Κοζάνη: «Επικίνδυνα» τα ροτβάιλερ

Κοζάνη: «Επικίνδυνα» τα ροτβάιλερ

Συνεδρίασε σήμερα η ειδική επιστημονική επιτροπή του Δήμου Κοζάνης στις εγκαταστάσεις του καταφυγίου αδέσποτων που διατηρεί ο Δήμος και αποφάσισε ομόφωνα ότι “όλα τα σκυλιά ράτσας ροτβάιλερ που κατασχέθηκαν από τον 72χρονο και που ευθύνονται για τον θάνατο του πεντάχρονου αγοριού στην Κοζάνη είναι επικίνδυνα”.

Τα μέλη της τριμελούς επιτροπής αποτελούν οι: Γιώργος Βαμβακάς, κτηνίατρος της περιφερειακής διεύθυνσης της Π.Ε. Κοζάνης και πρόεδρος της επιτροπής, η κτηνίατρος του Δήμου Κοζάνης Βασιλική Ζιώγου και ο κτηνίατρος Βασίλης Χριστόπουλος, ο οποίος συνεργάζεται με τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής.

Η τριμελής επιστημονική επιτροπή του Δήμου συνήλθε στο πλαίσιο του νόμου, μετά το αδιέξοδο που υπήρξε στην συνεδρίαση της πενταμελούς επιτροπής για τη διαχείριση των αδέσποτων, στην οποία συμμετέχουν και τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής.

Εκεί υπήρξε σοβαρή διαφωνία από την πλευρά των φιλόζωων, οι οποίοι επέμεναν ότι τα ζώα που κατείχε ο 72χρονος στην Κοζάνη και δύο εξ αυτών θανάτωσαν τον πεντάχρονο δεν είναι επικίνδυνα και πως μπορούν να εκπαιδευτούν κατάλληλα και να υιοθετηθούν από ενδιαφερόμενους της περιοχής.

Ο πρόεδρος της κτηνιατρικής υπηρεσίας Ζώης Γακίδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι “το πόρισμα που έχει συντάξει η επιτροπή θα δοθεί στον εισαγγελέα Κοζάνης, στον Δήμο Κοζάνης και θα διαβιβασθεί στην πενταμελή επιτροπή, προκειμένου να το υλοποιήσει”. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει αυτόματα ότι μπορεί να γίνει ευθανασία ή ότι μπορεί άμεσα να γίνει και υιοθεσία.

Σύμφωνα με ερμηνευτική εγκύκλιο, που έχει αποσταλεί στους Δήμους και τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής όλης της χώρας (2-2-2016|344|13782) “αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι τα ζώα είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν την φροντίδα και εποπτεία υιοθεσίας, τότε υποβάλλονται σε ευθανασία”.

Με βάση τον χαρακτηρισμό ως “επικίνδυνα”, την τελική απόφαση για την τύχη των ζώων θα λάβει με απλή πλειοψηφία η πενταμελής επιτροπή του Δήμου Κοζάνης.

Ο κτηνίατρος Γιώργος Βαμβακάς δήλωσε ότι “δύο από τα ζώα είναι άρρωστα από τη νόσο λεϊσμανίασης, που είναι επικίνδυνη και μεταδίδεται στον άνθρωπο, ενώ άλλα δύο ζώα έχουν ελάχιστη όραση, πράγμα που τα κάνει ακόμη περισσότερο επιθετικά”.

Αναφέρθηκε, επίσης, ότι κάποια δείχνουν τόσο άγριες διαθέσεις, που έκοψαν ακόμη και την αλυσίδα τους, που τα συγκρατεί μέσα στο κλουβί του καταφυγίου, ενώ κατά τη διάρκεια της περισυλλογής τους για να μεταφερθούν στο καταφύγιο αδέσποτων, ήταν τόσο άγρια που χρειάστηκε η παρέμβαση του 72χρονου ιδιοκτήτη για να καταφέρει το συνεργείο του Δήμου να τα τοποθετήσει στα ειδικά κλουβιά.

Στο μεταξύ, στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Κοζάνης υπάρχει πληθώρα αιτήσεων από πολίτες, που επιθυμούν να υιοθετήσουν τα ροτβάιλερ του 72χρονου.

Ανεξάρτητα με την τύχη των οκτώ ροτβάιλερ, από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Κοζάνης διευκρινίστηκε, ότι “εάν τελικά κάποιο από τα ζώα τελικά υιοθετηθεί θα γίνουν όλες οι νόμιμες ενέργειες από το καταφύγιο αδέσποτων, δηλαδή στείρωση και ηλεκτρονική σήμανση του ζώου”.


Στο δημοτικό κυνοκομείο Κοζάνης έχουν μεταφερθεί τα δύο άγρια ροτβάιλερ που σκότωσαν πριν από δύο μέρες ένα πεντάχρονο αγοράκι, ορμώντας καταπάνω του και δαγκώνοντάς το άγρια σε όλο του το κορμί.

