοδο είναι το μέγεθος του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα.

Η χώρα έχει πληθυσμό 10 εκατομμυρίων, εκ των οποίων 2,5 εκατομμύρια είναι συνταξιούχοι, 1 εκατομμύριο είναι κρατικοί υπάλληλοι και 2 εκατομμύρια εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον 1,7 εκατομμύρια πολίτες είναι άνεργοι. Οι υπόλοιποι είναι παιδιά ή μαθητές.

“Μπορείτε έτσι να καταλάβετε γιατί η σημερινή κατάσταση δεν είναι βιώσιμη”, λέει ο Τρύφωνας. ” Η μόνη λύση είναι να περικοπεί ο δημόσιος τομέας.Αλλά κάθε κυβέρνηση από τότε που άρχισε η κρίση επιλέγει την αύξηση φόρων ενώ ελάχιστα κάνουν για να προωθήσουν τον ιδιωτικό τομέα επειδή το μόνο που θέλουν είναι να προστατεύσουν ψήφους”  

Σταφύλια που προορίζονται για το Ηνωμένο Βασίλειο από την αποθήκη της Βάσιας

Οι Έλληνες πολιτικοί, καταγγέλλει, νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους. “Δεν έχουν καμία εμπειρία στην επιχείρηση ή στον πραγματικό κόσμο”, λέει.

“Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, όπως αυτοί του ιδιωτικού, έχουν δει τους μισθούς τους να μειώνονται σημαντικά. Αλλά τουλάχιστον θα πληρωθούν. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα και οι συνταξιούχοι είναι ο πρώτοι που θα πληρωθούν και οι μόνοι που πληρώνονται στην ώρα τους. Χρειαζόμαστε επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα, αλλά δεν υπάρχει κίνητρο για τις επιχειρήσεις να έρθουν στην Ελλάδα. Ποιος θα ήθελε να έρθει; “

Και αυτό είναι το τραγικό της κατάστασης: πρόκειται για ένα έθνος με τεράστιες δυνατότητες: ισχυρή γεωργία και  βιομηχανία, καλός τουρισμός και υπηρεσίες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο του πληθυσμού.

Όμως, μια εταιρεία θα είναι χαζή  να επενδύσει σε μια πολιτικά ασταθή χώρα, που τρίζει από το χρέος και παραμένει ανάπηρη από ένα απίστευτο τιμωρητικό φορολογικό καθεστώς.

“Ποια επιχείρηση θα επενδύσει στην Ελλάδα, όταν χρειάζονται  έξι μήνες για να δημιουργηθεί μόνο όταν σε σύγκριση με τη Κύπρος όπου χρειάζονται μόνο 15 λεπτά;» ρωτά ο Δημήτρης Καρκαβίτσας,πρώην τραπεζικός επενδυτής που έγινε αγρότης φράουλας. 

“Δεν είναι δημοφιλείς στους πολιτικούς οι pro-business”, λέει, “και αυτό έχει οδηγήσει σε μια σειρά από ανόητες νομοθετικές ρυθμίσεις που στοχεύουν τον ιδιωτικό τομέα για την αύξηση φορολογικών εσόδων.”

Ο ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα κατάργησε μια φοροαπαλλαγή για τα αυτοκίνητα της εταιρείας. Αλλά κατέληξε να καταστρέψει την αυτοκινητοβιομηχανία και τους τομείς που στηρίχθηκαν σε αυτό, όπως οι μηχανικοί. Στην προσπάθεια να γεμίσει τα ταμεία της η κυβέρνηση τους “στράγγιξε” ακόμη περισσότερο.

Εν τω μεταξύ, οι φόροι εταιρειών αυξάνονται και οι εταιρείες αναγκάζονται τώρα να πληρώσουν φόρους έναν χρόνο πριν, καθιστώντας ταμειακές ροές ,ένα πραγματικό ζήτημα για τις επιχειρήσεις που πλήττονται ήδη από τους ελέγχους κεφαλαίων.

“Τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα τώρα, γιατί δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε μακροπρόθεσμα. Δεν ξέρουμε ποια νομοθεσία θα ισχύσει, “λέει η Βάσια Πανταζή.

Ο Χαράλαμπος, ο νεαρός μηχανικός, λέει ο ότι καθένας που προσπαθεί στον ιδιωτικό τομέα στραγγαλίζεται “Η φορολογική μας σκοτώνει”, λέει.

Πατάτες από ‘Ελληνα παραγωγό γεωργικών προϊόντων.

Ο Βασίλης λέει ο ότι κύκλος εργασιών της Agrofrut έχει διπλασιαστεί από το 2009, αλλά η έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες αποτελεί τροχοπέδη για την εταιρεία.

Εν τω μεταξύ, ο δημόσιος τομέας παραμένει ένα τεράστιο “τέρας”.

Σαν ανέκδοτο μπορεί να ακούσετε πως ορισμένοι στο δημόσιο τομέα πληρώνονται χωρίς να εργάζονται και άλλοι εντάσσονται σε 12 διαφορετικές συντάξεις.

