Εκπαίδευση σκύλων : Σκύλοι υψηλής ενέργειας και υπερκινητικά σκυλιά

Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι έχουν υπερκινητικά σκυλιά. Αν και οι περισσότεροι στην πραγματικότητα έχουν φυσιολογικά σκυλιά, η έκρηξη του φαινομένου των υπερκινητικών σκυλιών μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες :

• η δημοτικότητα των φυλών που γενετικά προγραμματισμένες να έχουν αυξημένη περιβαλλοντική εγρήγορση, επαγρύπνηση, και υψηλά επίπεδα δραστηριότητας (Labrador Retriever, Golden Retrievers, Border Collies, Australian Shepherds κα)

• αδικαιολόγητη προσδοκίες για τη συμπεριφορά του σκύλου από τους ιδιοκτήτες, που έχουν μια κακή κατανόηση των αναγκών και των συμπεριφορών του,

• η αγοραπωλησία που οδηγεί κουτάβια να καταλήγουν στα χέρια απροετοίμαστων ιδιοκτητών για την εκπαίδευση και την φροντίδα τους,

• η έλλειψη επαρκούς άσκησης και κοινωνικοποίησης.

Η υπερκινητικότητα, στους σκύλους μπορεί να οριστεί ως η συμπεριφορά στην οποία οι σκύλοι εμφανίζουν ξέφρενη δραστηριότητα, ασυνήθιστα μικρές απώλειες προσοχής και υψηλή παρορμητικότητα. Μπορεί, επίσης να επιδείξουν καταθλιπτική συμπεριφορά.

Ωστόσο τι είναι αυτό που διαφοροποιεί ένα σκυλί, κανονικής υψηλής ενέργειας συμπεριφοράς, από κάποιο που υποφέρει από υπερκινητικότητα (Attention Deficit Hyper-activity Disorder, ADHD);

Ο σκύλος κάνει καλό στη καρδιά

Τα υπερκινητικά σκυλιά θα επικεντρωθούν πολύ γρήγορα στο παιχνίδι “κλικ και επιβράβευση”. Είναι φυσιολογικά δραστήρια σκυλιά τα οποία δεν έχουν μάθει να ελέγχουν τη συμπεριφορά τους – αλλά μπορούν, αν τους δείξουμε πως. Τα πραγματικά υπερκινητικά σκυλιά δεν μπορούν να επικεντρωθούν, ακόμα και αν θέλουν, ανεξάρτητα από το πόσο σημαντικά ή ασήμαντα είναι.

Οι σκύλοι με υπερκινητικότητα παρουσιάζουν απώλειες προσοχής και υψηλό βαθμό παρορμητικότητας, κάτι που καθιστά αδύνατο για αυτά να εστιάζονται σε ένα έργο, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ουσιαστικά αποσπώνται εύκολα.

Τα υπερκινητικά σκυλιά τείνουν να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε απότομες μεταβολές του περιβάλλοντος – πχ με την παρουσία ενός προσώπου ή ζώου, και προφανώς δεν μπορούν να προσαρμοστούν στο νέο ερέθισμα.

Επιπλέον, φαίνεται να έχουν δυσανεξία στη πλήξη και την υπερβολική ανάγκη για καινοτομία και ποικιλία. Δεν τα πάνε καλά με επαναλαμβανόμενες εργασίες (όπως οι ασκήσεις υπακοής), αλλά μπορεί να υπερέχουν σε καταστάσεις που απαιτούν δημιουργικές λύσεις, όπως το Border Collie που συχνά πρέπει να σκεφτεί για τον εαυτό του και να πάρει τις δικές του αποφάσεις για το πώς θα κινηθούν τα πρόβατα.

Υπερκινητικά σκυλιά, επίσης, είναι πιθανό να κάνουν καταστροφές και είναι συχνά συναισθηματικά ασταθή. Μπορούν να γίνουν σχεδόν ανεξέλεγκτα, και μπορεί να εμφανίζουν επιθετικότητα.