Τα δύο σκυλιά, μετά το φρικτό περιστατικό που έχει σοκάρει όλη την Ελλάδα, μεταφέρθηκαν στο τοπικό κυνοκομείο, όπου βρέθηκε η κάμερα του kozanimedia.gr. Στο βίντεο που δημοσιεύει ο ιστότοπος, βλέπουμε τα δύο ροτβάιλερ στα κλουβιά όπου φυλάσσονται μέχρι να αποφασιστεί η τύχη τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 72χρονος στην κατάθεση του στον εισαγγελέα ισχυρίστηκε ότι τα τρία ροτβάιλερ ήταν κλεισμένα σε ειδικό χώρο στο ημιυπόγειο του σπιτιού του, ενώ τα υπόλοιπα 5 σκυλιά της οικογένειας ήταν κλεισμένα σε αποθήκη της αγροικίας.

Ο συνήγορός του δήλωσε ότι ο εντολέας του είναι συγκλονισμένος από το περιστατικό και σημείωσε πως διατηρούσε και φιλικές σχέσεις με την οικογένεια του αγοριού. Σύμφωνα όμως με όσα διαδίδονται από συγχωριανούς και αν φυσικά αυτά επιβεβαιωθούν, αναφέρει το prlogos.gr, τα ροτβάιλερ του ιδιοκτήτη είχαν επιδείξει στο παρελθόν επικίνδυνη συμπεριφορά. Μάλιστα είχαν γίνει και συστάσεις στον ιδιοκτήτη, αλλά μάταια.


Τι λέει ένας εκπαιδευτής για τα Ροτβαιλερ που σκοτωσαν το ατυχο 5χρονο #Rottweiler

rottweilerΘωμάς Αναστασιάδης
Πτυχιούχος Εκπαιδευτής Σκύλων
Κ9 Doorways Dog Trainers School

Με αφορμή το τραγικό συμβάν του θανάτου του πεντάχρονου αγοριού στην Κοζάνη από την επίθεση σκύλων Ροτβάιλερ, κρίνω σκόπιμο να καταθέσω την δική μου γνώση και εμπειρία και να απαντήσω στην ερώτηση εάν τελικά υπάρχουν ‘’κακά’’ σκυλιά, ‘’κακές’’ ράτσες ή υπάρχουν μόνο κακοί άνθρωποι.
Όλες αυτές τις ημέρες διάβασα άρθρα και άκουσα γνώμες και απόψεις ειδικών και μη, οι οποίες κατά πλειοψηφία αθωώνουν σε κάθε περίπτωση τον σκύλο και θεωρούν ότι αποκλειστικά υπεύθυνος για τον χαρακτήρα ενός σκύλου είναι ο άνθρωπος.
Σαν επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων, έχουν περάσει από τα χέρια μου περισσότερα από 300 σκυλιά διαφόρων φυλών και ηλικίας. Από 15 χρονών έχω μεγαλώσει 8 δικά μου σκυλιά και έχω ζήσει 7 γέννες δικών μου σκυλιών με περίπου 40 κουτάβια να έχουν μεγαλώσει στο σπίτι μου τις πρώτες 60 ημέρες της ζωής τους.

Υπάρχουν κακά σκυλιά;
Η απάντηση είναι ότι υπάρχουν σκυλιά που έχουν την προδιάθεση να γίνουν επιθετικά, Υπάρχουν σκυλιά που από την φύση τους έχουν κυριαρχικότητα. Τα γονίδια και η κληρονομικότητα, τα έμφυτα δηλαδή χαρακτηριστικά, είναι μια πραγματικότητα που δεν πρέπει κανείς να παραβλέψει. Αρκεί κανείς να παρατηρήσει έστω μια γέννα με 4-5 κουτάβια, από οποιαδήποτε ράτσα σκύλου. Θα δει ότι τα κουτάβια από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ζωής τους εμφανίζουν στοιχεία τους χαρακτήρα τους. Θα δει το πιο δυναμικό-κυριαρχικό κουτάβι που θα διεκδικήσει και θα ‘’αρπάξει’’ την καλύτερη θηλή της μαμάς με το περισσότερο γάλα. Θα δει το κουτάβι που θα βγει πρώτο για αναζήτηση μακριά από την φωλιά της μαμάς του, θα δει το πιο φοβισμένο κουτάβι, το πιο υποτακτικό, το πιο φιλικό, το πιο αντικοινωνικό κτλ Αυτή είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι σφάλλουν, όσοι βιάζονται να μηδενίσουν τελείως την σημασία των έμφυτων χαρακτηριστικών. Δεν πρέπει καμιά κακώς εννοούμενη ‘’φιλοζωία’’ να μας κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα που λέγεται έμφυτα – γενετικά χαρακτηριστικά.
Όταν λοιπόν ένα κυριαρχικό σκυλάκι πέσει σε λάθος χέρια, ή κάποιος ιδιοκτήτης σκύλων δεν ασχοληθεί με την εκπαίδευση του και την κατάλληλη κοινωνικοποίησή του, είναι προφανές ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Σαφώς και η ευθύνη βαρύνει τον ιδιοκτήτη και μόνον αυτόν.

