Επιστήμονες κλωνοποίησαν τον πρώτο κλωνοποιημένο σκύλο

Από τότε που το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό (το πρόβατο Dolly), πέθανε ασυνήθιστα νωρίς, υπήρξαν πολλές συζητήσεις για τη γήρανση του κλώνου.

Τώρα, οι επιστήμονες κλωνοποίησαν τον πρώτο κλωνοποιημένο σκύλο στον κόσμο για να μελετήσουν αυτές τις “επανακλωνοποιήσεις” και για να ελέγξουν εάν πεθαίνουν νωρίτερα και γερνούν ταχύτερα από τους μη κλωνοποιημένους σκύλους.

“Επιστημονικά, αυτό είναι πολύ συναρπαστικό,” δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης CheMyong J. Ko από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, στο Gizmodo.

Ο Ko επεσήμανε ότι δεν είναι αυτός που κλωνoποιεί τα σκυλιά αλλά προσφέρει συμβουλές στη σχετική ομάδα στη Νότια Κορέα. Οι ιδιαιτερότητες της αναπαραγωγής σκύλων καθιστούν τα σκυλιά ιδιαίτερα “δύσκολα” ζώα για κλωνοποίηση.

Το 2005 επιστήμονες στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ ανακοίνωσαν ότι είχαν κλωνοποιήσει τον Tai, Αφγανικό Λαγωνικό, και δημιούργησαν τον “Snuppy.”

Ο Tai και ο γενετικός του κλώνος Snuppy έζησαν μια φυσιολογική ζωή.

Ο Snuppy είχε κλωνοποιηθεί από κύτταρο από το αυτί του Tai και πέθανε λίγο μετά τα δέκα χρόνια ζωής του – δύο χρόνια μικρότερος από τον Tai και περίπου δύο χρόνια μικρότερος από τον μέσο όρο των υγιή σκύλων φυλής Αφγανιστάν Λαγωνικό-Κυνηγόσκυλο.

Η διάρκεια ζωής του Snuppy δεν ήταν αρκετά σύντομη, αλλά μπορείτε ακόμα να θυμηθείτε τη Dolly, το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο, το οποίο πέθανε ασυνήθιστα γρήγορα.

Η Dolly (5 Ιουλίου 1996 – 14 Φεβρουαρίου 2003) Tο πρώτο θηλαστικό που κλωνοποιήθηκε από ένα σωματικό κύτταρο με τη διαδικασία της πυρηνικής μεταφοράς.

Πολλοί υποθέτουν ότι ο θάνατος της Ντόλυ είχε κάτι να κάνει με την ταυτότητα του κλώνου της.

Νέα έρευνα δείχνει ότι πιθανώς δεν ήταν έτσι και αρκετοί εξακολουθούν να αναρωτιούνται εάν ο κλώνος έχει αντίκτυπο στη διάρκεια ζωής. Έτσι η ομάδα της Νότιας Κορέας κλωνοποίησε τον Snuppy και δημιούργησε τρεις νέους κλώνους του.

Οι τρείς νέοι κλώνοι του Snuppy είναι καλά μέχρι τώρα και θα χρησιμοποιηθούν για έρευνες στην υγεία τους.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ποια ζωτικά στοιχεία θα μελετήσουν στα σκυλιά, αλλά o Ko πρότεινε να συγκρίνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, τη γενετική και τις συμπεριφορές μεταξύ των τριών επανακλωνομένων ζώων με κανονικούς σκύλους.

“Η κλινική και μοριακή παρακολούθηση αυτών των επαναλήψεων στη ζωή μας θα μας δώσει μια μοναδική ευκαιρία να μελετήσουμε την υγεία και τη μακροζωία των κλωνοποιημένων ζώων σε σύγκριση με τους κυτταρικούς δωρητές τους”, αναφέρει έγγραφο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στις επιστημονικές εκθέσεις.

Η ομάδα άρχισε με τη λήψη 120 κυττάρων/σπερμάτων από σκύλο δότη αντικαθιστώντας το γενετικό υλικό με του Snuppy. Εμφύτευσαν 13, 13 και 14 κύτταρα σε τρεις μητέρες σκύλες, οι οποίες έκαναν τέσσερις κλώνους – αλλά ο ένας πέθανε από σοβαρή διάρροια λίγες ημέρες μετά τη γέννα.

“Τρεις διαφορετικές οικογένειες έχουν υιοθετήσει ή θα υιοθετήσουν τα τρία σκυλιά”, δήλωσε ο Κο, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Η αποστολή των σκύλων σε τρία διαφορετικά σπίτια θα επιτρέψει στην ομάδα να δει πώς άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ηλικία ζωής των κλώνων.

“Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η κλωνοποίηση θα χρησιμοποιηθεί τελικά για την προμήθεια οργάνων ή μοσχευμάτων ιστών”, δήλωσε ο Ko.

O Woo-Suk Hwang κρατά τον Snuppy, τον πρώτο κλωνοποιημένο σκύλο.

Του ζητήθηκε επίσης να απαντήσει εάν λαμβάνει θετικά ή αρνητικά σχόλια από τους ανθρώπους:«Πιστεύουν ότι είναι κακό να παράγουμε κλώνους επειδή φοβούνται ότι τα αποτελέσματα των κλώνων θα μπορούσαν να σκοτώσουν τους κλώνους». Φυσικά αυτό είναι επιστημονική φαντασία ενώ επιστήμονες εργάζονται και σε άλλες εναλλακτικές λύσεις που εξακολουθούν να είναι sci-fi, όπως τα αναπτυσσόμενα όργανα από βλαστοκύτταρα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ερευνητής πίσω από τον Snuppy, ο Woo Suk Hwang, ήταν μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ τον απέρριψε μετά από έρευνες όταν διαπίστωσαν ότι είχε δυνητικά πλαστά αποτελέσματα σε άλλα πειράματα. Αυτό έθεσε υπό αμφισβήτηση την αυθεντικότητα του Snuppy – αλλά περαιτέρω έρευνες διαπίστωσαν ότι ο Snuppy, τουλάχιστον, ήταν πραγματικά ένας κλώνος.

Απο ‘ δω και πέρα περισσότερη έρευνα σχετικά με τους κλώνους του Snuppy μπορεί να ρίξει φως στο τι σημαίνει σήμερα.. κλώνος.