Εκπαίδευση σκύλων 2

Αίτια και επιπτώσεις

Όπως και τόσες άλλες συμπεριφορές, η υπερκινητικότητα πιστεύεται ότι προκύπτει από ένα συνδυασμό των γονιδίων και του περιβάλλοντος. Βεβαίως, οι υψηλής ενέργειας φυλές που αναφέρθηκαν προηγουμένως είναι πιο επιρρεπείς να αναπτύξουν υπερκινητικές συμπεριφορές, αλλά τα γονίδια ενός σκύλου είναι απλά ο καμβάς.

Στη πραγματικότητα η προσωπικότητά του είναι βαμμένη από τη ζωή, την εκπαίδευση και τις εμπειρίες κοινωνικοποίησης. Η υπερκινητικότητα μπορεί να ελαχιστοποιηθεί ή να επιδεινώνεται, ανάλογα τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Ενθουσιώδης σκυλιά μπορούν συχνά να εντοπίζονται έγκαιρα. Είναι συχνά τα κουτάβια που συνεχώς δαγκώνουν τα χέρια και θα αγωνιστούν ενάντια σε κάθε απόπειρα να συγκρατηθούν ή να ελεγχθούν, όχι μόνο με ένα ήπιο αγώνα, αλλά με βίαιη αντίσταση.

Ένα υπερκινητικό κουτάβι αν τοποθετηθεί σε ένα ήρεμο, δομημένο περιβάλλον, με έναν ιδιοκτήτη ο οποίος του παρέχει επαρκή άσκηση, κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση, έχει μια καλή ευκαιρία να μεγαλώσει για να είναι ένα καλός στη συμπεριφορά, αν και δραστήριος, σκύλος σύντροφος. Σε λάθος περιβάλλον, αυτό το κουτάβι είναι μια καταστροφή.

Η έκθεση σε υπερβολικά ενεργά και παιχνιδιάρικα παιδιά, υπάρχει πιθανότητα να τρέφει την υπερκινητικότητα και είναι μόνο ένας από τους πολλούς λόγους που παιδιά και σκυλιά θα πρέπει να είναι με στενή επιτήρηση. Ως ενθουσιώδης χαρακτήρας τα παιδιά, έχουν την τάση να κάνουν ακριβώς τα λάθος πράγματα, ως απάντηση σε ακατάλληλες συμπεριφορές.

Χτυπήματα, ακινητοποίηση, τρέξιμο, ουρλιαχτά, τα οποία είναι εγγυημένα για να κλιμακώσει το επίπεδο του ενθουσιασμού του κουταβιού. Ακόμα και σε ένα κουτάβι με ένα μέτριο επίπεδο δραστηριότητας μπορεί να προκληθεί υπερδραστηριότητα σε λάθος περιβάλλον.

Όπως πολλοί εκπαιδευτές θα καταθέσουν, η κοινωνική απομόνωση έχει επίσης μια σημαντική συμβολή στην υπερκινητική συμπεριφορά.

Μια μελέτη που διεξήχθη το 1961, από τους Waller και Fuller διαπίστωσε ότι τα κουτάβια που τέθηκαν σε ημι-απομόνωση παρουσίασαν υπερβολική συμπεριφορά στις κοινωνικές επαφές τους, όταν τέθηκαν όρια περιορισμένης πρόσβασης σε άλλα κουτάβια.

Ένα από τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης είναι, ότι οι σκύλοι μπορούν να έχουν μια βιολογική ανάγκη για ένα ορισμένο ελάχιστο ποσό καθημερινής κοινωνικής διέγερσης και δραστηριότητας, και αν αυτή η ανάγκη δεν ικανοποιείται, ένα σκυλί αντισταθμίζει με υπερβολική δραστηριότητα, όταν τοποθετείται σε μια κοινωνική κατάσταση.

