Ερευνητές στην Αγγλία  μελέτησαν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες τη γονιμότητα καθαρόαιμων αρσενικών σκύλων πέντε διαφορετικών φυλών και διαπίστωσαν ότι έχει μειωθεί απότομα και σημαντικά και στις πέντε φυλές.

Στη νέα μελέτη , που δημοσιεύεται στο περιοδικό Scientific Reports ερευνητές διαπίστωσαν ότι μειώνεται ο αριθμός των σπερματοζωαρίων ενώ υπάρχουν και άλλα θέματα υπογονιμότητας στα σκυλιά που θα μπορούσαν να συνδέονται με περιβαλλοντικά αίτια. Βρήκαν ορισμένες χημικές ουσίες στο σπέρμα και στους όρχεις των σκύλων – καθώς και σε ορισμένες μάρκες εμπορικών τροφών για ζώα συντροφιάς – που είχαν αρνητική επίδραση στη γονιμότητα. Ανάμεσα στις χημικές ουσίες που βρέθηκαν συμπεριλαμβάνονται πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs) και σεδιφθαλικό εστέρα (DEHP). Οι μάρκες των σκυλοτροφών δεν αναφέρονται στη μελέτη αλλά οι ερευνητές είπαν ότι πωλούνται σε όλο τον κόσμο.

Οι επιστήμονες δεν ήταν σε θέση να καθορίσουν από που προέρχονται οι χημικές ουσίες στις σκυλοτροφές αλλά οι  New York Times πιθανολογούν ότι θα μπορούσαν να είναι από τις συσκευασίες ή ακόμα και από το νερό που έρχεται σε επαφή με κάποια από τα συστατικά.

“Αυτή είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται μια τέτοια μείωση στην γονιμότητα των αρσενικών σκύλων και πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται σε περιβαλλοντικούς ρύπους που ανιχνεύσαμε σε σκυλοτροφές, στο σπέρμα και στους όρχεις των ίδιων των ζώων”, είπε σε δήλωση του ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Richard Lea της Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Nottingham

Ενώ χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για πιο αναλυτικά συμπεράσματα – ο σκύλος πράγματι μπορεί να είναι φύλακας για τον άνθρωπο, μοιράζεται το ίδιο περιβάλλον, παρουσιάζει το ίδιο φάσμα ασθενειών με αυτόν και πολλές από αυτές τις ασθένειες εμφανίζονται  με την ίδια συχνότητα ενώ ανταποκρίνεται με παρόμοιο τρόπο σε θεραπείες.”

Σχετικά με τα σκυλιά

Golden Retriever κουτάβια τρώνεΑρκετές μάρκες εμπορικών σκυλοτροφών, συμπεριλαμβανομένων για κουτάβια, βρέθηκαν να έχουν ίχνη χημικών ουσιών. (Φωτογραφία: Kotruro2 / Shutterstock)

Από το 1988 έως το 2014 οι επιστήμονες μελέτησαν από 42 έως 97 σκύλους κάθε χρόνο. Συνολικά στην έρευνα συμμετείχαν 232 διαφορετικά σκυλιά από πέντε διαφορετικές φυλές:Labrador retrievers, golden retrievers, curly coat retrievers, border collies και German shepherds (Γερμανικοί Ποιμενικοί). Τα σκυλιά αυτά ανατράφηκαν για κέντρο ατόμων με ειδικές ανάγκες στην Αγγλία.

Επειδή τα σκυλιά της έρευνας ήταν καθαρόαιμα και οι καθαρόαιμοι σκύλοι μπορεί να έχουν προδιάθεση για γενετικές παθήσεις οι ερευνητές θεώρησαν ότι τα προβλήματα μπορεί να οφείλονταν σε κληρονομικότητα ή σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

“Κοιτάξαμε άλλους παράγοντες που μπορούν επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο, για παράδειγμα, ορισμένες γενετικές παθήσεις έχουν επιπτώσεις στη γονιμότητα,” είπε ο Richard Lea. “Ωστόσο καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι 26 χρόνια είναι πολύ σύντομος χρόνος για να συνδέονται οι επιπτώσεις με γενετικό πρόβλημα.”

Κατά τη διάρκεια των 26 ετών της έρευνας  οι αναλυτές κατέγραψαν αξιοσημείωτη πτώση της κινητικότητας του σπέρματος. Από το 1988 έως το 1998 η κινητικότητα του σπέρματος μειωνόταν 2,5% κάθε χρόνο. Όταν απομακρύνθηκαν τα σκυλιά με τις φτωχότερες μετρήσεις στο σπέρμα από την ομάδα έρευνας η κινητικότητα του σπέρματος από το  2002 έως το 2014 συνέχισε να μειώνεται με ρυθμό 1,2 % ετησίως. Η συνολική πτώση κατά τη διάρκεια όλης της έρευνας ήταν 30%.

Τι σημαίνει αυτό για τον άνθρωπο

Η μελέτη αυτή μπορεί να υποστηρίξει άλλα ευρήματα σχετικά με το ανθρώπινο σπέρμα και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, λένε οι ερευνητές.

Επισημαίνουν ότι τα τελευταία 70 χρόνια μελέτες έχουν δείξει πτώση της ποιότητας του ανθρώπινου σπέρματος όπως και αύξηση του καρκίνου των όρχεων και άλλα προβλήματα.

Ωστότο το θέμα της μείωσης ποιότητας του ανθρώπινου σπέρματος είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα καθώς οι New York Times επισημαίνουν:

Υπήρξε μια συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με το εάν η τάση αυτή συνδέεται άμεσα με τις βιομηχανικές χημικές ουσίες που εκχέονται στο περιβάλλον. Κριτικές επισημάνουν ότι οι συνθήκες και τα πρότυπα των εργαστηρίων ποικίλουν ευρέως σε πολλές μελέτες. Η θέσπιση σχέσης αιτίας με τη πάροδο του χρόνου, λένε, δεν είναι αξιόπιστη.

Θα μπορέσει αυτή η μελέτη γονιμότητας σκύλων να μας βοηθήσει να έχουμε μια ευρύτερη ματιά στην ανθρώπινη γονιμότητα;

Ο Richard Lea λέει ότι αυτό είναι μια πιθανότητα: “Η έρευνα του Nottingham παρουσιάζει ένα μοναδικό σύνολο αξιόπιστων δεδομένων από έναν ελεγχόμενο πληθυσμό που είναι απαλλαγμένος από αυτούς τους παράγοντες. Αυτό εγείρει το δελεαστική προοπτική ότι η μείωση της ποιότητας σπέρματος του σκύλου έχει περιβαλλοντική αιτία και θέτει το ερώτημα κατά πόσον ένα παρόμοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε επίσης να παρατηρηθεί στην ανθρώπινη ανδρική γονιμότητα. “

Μείωση γονιμότητας του σκύλου

Πηγή: mnn.com