Υπάρχουν κακές ράτσες;
Η απάντηση είναι ότι υπάρχουν φυλές οι οποίες χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και εκπαίδευσης. Όσο λάθος είναι η άποψη ότι όλα τα Ροτβάιλερ είναι ‘’κακά’’ και επικίνδυνα, άλλο τόσο λάθος είναι κάποιος που έχει ένα Ροτβάιλερ να μην ασχοληθεί με την εκπαίδευση του γιατί όλα τα Ροτβάιλερ είναι »καλά». Η πραγματικότητα είναι ότι κάθε φυλή έχει τα χαρακτηριστικά της. Δεν είναι δυνατόν να παραδέχονται οι πάντες την φιλικότητα των Λάμπραντορ, την ανάγκη εκτόνωσης των Μαλινουά, την καλή σχέση των Μπόξερ με τα παιδιά, την θορυβώδη προδιάθεση των Γερμανικών ποιμενικών και να μην λέμε για την κατά πλειοψηφία κυριαρχικότητα των Ακίτα, τους ‘’ανεξάρτητους’’ χαρακτήρες των Χάσκι, την προσοχή που χρειάζεται στην κοινωνικοποίηση των Ντόγκο Αρτζεντίνο κτλ
Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι αν απαιτείται μια φορά η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση ενός Γκόλντεν Ριτρίβερ, απαιτείται 10 φορές σε ένα Ντόγκο Αρτζεντίνο για παράδειγμα.

Τι έγινε στην Κοζάνη;
Είναι λάθος να κάνουμε υποθέσεις και να κρίνουμε πράγματα για τα οποία δεν έχουμε γνώση σε βάθος. Ας μείνουμε όμως σε αυτά που ξέρουμε σίγουρα. Ένας ηλικιωμένος κύριος 72 ετών είχε στην κατοχή του 8 Ροτβάιλερ. Αυτό από μόνο του είναι ένα εγκληματικό λάθος. Είναι αδύνατο ακόμα και για έναν επαγγελματία, να διαχειριστεί έναν τόσο μεγάλο αριθμό σκύλων όταν μάλιστα μιλάμε για μεγαλόσωμες φυλές.
Σε όλους όσοι έχουν εμπιστευτεί την σχολή μου για την εκπαίδευση του σκύλου τους, λέω μονότονα ένα πράγμα. Δεν αφήνουμε ποτέ το παιδί μας με τον σκύλο χωρίς επίβλεψη. Είναι λάθος να εμπιστευτούμε ακόμα και τον πιο φιλικό σκύλο, τον άρτια εκπαιδευμένο σκύλο, μόνο του με ένα παιδί. Υπάρχει το ΑΠΡΟΟΠΤΟ. Δεν υπάρχει πάντα μια λογική εξήγηση για όλα όσα μπορεί να κάνει ένας σκύλος. Για να το πω καλύτερα δεν μπορεί κανένας να προβλέψει την συμπεριφορά του σκύλου του 100%.
Και εδώ έρχεται ένα βασικό πρόβλημα που μαστίζει την χώρα μας και λέγεται ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ. Εάν είχαμε σοβαρό κράτος θα αρκούσε μία μόνο καταγγελία ότι κάποιος 72 χρόνος έχει στην κατοχή του 8 Ροτβάιλερ με επιθετική συμπεριφορά. Ήμαστε η χώρα της πλάκας όπου ο κάθε απαίδευτος έχει στην κατοχή του ένα Πιτ Μπουλ και βγαίνει βόλτα για να ‘’κανονίσει’’ κανένα αδέσποτο σκυλάκι και αντί να συλληφθεί ο ιδιοκτήτης, καταδικάζεται στην συνείδηση του κόσμου μια ολόκληρη ράτσα σκύλων. Ήμαστε η χώρα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο αυτό το βίντεο:https://www.youtube.com/watch?v=6IuFoxpPNAM
και που δεν είμαι σίγουρος εάν κάποιος ένστολος δημόσιος υπάλληλος ή κάποιος άνθρωπος της δικαιοσύνης, έχει ήδη επέμβει για να τιμωρήσει τους ιδιοκτήτες αυτών των σκύλων που από τύχη…δεν σκότωσαν τον άνθρωπο.

Όταν θα πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας για το τραγικό συμβάν της Κοζάνης, ο μόνος που θα έχει πληρώσει αυτό το φονικό θα είναι ο πεντάχρονος και η οικογένεια του. Θα συνεχίσουν πάλι να υπάρχουν ασυνείδητοι ιδιοκτήτες σκύλων που έχουν στην κατοχή τους είτε εν γνώση τους, είτε από άγνοια, σκύλους ‘’φονιάδες’’, θα συνεχίσουν κάποιοι ‘’εκπαιδευτές’’ σκύλων να εκπαιδεύουν σκύλους ‘’φύλακες’’ και να τους δίνουν σε ανθρώπους που δεν μπορούν να ελέγξουν, να συντηρήσουν και να ισορροπήσουν έναν τέτοιο σκύλο.

Θωμάς Αναστασιάδης
Πτυχιούχος Εκπαιδευτής Σκύλων
Κ9 Doorways Dog Trainers School
www.brosdogs.gr

Πηγή – iefimerida.gr , protothema.gr,olympia