Είναι πιθανό ότι το ελάχιστο ποσό της κοινωνικής διέγερσης που απαιτείται ποικίλλει από το ένα σκυλί στο επόμενο. Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα σκυλί που έχει υψηλότερες από τις αναμενόμενες κοινωνικές ανάγκες, ορισμένοι ιδιοκτήτες καταφεύγουν σε απομόνωση του σκύλου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Αυτό οδηγεί σε ανεπαρκή προσοχή, ανεπαρκής σωματική άσκηση, προσθέτοντας λάδι στη φωτιά και δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο. Όταν ο σκύλος απελευθερώνεται από τον εγκλεισμό του, η συμπεριφορά του είναι χειρότερη από ποτέ, πράγμα που οδηγεί σε περισσότερη απομόνωση, και περαιτέρω πτώση της συμπεριφοράς.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 1999 από τον Δρ. Jean Dodds και την Linda Aronson, σε συνεργασία με την Δρ. Νικολάου Dodman και Jean DeNapoli του Πανεπιστημίου Tufts, 634 σκυλιά αξιολογήθηκαν για τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, καθώς σχετίζονται με διάφορα προβλήματα συμπεριφοράς. Σαράντα δύο αυτών των σκύλων προσδιορίστηκαν ως υπερκινητικά. Τριάντα ένα τοις εκατό από τα υπερκινητικά σκύλους (13) διαγνώστηκαν με δυσλειτουργία του θυρεοειδούς.

Χρόνια δηλητηρίαση από μόλυβδο είναι επίσης μια πιθανή αιτία της υπερκινητικότητας σε σκύλους. Δύο κοινές πηγές είναι καταστροφικές, μάσημα παλιού λινέλαιου ή και επιφανειών βαμμένων με χρώματα με βάση το μόλυβδο.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι η ανεπαρκής διατροφή, ιδιαίτερα νωρίς στη ζωή, μπορεί να επηρεάσει μόνιμα τα επίπεδα δραστηριότητας, σε όλο το υπόλοιπο της ζωής ενός σκυλιού. Ακόμα, μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες, ή που περιέχει στοιχεία στα οποία ένας σκύλος είναι αλλεργικός, μπορεί επίσης να συμβάλει στην υπερκινητική συμπεριφορά.Εκπαίδευση σκύλων 4

Δουλεύοντας με σκύλους υψηλής ενέργειας

Ας υποθέσουμε ότι έχετε καθορίσει ότι έχετε ένα σκυλί υψηλής ενέργειας, αντί για ένα υπερδραστήριο. Αυτό μπορεί να είναι καλή είδηση, αλλά θα πρέπει ακόμα να ασχοληθείτε με την διαπαιδαγώγηση του.

• Αύξηση της δομής του περιβάλλοντός του. Διδάξτε του για παράδειγμα να καθίσει προκειμένου αμέσως μετά να φάει, να πάει βόλτα ή να πάρει μια λιχουδιά.

• Αυξήστε την άσκηση του. Η απομόνωση στην αυλή δεν είναι άσκηση ποιότητας. Βγείτε έξω μαζί του. Ρίξτε μπαστούνια, μπάλες, πηγαίνετε τον να κολυμπήσει και σε ένα πάρκο σκυλιών. Και προσθέστε πράγματα στην άσκηση του. Δείξτε του δηλαδή να καθίσει πριν ρίξετε τη μπάλα, βεβαιωθείτε ότι θα σας δώσει το παιχνίδι του όταν του το ζητήσετε και ότι θα καθίσει πριν ανοίξετε την πόρτα για να μπείτε στο πάρκο.

• Αύξηση του χρόνου κοινωνικοποίηση του. Αν έχετε τον αφήνει έξω γιατί είναι πολύ άτακτος σφίξτε τα δόντια σας και φέρτε τον μέσα. Χρησιμοποιήστε λουριά, crate, και πύλες για τα μωρά, όπως απαιτείται για την ενσωμάτωση του στην οικογένεια.

• Αυξήστε το χρόνο κατάρτισης του. Εάν έχετε ήδη εκπαιδεύει συνεχίστε σε στο ανώτερο επίπεδο ή μάθετε του κόλπα που θα τον κρατήσουν απασχολημένο.