“Ο καθένας ξέρει ποιο είναι το πρόβλημα, αλλά κανείς δεν είναι διατεθειμένος να εφαρμόσει περικοπές στον δημόσιο τομέα, λόγω του τεράστιου πολιτικού κόστους», λέει ο Δημήτρης, γεωργός φράουλας.

Εκλογές στη ΕλλάδαΟ Δημήτρης σχεδιάζει να ψηφίσει ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ή ένα μικρότερο κόμμα που αποτελείται από τις ανθρώπους που έχουν γνώσεις επιχειρήσεων. 

“Τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα στις αρχές του 2014, φαινόταν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πιάσει τους στόχους της. Αλλά μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία υποσχόμενος να τελειώσει τη  λιτότητα, νέες λέξεις εισήχθησαν στο λεξιλόγιό μας: προεπιλογή, Grexit και πτώχευση, “λέει.

“Όλα τα σχέδια που είχα κάνει για ανάπτυξη μπήκαν στον πάγο. Ξέραμε ότι οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν βγαίνουν. Ήταν απλά μαθηματικά. Το κόμμα ήταν ανέτοιμο να διαπραγματευτεί με τους δανειστές και προσπάθησε να τους κρατήσει σε ομηρία, αλλά δεν μπορείς να κρατήσεις το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ομηρία. “

Αλλά μήπως δυσανασχετεί με την Τρόικα για τον καθορισμό αυστηρών όρων από τους οποίους ο κ Τσίπρας υπέγραψε τελικά τον Ιούλιο, μετά από έξι μήνες τεταμένης διαπραγματεύσης, προκειμένου να πάρει τα 86 εκατομμύρια ευρώ σαν κεφάλαια διάσωσης;

Όχι ακριβώς. Ο Δημήτρης πιστεύει ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα που υπέγραψαν ότι στοχεύει Ελλάδα είναι «γελοίο» και επικρίνει το γεγονός ότι οι νέοι όροι διάσωσης είναι χειρότεροι από τους προηγούμενους.  Λέει ότι οι πιστωτές έκαναν κάποια λάθη στην αρχή και ότι η διαπραγμάτευση των έξι μηνών έθιξε αρνητικά την οικονομία. Αλλά είναι γενικά υποστηρικτικός.

“Αν κοιτάξετε άλλες χώρες που διασώθηκαν, όπως η Ιρλανδία και η Κύπρος, τα πράγματα είναι καλύτερα εκεί. Αλλά εδώ, όταν μας ζήτηθηκε να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις, εμείς ποτέ δεν το κάναμε, ή το κάναμε με μισή καρδιά. Αποκαλούμε τη Τρόικα τοκογλύφους , αλλά μας έχουν δανείσει χρήματα με μόλις 0.5 επιτόκιο

Περιμένοντας τη σειρά του (Φωτογραφία: John Dawson)

“Όλα τα προηγούμενα δάνεια που πήραμε από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αντί να τα χρησιμοποιήσουμε  για να αναπτυχθεί η οικονομία και για επενδύσεις  σε υποδομές, τα χρησιμοποιήσαμε για πολιτικό όφελος και για την επέκταση του δημόσιου τομέα για να δημιουργήσει τους προϋπολογισμούς μας.”

Ο Χαράλαμπος συμφωνεί: «Το χρέος είναι θανατηφόρο, αλλά δεν μπορώ να είμαι πολύ θυμωμένος με την Τρόικα, επειδή είναι εκτός από αυτό. Αν μπορέσουμε  να δείξουμε καλή θέληση, είμαι αισιόδοξος. “

Και η Βάσια παραμένει μοιρολατρική για την κατάσταση: «Είμαστε οι οφειλέτες.Πρέπει να υπακούμε. Το κύριο πράγμα είναι να κρατήσουμε ζωντανή την αγορά και να αύξησουμε τη παραγωγικότητα. “

“Κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσε να είναι καλύτερο αν η Τρόικα έρθει και κυβερνήσει  την Ελλάδα. Ξέρουν τι κάνουν”, λέει ο Τρύφωνας.

Η μείωση του ΣΥΡΙΖΑ (Πηγή: Deutsche Bank)

Παρά την άθλια κατάσταση οι Έλληνες παραμένουν αισιόδοξοι. Ο Γιώργος Γαλάτης, Πρόεδρος της κοινότητας των Λεχαινών πιστεύει ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν.

“Από τους αρχαίους χρόνους εμείς οι Έλληνες έχουμε περάσει πολλά από πολέμους και λιμούς, αλλά πάντα ξεπερνούσαμε αυτά τα προβλήματα και θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο πράγμα ξανά. Θα τα καταφέρουμε”, λέει. Οι Έλληνες αναζητούν την ελπίδα αλλά ο δημόσιος τομέας παραμένει με το λουρί.

Πηγή:telegraph

Ακολουθήστε μας:

@AllaboutDog στο Twitter|Facebook|Google|Pinterest|Instagram|LinkedIn|YouTube