Υπερκινητικά σκυλιά

Ωστόσο τι γίνετε στη περίπτωση που το σκυλί υποφέρει από υπερκινητικότητα; Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα σκυλιά παρουσιάζουν συμπεριφορές που είναι τόσο άρρηκτα δεμένες από οργανικές αιτίες, που η θετική εκπαίδευση από μόνη της δεν μπορεί να βοηθήσει.

Ευτυχώς, ένα υψηλό ποσοστό αυτών των σκύλων μπορεί να βοηθηθεί με τη συνετή χρήση φαρμάκων σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα τροποποίησης της συμπεριφοράς.

Τα σκυλιά αυτά τείνουν να έχουν μια πολύ καλή ανταπόκριση στη διαδικασία θετικής ενίσχυσης σε συνδυασμό με σύντομες χρονικές περιόδους ξεκούρασης.Εκπαίδευση σκύλων 5

Ένα προτεινόμενο πρόγραμμα ηρεμίας είναι το εξής :

• Ένα κουρασμένο σκυλί είναι ένα καλό σκυλί. Βγείτε πολλές φορές τη μέρα έξω μαζί του, παίξτε μαζί του, πετάξτε του το μπαλάκι, ανεβείτε σε έναν λόφο μαζί του, δημιουργήστε εμπόδια τα οποία θα τον μάθετε να πηδάει.

• Διαχείριση, Διαχείριση, Διαχείριση. Βρείτε τρόπους για να ανταμείψετε τη καλή συμπεριφορά του και να αποτρέψετε τις μη αποδεκτές. Χρησιμοποιήστε λουρί και crate.

• Χρησιμοποιήστε σωστά και γρήγορα το κλίκερ. Μόλις έχετε βάλει τα θεμέλια με την άσκηση και τη διαχείριση, ξεκινήστε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης στο οποίο η ανταμοιβή θα δίνετε εξαιρετικά γρήγορα. Θυμηθείτε ότι ακόμα και μια στιγμή ηρεμίας μπορεί να αποστάσει ένα κλικ και επιβράβευση! Το σκυλί σας δεν χρειάζεται να κάνει κάτι ιδιαίτερο για να πάρει το κλικ και την επιβράβευση.

Φτάνει ακόμα και να μη κάνει κάτι απαράδεκτο όπως να πηδήξει πάνω σας. Τα περισσότερα σκυλιά καταλαβαίνουν πολύ γρήγορα ότι με το άκουσμα του κλικ έρχεται και μια απόλαυση. Όταν τα αυτιά του σκύλου σας ζωντανέψουν και τα μάτια του φωτίζουν στο άκουσμα του κλικ, ξέρετε ότι έχετε πετύχει.

Ο στόχος της εκπαίδευσης με κλίκερ είναι, να καταλάβει ο σκύλος ότι η επιβράβευση έρχεται με συγκεκριμένες συμπεριφορές – σε αυτήν την περίπτωση, ηρεμία.

Έτσι, μπορείτε να ξεκινήσετε δίνοντας στο σκύλο σας την επιβράβευση, μόνο και μόνο επειδή τα τέσσερα πόδια του είναι στο πάτωμα την ίδια στιγμή. Η όλη διαδικασία θα πρέπει να λειτουργήσει πολύ σταδιακά επιμηκύνοντας το χρονικό διάστημα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου. Αν το σκυλί αρχίσει να χοροπηδάει, απλά περιμένουμε.

Θα υπάρξει μια μικρή διακοπή στην οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κλίκερ και να ξεκινήσουμε από την αρχή. Κάθε προπόνηση θα πρέπει να είναι σχετικά σύντομη, για να αποφύγετε την απογοήτευση για τους δυο σας, αλλά μπορείτε να κάνετε πολλά σε μια μέρα. Θα έχετε την μεγαλύτερη επιτυχία, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, εάν έχετε φροντίσει πρώτα να το σκυλί σας να είναι κουρασμένο.

Όταν το σκυλί σας μπορεί να κρατήσει ακόμα για αρκετά δευτερόλεπτα κάθε φορά, προσθέστε το λεκτικό σύνθημα της επιλογής σας – κάτι σαν το “Easy” και με πάροδο του χρόνου, θα είστε σε θέση να καταργήσετε σταδιακά το κλικ και την τροφή και να χρησιμοποιήσετε χάδια και επαίνους, ως ανταμοιβή αντί τροφίμων. Κρατήστε τη φωνή σας και τη γλώσσα του σώματος ήρεμα και χαλαρωτικά.

• Κάθε σκυλί χρειάζεται τη δική του θέση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λουρί και ένα κλίκερ να διδάξει το σκυλί σας μια πολύ χρήσιμη άσκηση κατευναστική, που ονομάζεται “πήγαινε στη θέση σου.” Πετάξτε μια λιχουδιά πάνω στο κρεβάτι και πείτε “πήγαινε για τη θέση σου.” Όταν φτάσει εκεί και είναι έτοιμος να αρπάξει την απόλαυση, κάντε κλικ!

Επαναλάβετε αρκετές φορές, έως ότου πηγαίνει στο σημείο του εύκολα, και στη συνέχεια δέστε το. Καθίστε σε μια καρέκλα κοντά και ξεκινήστε να διαβάσετε ένα βιβλίο. Αν το σκυλί είναι ανήσυχο, το αγνοείται. Όταν είναι ήσυχο κάντε κλικ και πετάξτε του μια λιχουδιά.

Όταν είναι ήρεμο και πηγαίνει στο κρεβάτι του θα το επιβραβεύεται. Όταν είναι ανήσυχο και φύγει από τη θέση του απομακρυνθείτε. Αυτή είναι η “αρνητική τιμωρία”: η ανάρμοστη συμπεριφορά του, κάνει ένα καλό πράγμα να πηγαίνει μακριά.

Όταν είναι ήρεμο στο λουρί του για μεγάλα χρονικά διαστήματα – μέχρι 5 ή 10 λεπτά με περιστασιακές απολαύσεις, αφαιρέστε το σχοινί και να συνεχίσετε να το ανταμείβετε όταν ξαπλώνει ήρεμα στο κρεβάτι του. Αν το σκυλί αρχίσει να είναι ανήσυχο και πάλι, το δένετε ξανά. .

Θα πρέπει επίσης να ασκήσετε αυτή τη πρακτική όταν έχετε επισκέπτες. Παίξτε μαζί του πριν από την άφιξή τους έτσι ώστε να σας δώσει την καλύτερη συμπεριφορά του.

Αν όμως το σκυλί δείχνει πολύ ενθουσιασμό, πρέπει να πάει στο σημείο του, ακόμα και δεμένο εάν είναι απαραίτητο, και περιμένετε μέχρι να είναι ήρεμο για να επιτραπεί στους επισκέπτες να το χαιρετήσουν. Όταν είναι ήρεμο μπορεί να έρθει σε επαφή με τους επισκέπτες. Αν παρασύρεται, πρέπει να δεθεί ακόμα μια φορά.

Τα σκυλιά δεν μαθαίνουν να είναι ήρεμα με το να εξοριστούν στην πίσω αυλή. Τα σκυλιά είναι κοινωνικά όντα, και ο χρόνος που δαπανάται σε απομόνωση προκαλεί άγχος, που συχνά προκαλεί υπερκινητικότητα. Τα σκυλιά μαθαίνουν να είστε ήρεμα, περνώντας χρόνο με τους ανθρώπους και να ανταμείβονται για την ήρεμη συμπεριφορά τους. Οφέλη μπορεί να είναι η προσοχή, ο έπαινος, τα χάδια, και ναι, τα κλικ και κεράσματα!

# Εκπαίδευση σκύλων : Σκύλοι υψηλής ενέργειας και υπερκινητικά σκυλιά

Επιμέλεια και μετάφραση κειμένων Γιώργης Ταξιδευτής.

Ακολουθήστε μας:@AllaboutDog στο

Twitter|Facebook|Google|Pinterest|Instagram|LinkedIn|YouTube